fbpx

Ο έξυπνος μηχανόβιος αλλάζει μεταχειρισμένη μηχανή τον χειμώνα – Δες τα tips για να τη διαλέξεις

Ο έξυπνος μηχανόβιος αλλάζει μεταχειρισμένη μηχανή τον χειμώνα – Δες τα tips για να τη διαλέξεις

Οι έξυπνοι μηχανόβιοι αρχίζουν να ψάχνουν για τη νέα τους μηχανή από το τέλος χειμώνα και τον πρώτο μήνα της άνοιξης, σα να κάνουν πράξη την παροιμία που λέει για των …φρονίμων τα παιδιά!

Ο λόγος είναι απλός, περισσότερα μοντέλα προς διάθεση και με καλύτερες τιμές. Φυσικά μιλάμε για μεταχειρισμένα μηχανάκια!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν πολλοί μοτοσικλετιστές

 

Στο ψάξιμο εκτός από τον οικονομικό παράγοντα υπάρχουν και πολλοί άλλοι, με πρώτο και κυριότερο το είδος της μηχανής και τα κυβικά που θέλουμε. Αν για παράδειγμα έχουμε μια στριτ και θέλουμε πίστας ή αν έχουμε μια 600άρα και θέλουμε 1000άρα. Αφού λοιπόν επιλέξουμε σε ποια κατηγορία θέλουμε να …μεταναστεύσουμε, με βάση πάντα τις ανάγκες μας και την όρεξη, βγαίνουμε στην αγορά ή στις αντίστοιχες ιστοσελίδες και ψάχνουμε το μοντέλο μας.

Βασική συμβουλή του Activeman είναι να αφήσουμε τελευταίο το …χρώμα του εργαλείου που θα επιλέξουμε. Ίσως και τη μάρκα, αν δεν είμαστε «κολλημένοι» με Yamaha, ή Honda ή όποια άλλη μάρκα!

Υπολογίζουμε πάντα ότι το κάθε μεταχειρισμένο μηχανάκι εκφράζει τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, ακόμα και αν την πάρουμε από χέρι που λέμε. Επομένως δεν γνωρίζουμε αν άλλαζε κανονικά λάδια και αν τα κουζινέτα είναι στο παραπέντε να χτυπήσουν!!!

Διαβάσε μερικά σημεία που πρέπει να προσέχετε στην αγορά μεταχειρισμένης μηχανής:

 

Προσπαθήσε να ψυχολογήσετε τον πωλητή!

Όσο αυτό είναι δυνατόν. Διαπιστώστε πόσο εύκολα δέχεται δοκιμή και αν έχει τακτοποιημένα τα χαρτιά της μηχανής!

 

Παλιά πείραζαν τα χιλιόμετρα

Σήμερα είναι λίγο δύσκολο αυτό, λόγω των εγκεφάλων. Επομένως ο μηχανικός σας μπορεί να το διαπιστώσει εύκολα καλωδιώνοντας τον εγκέφαλο! Αν η μηχανή είναι παλιότερη, με αναλογικό κοντέρ εάν τα αναγραφόμενα χιλιόμετρα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα στο παραθυράκι τους, είναι εντάξει.

 

Πρόσεχε τις λεπτομέρειες

Ελέγχουμε εάν συνάδουν με την όλη οπτική κατάσταση της μηχανής και προσέχουμε τα ύπερβολικά φθαρμένα γκριπς, λιωμένα πατηράκια και ξεβαψίματα τριβής, από το παντελόνι που τρίβεται στο τεπόζιτο και τέτοια, προσπαθώντας να τα συνδυάσουμε με τα αναγραφόμενα χιλιόμετρα στο κοντέρ. Στο πλαίσιο ελέγχουμε για σκουριές και σαπίσματα, ειδικά αν η μηχανή προέρχεται από νησί ή παραθαλάσσιο μέρος. . Τα πλαστικά πρέπει να εφάπτονται και οι αποστάσεις μεταξύ τους να είναι ίσες κι όχι άνισες έχοντας κενά. Αυτό δείχνει ότι κάποτε έπεσε κάτω, χωρίς απαραίτητα να έχει πάθει ζημιά.

