fbpx

Νέος πατέρας; Συντονιστείτε για να μπορέσεις να ξεκουράζεσαι

Νέος πατέρας; Συντονιστείτε για να μπορέσεις να ξεκουράζεσαι

Ένα ακόμα σαββατοκύριακο που δεν μπόρεσες να ξεκουραστείς. Το νέο μέλος της οικογένειας σε απασχόλησε αρκετές ώρες και εσύ θέλοντας να ξεκουράσεις την αγάπη σου και τη μάνα του παιδιού σου ανταποκρίθηκες, με αποτέλεσμα να μην ξεκουραστείς εσύ!

Όμως ξέρεις πολύ καλά ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, αφού η ξεκούραση είναι απαραίτητη για τον κάθε άνθρωπο.

Δες λοιπόν πως μπορείς να συντονιστείς με την σύζυγο σου ώστε να μοιράζεται σωστά τα βάρη του μωρού ώστε να μην ψάχνεις στη δουλειά μέρος να για να ξεκουραστείς:

1. Η διάθεση

Καλή διάθεση στην ανάληψη ευθυνών γύρω από τις υποχρεώσεις του μωρού (τάισμα, άλλαγμα πάνας, πλύσιμο, νανούρισμα, να το ηρεμίσει όταν κλαίει…).

2. Η συμμετοχή

Συμμετοχή στις νυχτερινές βάρδιες για την φροντίδα του μωρού, ακόμη και αν δεν είναι κάθε βράδυ. Είναι πολύτιμη αυτή η κίνηση βοήθειας προς την μητέρα αλλά και για το δέσιμο πατέρα-βρέφους. Μπορεί να μην το θηλάζει ο πατέρας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί και να το ταΐσει ή να το κάνει να ρευτεί!

3. Η συνεργασία

Η συνεργασία και η διάθεση για βοήθεια στις καθημερινές δραστηριότητες του σπιτιού, (π.χ. καθαριότητα, λίστα για ψώνια και η αγορά τους, πληρωμή λογαριασμών…) είναι σημαντική βοήθεια για την μητέρα, που σίγουρα δεν είναι εύκολο να τις αναλάβει τουλάχιστον τον πρώτο καιρό. Οσο απλό και αν φαίνεται, στην πράξη είναι τόσο δύσκολο! Να θυμάστε άτι ο ένας συμπληρώνει τον άλλον!

4. Η επικοινωνία

Η επικοινωνία και ο διάλογος με την σύντροφο, είναι απαραίτητα όπλα για να μπορέσετε και οι δύο να ισορροπήσετε.

5. Η κατανόηση και ο ειδικός

Αν η μητέρα εκνευρίζεται πολύ εύκολα ή αν δείχνει να έχει πεσμένη διάθεση (λόγω ανακατανομής των ορμονών) χρειάζεται να της το επισημάνετε και να επισκεφτείτε ειδικό – μην ξεχνάμε την επιλόχεια κατάθλιψη που καραδοκεί…

6. Δέξου την «αποχή» από το σεξ

Όταν εκείνη αρνείται το σεξ μην καταλήγετε σε συγκρούσεις. Είναι κατανοητό ότι ο πατέρας δεν έχει υποστεί τις ψυχοσωματικές μεταβολές που βιώνει η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά ούτε και στην περίοδο της λοχείας και του θηλασμού. Το σώμα της δεν έχει επανέλθει ακόμα στην πρότερη κατάσταση, από τις θηλές της τρέχει γάλα, θεωρεί οτι δεν είναι ελκυστική και ποθητή στον σύντροφό της. Η δική του ερωτική επιθυμία δεν επηρεάζεται με αποτέλεσμα το σεξ να είναι σημαντικό για αυτόν όπως ήταν και πριν την εγκυμοσύνη. Δώστε της λίγο χρόνο μέχρι να μπορέσει το σώμα της αλλά και η ερωτική της διάθεση να επανέλθουν.

7. Συνήθισε τα ερωτικά παιχνίδια

Ακόμη και αν δεν μπορείτε να κάνετε σεξ, μπορείτε να έχετε μεταξύ σας διάφορα ερωτικά παιγνίδια που θα σας βοηθήσουν να επαναφέρετε σταδιακά την σεξουαλική σας ζωή. Θυμίστε της ότι είναι η γυναίκα σας, η σύντροφός σας, ότι μοιράζεστε τις ίδιες ανησυχίες και ότι ακόμη και στο νέο σας ρόλο ως γονείς, την επιθυμείτε, την βρίσκεται αισθησιακή, γοητευτική και την ποθείτε.

8. Το κρεβάτι του μωρού

Το ζευγάρι θα πρέπει να εξακολουθεί να κοιμάται στο συζυγικό κρεβάτι, με το μικρό τον πρώτο καιρό στο δικό του κρεβατάκι δίπλα στη μητέρα. Αργότερα όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να πάει στο δικό του δωμάτιο. Το μωρό είναι φιλοξενούμενο για λίγο καιρό στο δωμάτιο των γονιών!

9. Δέξου το φυσιολογικό

Είναι φυσικό τον πρώτο καιρό η προσοχή της μητέρας να είναι στραμμένη στο μωρό της, φαίνεται μάλιστα ότι δεν έχει μάτια για τίποτα άλλο, παρά γι αυτό και μόνο! Συχνά ο πατέρας νιώθει παραμελημένος, αισθάνεται ότι τον έχει βάλει στην άκρη, αναρωτιέται μήπως τελικά αυτό που ήθελε η σύντροφός του από εκείνον ήταν το παιδί και μόνο! Όχι, αυτό δεν ισχύει (τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις και στα υγιή ζευγάρια). Απλά, κάντε λίγη υπομονή, μείνετε δίπλα της χωρίς φωνές και φασαρίες, στηρίξτε την και δείξτε της με τον τρόπο σας ότι είστε και εσείς εκεί. Μην ξεχνάμε ότι το μωρό χρειάζεται και τους δύο γονείς του: την μητέρα και τον πατέρα που αλληλοσυμπληρώνονται στο γονεϊκό τους ρόλο!