fbpx

Τσίπουρο ή ρακή; Μάθε ποια είναι η διαφορά τους!

Τσίπουρο ή ρακή; Μάθε ποια είναι η διαφορά τους!

Στην Ελλάδα είμαστε της καλοπέρασης για αυτό και μας αρέσουν τα ρακάδικα. Στη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα λατρεύεται το τσίπουρο όσο και η ρακή (ή τσικουδιά) στην Κρήτη.

Αν κάποιος ρωτήσει ποιο είναι το αγαπημένο ή το εθνικό πότο των Ελλήνων, σίγουρα η απάντηση θα είναι μία από τις παρακάτω επιλογές: το ούζο, η ρακή, η τσικουδιά και το τσίπουρο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα καλαμαράκια εκτός από …τηγανητά γίνονται και ένα νόστιμο και υγιεινό φαγητό!

 

Τα ποτά αυτά έχουν ιστορία αιώνων κι έχουν καταφέρει να παραμείνουν δημοφιλή τόσο στους μεγαλύτερους σε ηλικία όσο και στους νεότερους, παρά την μαζική εισβολή των ξενόφερτων ποτών, όπως το ουίσκι και όχι μόνο.

Οι διαφορά του ούζου με το τσίπουρο ή τη ρακή είναι εμφανής. Όμως τσίπουρο και ρακή μοιάζουν, είναι όμως ίδια;

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Για πολλούς, ρακή, τσικουδιά και τσίπουρο είναι το ίδιο πράγμα, με άλλο όνομα. Η διαφορά στο όνομα ανάμεσα στη ρακή και τη τσικουδιά οφείλεται στο γεγονός ότι η ρακή παίρνει το όνομα της από τον χώρο στον οποίο παράγεται, ο οποίος στη Κρητική διάλεκτο αποκαλείται ρακίδιο.

Το τσίπουρο από την άλλη παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο που παρασκευάζεται και η τσικουδιά, ωστόσο κάποιοι παρασκευαστές βάζουν στο μείγμα του βρασμού και άλλα υλικά πέρα από το σταφύλι. Για να εξηγήσουμε καλύτερα, το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή άλλα μυρωδικά δεν έχει καμία διαφορά με τη τσικουδιά ή τη ρακή.

Το τσίπουρο που πραγματικά διαφέρει από τη ρακή είναι αυτό με τον γλυκάνισο αλλά και εκείνο που είναι διπλοβρασμένο! Δηλαδή το τσίπουρο μονής βράσης είναι το ίδιο ακριβώς με τη ρακή!