fbpx

#30052022 @ManTips – Ο μεσημεριανός ύπνος έχει οφέλη

#30052022 @ManTips – Ο μεσημεριανός ύπνος έχει οφέλη

  • Ο μεσημεριανός ύπνος αποτελεί τονωτική ένεση για τον οργανισμό και ίσως μυστικό μακροζωίας, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες. Αρκεί να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.
  • Αν σας λείπει ύπνος ή απλώς αναζητάτε έναν τρόπο για να χαλαρώσετε, ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεστε. Αρκεί να γίνεται την κατάλληλη ώρα και να έχει τη σωστή διάρκεια, ειδάλλως μπορεί να έχει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
  • Όπως αναφέρουν ειδικό από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, ο μεσημεριανός ύπνος προσφέρει πολλά οφέλη στους υγιείς ενήλικες.
  • Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται: Χαλάρωση, Μειωμένη κόπωση, Βελτιωμένη εγρήγορση, Βελτιωμένη ψυχική διάθεση, Βελτιωμένες νοητικές δεξιότητες (π.χ. ταχύτεροι χρόνοι αντίδρασης, καλύτερη μνήμη)
  • Πολλές μελέτες έχουν δείξει ακόμα ότι ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να μας προστατεύσει από λάθη και ατυχήματα, ακόμα κι αν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά το βράδυ.
  • Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η μεσημεριανή σιέστα μπορεί να αναπληρώσει τον ανεπαρκή ή φτωχής ποιότητας νυκτερινό ύπνο. Ωστόσο αποτελεί τονωτική ένεση για τον οργανισμό και, ίσως, μυστικό μακροζωίας.
  • Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μελέτες, όπως αυτή της Ικαρίας, του ελληνικού νησιού όπου ζουν οι μακροβιότεροι κάτοικοι της χώρας μας. Μία από τις συνήθειες που έχουν οι υπέργηροι κάτοικοι της Ικαρίας είναι ο μεσημεριανός ύπνος, τον οποίο κάνουν απαρέγκλιτα κάθε μέρα.Για να παρέχει αυτά τα οφέλη ο μεσημεριανός ύπνος πρέπει να έχει ορισμένη διάρκεια. Το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) συνιστά να περιοριζόμαστε σε 20-30 λεπτά για να βελτιωθούν η ψυχική διάθεση, η εγρήγορση και οι επιδόσεις μας.