fbpx

Μάθε τι μπορεί να πάθεις αν ψάχνεις συνεχώς για σεξ!

Μάθε τι μπορεί να πάθεις αν ψάχνεις συνεχώς για σεξ!

Σκέφτεστε όλη μέρα το σεξ; Δεν είναι κακό θα μας πείτε! Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές ο όρος σεξουαλικός εθισμός ίσως κρύβετε μέσα βαθιά στο υποσυνείδητο σας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει την συμπεριφορά του ατόμου που κατέχεται από έντονη σεξουαλική ορμή ή έχει εμμονή με το σεξ.

Αν λοιπόν είστε κολλημένος με το σεξ, ίσως πρέπει να κάνετε την αυτοκριτική σας, επειδή τα άτομα αυτά είναι εθισμένα και έτσι φτάνουν να έχουν διαστρεβλωμένη σκέψη. Συχνά δικαιολογούν την συμπεριφορά τους κατηγορώντας άλλους για αυτήν χωρίς φυσικά να παραδέχονται το πρόβλημα τους. Το σεξ αλλά και η σκέψη του σεξ, κυριαρχούν στο μυαλό του εθισμένου ατόμου κάνοντας δύσκολη την εργασία και την δημιουργία υγιών διαπροσωπικών σχέσεων.

«Στο αλκοόλ, τη νικοτίνη, τις ναρκωτικές ουσίες και το τζόγο, η ιδανική λύση θα ήταν: «κόψτε το!». Στη σεξουαλική εξάρτηση, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Γιατί, η σεξουαλική δραστηριότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης βιολογίας και σίγουρα κανένας δεν πρέπει να απέχει. Γι’ αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη ψυχολογική αντιμετώπιση μέσα από την οποία ψάχνουμε τι κρύβεται πίσω από το σεξ και φυσικά όλη τη συμπεριφορά του ατόμου. Εκεί μόνο μπορούμε να ανακαλύψουμε τις αιτίες και να επέμβουμε σε αυτές. Έτσι, μπορεί να σταματήσει να «χρησιμοποιείται» το σεξ σαν «φάρμακο» άλλων ψυχικών τραυμάτων» αναφέρει σε άρθρο της η Ελεάνα Ελευθερίου, Ψυχοθεραπεύτρια.

Τα άτομα που είναι εθισμένα εμπλέκονται σε διάφορες μορφές σεξουαλικής δραστηριότητας χωρίς να σκέφτονται τις όποιες αρνητικές οι επικίνδυνες συνέπειες και φτάνουν και σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.

Κάποιες φορές φτάνουν και στα άκρα ώστε το άτομο να φτάσει να διαπράξει παράνομες δραστηριότητες όπως την επίδειξη των γενετικών του οργάνων σε δημόσιο χώρο, χυδαία τηλεφωνήματα ακόμη και σεξουαλική κακοποίηση. Όμως θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε πως οι εθισμένοι στο σεξ δεν γίνονται πάντα δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων.
Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν αν κάποιος έχει εθιστεί;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ο καταναγκαστικό αυνανισμό (αυτό-διέγερση), οι πολλαπλές σχέσεις (εξωσυζυγικές σχέσεις), πολλαπλούς ή ανώνυμους ερωτικούς συντρόφους και/ή onenightstands, συνεχή χρήση πορνογραφίας, μη ασφαλές σεξ, τηλεφωνικό σεξ ή cybersex (σεξ στο διαδίκτυο), πορνεία ή επαφή με ιερόδουλες, τάση προς επίδειξη σε δημόσιους χώρους, εμμονή ραντεβού μέσω προσωπικών αγγελιών, ηδονοβλεψία, σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική κακοποίηση/βιασμός,
Τα άτομα που πάσχουν από το συγκεκριμένο εθισμό ικανοποιούνται ελάχιστα από την σεξουαλική πράξη και δεν δημιουργούν κανένα συναισθηματικό δέσιμο με τους ερωτικούς τους συντρόφους.

Το πρόβλημα του σεξουαλικού εθισμού συχνά δημιουργεί τύψεις και ντροπή στο άτομο με την συγκεκριμένη σεξουαλική συμπεριφορά αλλά παρόλα αυτά νιώθει αδύναμο να την καταπολεμήσει παρά τις όποιες αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει στον ψυχισμό του, στην υγεία του αλλά και στην κοινωνική του ζωή.

Ο Κώστας Ρωμανός, ψυχοθεραπευτής – σεξολόγος, αναφέρει: «Για να διαχειριστεί κάποιος ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσει. Η καθαρή ματιά απέναντι σε αυτό είναι και το πρώτο σημαντικό βήμα που χρειάζεται να κάνει ο άνδρας ή η γυναίκα που έχει εθιστεί στο σεξ, στο δύσκολο δρόμο για τη λύτρωση. «Ο σεξουαλικός εθισμός, όπως άλλες μορφές εθισμού, αποτελεί ένα ‘δρόμο διαφυγής’ από συναισθήματα άγχους, ψυχικής έντασης, χαμηλής αυτοεκτίμησης ή ακόμη έναν τρόπο αποφυγής μιας ουσιαστικής, συναισθηματικής δέσμευσης. Ουσιαστικά τα εθισμένα άτομα αναζητούν μια γρήγορη εναλλαγή της διάθεσης. Η αντιμετώπιση του σεξουαλικού εθισμού εναπόκειται αρχικά στην αναζήτηση και αναγνώριση της αιτίας αυτής της συμπεριφοράς, και η αναγνώριση αυτή έρχεται μέσα από τη διαδρομή της ψυχοθεραπείας.

Σε ένα ασφαλές συναισθηματικά περιβάλλον, το εθισμένο άτομο θα έχει το χώρο και το χρόνο να κατανοήσει τον ίδιο του τον εαυτό, το σκοπό που εξυπηρετεί αυτή του η συμπεριφορά αλλά και να αντιληφθεί το κόστος που μπορεί να έχει για τον ίδιο. Το άτομο που έχει εθιστεί στο σεξ είναι απαραίτητο να επαναπροσδιορίσει το ρόλο που έχει και το χώρο που καταλαμβάνει η σεξουαλική επαφή στη ζωή του, μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας συναισθηματικά ώστε να μπορέσει να επικοινωνήσει και να εκφραστεί μέσα από την ερωτική επαφή που δε θα είναι πια ιδωμένη σε ένα καταναγκαστικό πλαίσιο». Γιατί το σεξ μπήκε στη ζωή μας ως απόλαυση. Και είναι απαραίτητο να παραμείνει έτσι»