fbpx

Μάθε για τον μύθο των καπνιστών malt ουίσκι της Σκωτίας!

Μάθε για τον μύθο των καπνιστών malt ουίσκι της Σκωτίας!

Σου αρέσουν τα καπνιστά ουίσκι; Πράγματι είναι ιδιαιτέρως γευστικά και σου αφήνουν μάλιστα και μια μυρωδιά από τύρφη ενώ πολύς κόσμος υποστηρίζει ότι είναι τα κατεξοχήν καλύτερα σκωτσέζικα ουίσκι!

Αν βέβαια νομίζεις ότι τα βάζουν τα βαρέλια μέσα σε καπνιστήρια κάνει λάθος!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε για το κονιάκ και απόλαυσε το μια κρύα νύχτα του χειμώνα!

 

Tα καπνιστά ουίσκι έρχονται κυρίως από τις δυτικές ακτές της Σκωτίας, στα Campbeltown και Islay. Γενικά στη Σκωτία υπάρχουν πέντε παραδοσιακές περιοχές παραγωγής ουίσκι, με την καθεμιά να έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά κυρίως για εμπορικούς λόγους αλλά και πρεστίζ!

Πως όμως γίνεται πραγματικά το καπνιστό ουίσκι;

Με χημικές ενώσεις από τις οποίες επηρεάζονται όλοι οι τύποι των malt, τα σιτηρά που έχουν χρησιμοποιηθεί, την απόσταξη και από το ξύλο του βαρελιού όπου το ουίσκι ωριμάζει υπομονετικά.

Συγκεκριμένα για το καπνιστό χρησιμοποιούνται κυρίως φαινολικές ενώσεις (Γουαιακόλη, Ευγενόλη, Ορθοκρεσόλη, μετακρεσόλη, παρακρεσόλη)  που είναι υπεύθυνες για την καπνιστή γεύση  και την πικράδα που βρίσκεις στα ουίσκι. Στην περίπτωση των σκωτσέζικων μαλτ, η χρήση της τυρφής είναι εκείνη που δίνει στην βύνη του κριθαριού το χαρακτηριστικό άρωμα ενεργοποιώντας τις φαινόλες.

Ακόμα μέσα σε ένα μπουκάλι ουίσκι μπορείς να βρεις ένα σωρό αλδεΰδες που προκύπτουν κατά την διαδικασία της παλαίωσης στο βαρέλι. Καπνιστό και ξυλώδες άρωμα από την συρριγαλδεΰδη και νότες βανίλιας από την βανιλίνη. Η φουρφουράλη αφήνει μία γεύση ξηρών καρπών και συγκεκριμένα αμυγδάλου, ενώ η εξανόλη μυρωδιές που θυμίζουν γρασίδι.