fbpx

Ελληνικό νησί στα πέντε μέρη του κόσμου με τους πιο υγιείς και γηραιότερους ανθρώπους!

Ελληνικό νησί στα πέντε μέρη του κόσμου με τους πιο υγιείς και γηραιότερους ανθρώπους!

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής υπολογίζεται σε 71,4 χρόνια. Αυτό σημαίνει, βεβαίως, ότι ορισμένα μέρη του κόσμου βλέπουν πολύ μικρότερες διάρκειες ζωής, ενώ άλλοι απολαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη μακροζωία.

Πέντε μέρη, ειδικότερα, εμπίπτουν στην τελευταία κατηγορία. Και φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει ένα ελληνικό μέρος από αυτή τη λίστα. Οι περιοχές είναι γνωστές ως “μπλε ζώνες” – ονομάστηκαν έτσι επειδή οι ερευνητές είχαν σχηματίσει μπλε κύκλους στο χάρτη για να αναγνωρίσουν τις πρώτες – και φιλοξενούν μερικούς από τους γηραιότερους και πιο υγιείς ανθρώπους στον κόσμο. Ο Dan Buettner, συγγραφέας των Blue Zones και The Blue Zones Solution, δήλωσε στο αμερικανικό “TIME” γιατί οι κάτοικοι αυτών των τόπων ζουν τόσο πολύ και πώς μπορείτε να κλέψετε τις συνήθειες τους.

Σαρδηνία, Ιταλία

Μια μεγάλη διατροφή βασισμένη σε φυτά, η καθημερινή σωματική δραστηριότητα και η οικογενειακή εγγύτητα έδωσαν σε αυτή τη Μπλε Ζώνη την υψηλότερη συγκέντρωση ανδρών άνω των 100 στον κόσμο. (Οι βοσκοί, οι οποίοι τείνουν να περπατούν τουλάχιστον πέντε μίλια την ημέρα και οι άντρες με τις κόρες τους, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα τρυφερή φροντίδα καθώς μεγαλώνουν, ζουν ακόμα περισσότερο από τους περισσότερους σε αυτόν τον τομέα). Επίσης, δεν βλάπτει το γεγονός ότι ο δείκτης M26 , μια γενετική παραλλαγή που συνδέεται με ακραίες μακροζωίες, έχει περάσει από γενιά σε γενιά σε αυτή την απομονωμένη κοινότητα.

Οκινάουα, Ιαπωνία

Πολλές μπλε ζώνες υπογραμμίζουν την οικογένεια και την κοινότητα, αλλά ο δεσμός φτάνει στο αποκορύφωμά της σε αυτόν τον ιαπωνικό πολιτισμό. Οι κάτοικοι της Οκινάουα υποστηρίζονται από το moai τους, ένας μικρός αλλά σφιχτός κοινωνικός κύκλος που προορίζεται να είναι εκεί σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής και παρέχει κοινωνική στήριξη αρκετά ισχυρή ώστε να αμβλύνει το ψυχικό άγχος και να ενισχύει τις κοινές υγιείς συμπεριφορές. Το αποτέλεσμα; Μια κουλτούρα που μπορεί να υπερηφανεύεται για τις μεγαλύτερες γυναίκες που ζουν σε όλο τον κόσμο, με πολλές να ξεπερνούν τα 100.

Νικόγια, Κόστα Ρίκα

Οι περισσότεροι κάτοικοι των Μπλε Ζώνων αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά οι κάτοικοι της Νικόγια το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο. Οι άνθρωποι της Κόστα Ρίκα προσλαμβάνουν παραδοσιακά το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων τους από φασόλια, σκουός και καλαμπόκι, καθώς και τροπικά φρούτα. Αυτή η φυτική, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή – που παρέχει βέβαια και αφθονία χρόνου σε εξωτερικούς χώρους – δημιουργεί ισχυρά, καλά θρεπτικά σώματα. Εν τω μεταξύ, ένα σχέδιο με το όνομα de vida, που καθοδηγεί τον σκοπό της ζωής, βοηθά τους Νικογιανούς να μείνουν εγκεφαλικά και πνευματικά σε ηλικία 90 ετών και άνω.

Λόμα Λίντα, Καλιφόρνια, Η.Π.Α.

Η μόνη Μπλε Ζώνη των Η.Π.Α. είναι ένας παράδεισος για την Εκκλησία των Ανθρώπων της Εβδόμης Ημέρας, μια προτεσταντική ονομασία. Ένα κοινό σύνολο αρχών, με έμφαση στην κοινωνία και προσήλωση στο Σάββατο – ημέρα ανάπαυσης, προβληματισμού και επαναφόρτισης – βοηθούν τους κατοίκους της Λόμα Λίντα να ζουν 10 χρόνια περισσότερο από τους υπόλοιπους Αμερικανούς. Πολλοί αποφεύγουν το κρέας και τρώνε πολλά φυτά, δημητριακά ολικής αλέσεως και καρύδια.

Ικαρία, Ελλάδα

Μια έντονη αίσθηση νησιωτικής υπερηφάνειας κάνει τους Ικαριώτες να επενδύουν στην κοινότητά τους. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις καθυστερημένες ώρες ύπνου που αντισταθμίζονται από τους καθημερινούς υπνάκους και την αυστηρή προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή – τρώγοντας πολλά φρούτα, λαχανικά, φασόλια, δημητριακά, πατάτες και ελαιόλαδο – προωθούν 1 στους 3 Ικαριώτες να ζήσουν στη δεκαετία του 90, άνοια και χρόνια ασθένεια.