fbpx

Αυτά είναι τα σπορ που σου χαρίζουν τη καλύτερη ψυχική υγεία

Αυτά είναι τα σπορ που σου χαρίζουν τη καλύτερη ψυχική υγεία

Tα σπορ και γενικά η άσκηση βοηθούν στη διατήρηση της φόρμας και του σωματικού βάρους σε ένα καλό επίπεδο, με επιπλέον οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία και την γενικότερη κατάσταση του οργανισμού.  Κάτι που δεν είναι και τόσο προφανές σχετίζεται με την επίδραση των σπορ στην πνευματική κατάσταση και την ψυχική υγεία.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 7 λόγοι να κάνεις αυτόνομη κατάδυση και τον χειμώνα

 

Αυτό είναι ένα συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει αρκετές μελέτες των τελευταίων δεκαετιών για την ψυχική υγεία. Βασικότερη διαπίστωση είναι η αύξηση της ροής του οξυγόνου στον εγκέφαλο που αποφέρει υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης, μάθησης, εγρήγορσης αλλά και βελτίωση της μνήμης. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της άσκησης μειώνονται αισθητά τα επίπεδα στρες και άγχους, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά ο κάθε χαρακτήρας στις φοβίες της καθημερινής του ζωής.

Η άσκηση μπορεί μάλιστα να λειτουργήσει αποτελεσματικά και εναντίον της κατάθλιψης, με αρκετές έρευνες να συγκρίνουν την επίδρασή της με εκείνη των φαρμάκων, έχοντας ταυτόχρονα το μεγάλο πλεονέκτημα της απουσίας παρενεργειών, όπως τονίζεται στη μελέτη του London School of Economics and Political Science που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Μία άλλη ψυχιατρική μελέτη του journal The Lancet, που διεξήχθη με τη συμμετοχή 1.200.000 Αμερικάνων, απέδειξε ότι πολύ συγκεκριμένα σπορ έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Σύμφωνα με αυτή, είναι τα ομαδικά σπορ, τα οποία φαίνεται να μειώνουν την αρνητική διάθεση και τα μη επιθυμητά συναισθήματα σε ποσοστό 22,3%.

Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το πόλο ή ακόμη και το μπέιζμπολ, ακολουθεί η ποδηλασία, το ποσοστό της οποίας φτάνει το 21,6%, η αερόβια γυμναστική (20,1%) και το τρέξιμο (19%). Ακόμη και σπορ όπως το πινγκ πονγκ έχουν αξιοσημείωτη συμβολή (18,9%).

Οι άνθρωποι που υπήρξαν κάποια στιγμή στη ζωή τους μέλη μίας ομάδας επέδειξαν τη μεγαλύτερη μείωση ψυχικού φορτίου σε σχέση με εκείνους που προτιμούσαν τα ατομικά σπορ ή αυτούς που δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τα σπορ και την άθληση γενικότερα. Οι πρώτοι ανέφεραν ακόμη ότι μέσω των ομάδων δημιούργησαν φιλικές σχέσεις και καταπολέμησαν σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα της κοινωνικής απομόνωσης.

Κάποια άλλη έρευνα, αυτή τη φορά από το Vrije Universiteit του Άμστερνταμ, κάνει με τη σειρά της ιδιαίτερη μνεία στη στενή σύνδεση των ομαδικών σπορ με την ενίσχυση των γνωστικών ικανοτήτων και τη νευρωνική σύνδεση (που επηρεάζει θετική την ψυχική απόδοση του ατόμου), καθώς και τη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Στα ίδια συμπεράσματα κατέληξε και η έρευνα του IQWiG (Institute for Quality and Efficiency in Healthcare) στην Κολωνία της Γερμανίας.

Πέραν αυτών έχουν παρατηρηθεί και κάποια ακόμη οφέλη: Ένα από αυτά έχει να κάνει με την ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας και κοινωνικής επαφής με απώτερο σκοπό την επίτευξη ενός στόχου. Η προσπάθεια προς αυτόν το σκοπό βοηθά σε ψυχολογικό επίπεδο στη δημιουργία μεγαλύτερων αντοχών όσο και αισθήματος ευθύνης, καθώς και εκείνου της προστασίας σαν μέλος ενός ευρύτερου συνόλου, όταν τα πράγματα δεν έχουν την επιθυμητή κατάληξη. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η βελτίωση της αυτοεκτίμησης.

Όλες οι παραπάνω μελέτες καταλήγουν και στο χρονικό όριο μέσα στο οποίο κάποιος απολαμβάνει τα πνευματικά οφέλη της ομαδικής άσκησης, που κυμαίνεται μεταξύ 45 και 60 λεπτών, τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 2-6 ώρες άσκησης ανά εβδομάδας μειώνουν αισθητά το πνευματικό φορτίο.

Στην αντίπερα όχθη, οι ίδιες έρευνες συγκλίνουν και στο ανώτατο όριο άσκησης ανά ημέρα: Τρεις ώρες οδηγούν σε χειρότερη ψυχική υγεία σε σχέση με την απουσία άσκησης.