 

Τους κρυμμένους …τσαμπουκάδες

Ελέγχουμε για καλυμμένους τσαμπουκάδες από πεσίματα και κακομεταχείρηση. Ένα φρεσκοβαμένο πλαίσιο, καλό είναι να μας βάλει σε υποψίες.

 

Έλεγξε τις αναρτήσεις

Στις αναρτήσεις ελέγχουμε για διαρροές λαδιού και γενικά αν χρειάζονται αλλαγή.  Καθόμαστε στη μηχανή και αναπηδάμε ελαφρώς πάνω στη σέλα, παρατηρώντας αν η μηχανή βυθίζεται ομοιόμορφα ή είναι πολύ μαλακιά.

 

Κλείδωσε το τιμόνι!

Κλειδώνουμε το τιμόνι και με τα χέρια κινούμε τον τροχό δεξια κι αριστερά. Αν παλατζάρει με τον άξονα να είναι ακίνητος, χρειάζεται αντικατάσταση ρουλεμάν. Το ίδιο ισχύει και για τον πίσω τροχό, αν όμως κινείται όλο το σύστημα, μαζί με το ψαλίδι (swing arm), έχουμε πρόβλημα και στα σινεμπλόκ που συνήθως, ενσωματώνονται στον κινητήρα. Τέλος, γυρίζουμε ελαφρά τον κάθε τροχό και ακούμε προσεκτικά αν οι δισκόπλακες κάνουν θόρυβο τριβής. Αν κάνουν, τις ελέγχουμε στην άκρη τους. Σε περίπτωση που έχουν νύχι, δηλαδή ένα μικρό “σκαλί” πριν το τελείωμά τους, χρειάζονται αντικατάσταση.

 

Έλεγξε τη συμμετρία

Στήνουμε όρθια τη μηχανή αν διαθέτει κεντρικό στάντ και βάζουμε το τιμόνι σε απόλυτα ευθεία θέση. Απομακρυνόμαστε περίπου πέντε μέτρα και γονατίζουμε, ώστε να βλέπουμε το μηχανάκι ακριβώς στην ευθεία των δύο τροχών. Κοιτάμε τη μηχανή να παρουσιάζει απόλυτη συμμετρία το δεξί με το αριστερό τμήμα και οι τροχοί να παραμένουν σε απόλυτη ευθεία μεταξύ τους. Αν μπορούμε και διακρίνουμε μέρος του πίσω τροχού να εξέχει απ’ τη μια ή την άλλη πλευρά, η μηχανή έχει στραβό πλαίσιο, σημάδι πτώσης και μάλιστα, άσχημης.

 

Τα δισκόφρενα και τα παξιμάδια στο λαιμό!

Τα δισκόφρενα πρέπει να συμβαδίζουν με τα χιλιόμετρά της. Τα παξιμάδια σύσφιξης του λαιμού, αν είναι πειραγμένα, φαίνονται. Αυτό μας δείχνει ότι για κάποιο λόγο λύθηκε.

 

Τα λάδια που ίσως …ξέφυγαν

Η κεφαλή της μοτοσικλέτας στο σημείο που πατάει στον κύλινδρο πρέπει να είναι καθαρή, χωρίς λάδια. Σε αντίθετη περίπτωση, κρύβει προβλήματα και καλό είναι να ξανασκεφτείτε την αγορά. Η βάση κυλίνδρου ακουμπάει στο κάρτερ και στεγανοποιείται με μια φλάντζα. Μια προσεκτική ματιά θα φανερώσει τυχόν χρήση φλαντζόκολλας, κάτι που υποδηλώνει ότι το μοτέρ έχει ανοιχτεί και επισκευαστεί.

 

Ο στραβός λεβιές ταχυτήτων

Ο λεβιές των ταχυτήτων δεν στραβώνει από κακή χρήση, αλλά μόνο ύστερα από πτώση. Ένας έλεγχος θα αποκαλύψει τυχόν προβλήματα. Επίσης, κατά την οδήγηση πρέπει οι ταχύτητες να αλλάζουν ομαλά, χωρίς δυσκολία. Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα στο κιβώτιο.