fbpx

12 tips για το τέλειο και ανώδυνο πλύσιμο της μηχανής σου!

12 tips για το τέλειο και ανώδυνο πλύσιμο της μηχανής σου!

Ξέρεις να πλένεις καλά και σωστά την αγαπημένη σου μηχανή ή απλώς την πλένεις; Το καλό και σωστό πλύσιμο έχει κάποια μυστικά που έχουν να κάνουν από τα ηλεκτρικά μέχρι τον καθαρισμό της αλυσίδας. Και όταν λέμε για πλύσιμο, εννοούμε πλύσιμο στο σπίτι και όχι σε κάποιο από τα πολλά self-service wash park.

Είναι βέβαιο ότι στις συζητήσεις θα ακούσεις πολλά για το σωστό πλύσιμο της μηχανής, πόσα όμως από αυτά έχουν σωστή εφαρμογή και δεν προκαλούν ζημιές;

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, απομονώνοντας κάποια σημαντικά tips πλυσίματος:

1. Φρόντισε να είναι εντελώς κρύα

Η καλύτερη ώρα για να πλύνεις τη μηχανή σου είναι το πρωί που είναι κρύα, πριν την βάλεις μπρος. Αν πάλι αυτό δεν γίνεται τότε πρέπει να την αφήσεις να κρυώσει καλά! Δεν πλένουμε ποτέ το δίκυκλο μας, όταν είναι ακόμα ζεστός ο κινητήρας και η εξάτμιση.

2. Κάλυψε τις εξατμίσεις

Το νερό στην εξάτμιση είναι το χειρότερο. Μπορείς να καλύψεις τις απολήξεις των εξατμίσεως με μια σακούλα ή αν θέλεις να αγοράσεις ειδικές τάπες στεγανοποίησης.

3. Καθάρισε την αλυσίδα

Μπορείς να αγοράσεις το ειδικό καθαριστικό ή να χρησιμοποιήσεις παραφινέλαιο. Στην πρώτη περίπτωση, ψέκασε και στη δεύτερη εφάρμοσε το παραφινέλαιο με ένα πινέλο. Και στις δύο περιπτώσεις άσε μερικά λεπτά το υλικό να δράσει. Στη συνέχεια με μια σκληρή βούρτσα καθάρισε την αλυσίδα από τα παλιά λιπαντικά.

4. Βρέξε τη μηχανή

Βρέξε όλη τη μηχανή αρκετά καλά ώστε να μαλακώσουν τυχόν χώματα ή άλλες βρομιές, όπως κολλημένα μυγάκια, που υπάρχουν σε κάποια σημεία.

5. Κάνε …αφρό

Υπάρχουν ειδικά σαμπουάν στο εμπόριο, όμως μπορείς να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικά και το υγρό για το πλύσιμο πιάτων. Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσεις καθαριστικό γενικής χρήσης για το σπίτι που αποτελείται από ισχυρά χημικά που δεν κάνουν καλό στη μηχανή σου. Για να τη σαπουνίσεις χρησιμοποίησε σφουγγάρι μαλακό και μαλακιά βούρτσα. Με το σφουγγάρι κάνε ντεπόζιτο, σέλα, ψαλίδια, φέριγκ και όλα τα άλλα «ευαίσθητα» μέρη της μηχανής. Με τη μαλακιά βούρτσα κάνε τους τροχούς και τα δύσκολα σημεία του μοτέρ. Απέφυγε να χρησιμοποιήσεις την ίδια βούρτσα με αυτή που έκανες την αλυσίδα.

6. Χρησιμοποίησε απλό λάστιχο ποτίσματος

Και πλέον ήρθε η στιγμή του μπουγιέλου! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και πιεστικό, όμως είναι προτιμότερο να μην ρίξεις νερό με πίεση στη μηχανή. Αν το κάνεις θα πρέπει να αποφύγεις τα σημεία που βρίσκονται τα ηλεκτρικά της μηχανής. Καλό είναι να μην προτιμάμε τα πλυστικά μηχανήματα υψηλής πίεσης, αφού η πίεση εισάγει νερό και φθείρει τα ακόλουθα εξαρτήματα: τσιμούχες (των τροχών, του ψαλιδιού, της εμπρός ανάρτησης και των φρένων), ηλεκτρικά (φις, συνδέσεις, όργανα, διακόπτες και φώτα), σωληνάκια αερισμού και εισαγωγές αέρα.

Προτιμότερο είναι αν πλύνεις με απλό λάστιχο ποτίσματος με τη πίεση που έχει το νερό της ύδρευσης και να επιμείνεις στα σημεία που έμεινε βρομιά καθαρίζοντας παράλληλα με το σφουγγάρι ή τη βούρτσα. Ξέπλυνε καλά ώστε να μη μείνουν υπολείμματα σαπουνάδας.

7. Το στέγνωμα με αέρα ή το απλό!

Αν έχεις μηχάνημα πεπιεσμένου αέρα χρησιμοποίησε το στα σημεία που είναι τα ηλεκτρικά και στην αλυσίδα. Αν πάλι δεν έχεις τότε στέγνωσε τη μηχανή με ένα απορροφητικό πανί και με ένα άλλο πανί στέγνωσε και την αλυσίδα. Άσε τη μηχανή για λίγη ώρα να στεγνώσει από τον αέρα ή από τον ήλιο.

8. Το λάδωμα της αλυσίδας

Αφού στεγνώσει λάδωσε την. Φρόντισε να ψεκάσεις μια φορά σε κάθε πλευρά της στοχεύοντας τα ρίνγκ, περιστρέφοντας τον τροχό με το χέρι προς τα μπροστά.

9. Μη τη βάλεις αμέσως μπροστά

Το ηλεκτρικό κύκλωμα της μοτοσικλέτας μας μαζί με τα φρένα είναι ευαίσθητα στην υγρασία, γι΄ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ξεπλένουμε τη μοτοσικλέτα μας, κυρίως με τη χρήση πιεστικού. Ακόμα και μετά το στέγνωμα άστην για αρκετή ώρα να στεγνώσει καλά.

10. Πλάγιασε την!

Αν την έχεις στο κεντρικό στάντ, βάλτην στον πλαγιοστάτη ώστε αν φύγουν τυχόν τα νερά που τυχόν έχουν συσσωρευτεί στο πάνω μέρος του κινητήρα, στο κεφαλάρι δηλαδή στις εσοχές όπου είναι τα μπουζί.

11. Ρίξε αντιοξειδωτικά

Ρίξε αντιοξειδωτικό σπρέι κυρίως στην εγκοπή της κλειδαριάς και σε άλλα σημεία της μηχανή σου που χρειάζεται.

12. Γυάλισε εκεί που χρειάζεται

Χρησιμοποιούμε γυαλιστικό χρωμίου, για να γυαλίσουμε τα εξαρτήματα που αποτελούνται από χρώμιο, αλουμίνιο και ανοξείδωτο ατσάλι, συμπεριλαμβανομένου και του συστήματος εξάτμισης.