fbpx

Αν θες απογόνους επιχείρησε νωρίς να τους αποκτήσεις!

Αν θες απογόνους επιχείρησε νωρίς να τους αποκτήσεις!

Και η ηλικία του πατέρα φαίνεται να επηρεάζει την επιτυχία ή όχι της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, στη Γενεύη.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του άνδρα, τόσο μειώνεται η πιθανότητα επιτυχίας διαπίστωσαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ιατρικού Κέντρου BethIsraelDeaconess, που εξέτασαν στοιχεία για περίπου 19.000 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης στους οποίους είχαν υποβληθεί 7.753 ζευγάρια στις ΗΠΑ.

Οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν χωριστεί σε ηλικιακές ομάδες: κάτω των 30 ετών, 30-35, 35-40, 40-42 και, μόνο για τους άνδρες, άνω των 42 ετών. Όπως αναμενόταν, η ανάλυση έδειξε αρχικά ότι το ποσοστό επιτυχίας (η γέννηση υγιούς παιδιού έως την έκτη προσπάθεια-κύκλο) ήταν μικρότερο στα ζευγάρια που η γυναίκα ήταν 40-42 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες των γυναικών δεν φαινόταν να παίζει ρόλο η ηλικία του πατέρα, αλλά μόνο της μητέρας.

Όμως σε νεότερες ηλικιακές ομάδες γυναικών, διαπιστώθηκε ότι έπαιζε σημαντικό ρόλο η ηλικία του άνδρα. Έτσι, για παράδειγμα, σε ζευγάρια που η γυναίκα ήταν κάτω των 30 ετών, η πιθανότητα επιτυχίας ήταν 73% αν ο άνδρας ήταν 30-35 ετών, αλλά πολύ μικρότερη (45%) αν ο άνδρας ήταν 40-42 ετών.

Σε ζευγάρια που η γυναίκα ήταν 35-40 ετών, η πιθανότητα να αποκτήσει παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση ήταν τόσο μικρότερη, όσο μεγαλύτερη ήταν η ηλικία του πατέρα. Αν π.χ. ο άνδρας ήταν 30-35 ετών, η πιθανότητα να κάνει παιδί η γυναίκα ήταν 54%, αλλά αν ο άνδρας ήταν κάτω των 30 ετών, η πιθανότητα ανέβαινε στο 70%.

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα απόκτησης παιδιού φυσικά ή με εξωσωματική γονιμοποίηση επηρεάζεται από την ηλικία του πατέρα, κυρίως λόγω της μειωμένης γενετικής υγείας των σπερματοζωαρίων με το πέρασμα του χρόνου. Όμως, διάσημες περιπτώσεις ανδρών όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν και ο Λουτσιάνο Παβαρότι, που απέκτησαν παιδί σε μεγάλη ηλικία, συντηρούν τον μύθο της αιώνιας ανδρικής γονιμότητας.

Η νέα μελέτη δείχνει σαφώς ότι η ανδρική γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία. Η ηλικία του πατέρα παίζει μεγαλύτερο ρόλο, όταν η γυναίκα είναι μικρότερης ηλικίας, οπότε η δική της ηλικία δεν αποτελεί εξίσου εμπόδιο στη σύλληψη.

Σύμφωνα με την έρευνα, αν μια γυναίκα 30-35 ετών έχει άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας από την ίδια, κατά μέσο μειώνεται κατά 11% η πιθανότητα επιτυχούς εξωσωματικής γονιμοποίησης (από 70% σε 64%), από ό,τι αν είχε ένα συνομήλικό της άνδρα.

Η Δρ Ντοτζ επεσήμανε ότι και στη φυσική σύλληψη η προχωρημένη ηλικία του ανδρα σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εγκυμοσύνης και με μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής, πιθανώς λόγω βλαβών στο DNA του σπέρματος, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμοποίηση του ωαρίου, την εμφύτευσή του στη μήτρα και την ανάπτυξη του εμβρύου μέσα σε αυτήν.

Συνολικά πάντως, σύμφωνα με τη Δρ Ντοτζ, «όπως δείχνουν τα ευρήματα της δικής μας μελέτης και προηγούμενων, η ηλικία της γυναίκας παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη γονιμότητα από ό,τι του άνδρα».

Όπως είπε, αν κανείς απομονώσει τις επιπτώσεις της ηλικίας της γυναίκας μόνο, παρατηρείται μια μείωση στη γονιμότητα κατά 46% από την ηλικία έως 30 ετών στην ηλικία των 40-42 ετών. Αντίστοιχα, η μείωση στη γονιμότητα λόγω του άνδρα μόνο δεν ξεπερνά το 20% στις ίδιες ηλικιακές ομάδες.

Σύμφωνα με μελέτη του 2015, αν ένα ζευγάρι θέλει να κάνει ένα παιδί, θα πρέπει να αρχίσει τις προσπάθειες σύλληψης φυσιολογικά ή με εξωσωματική γονιμοποίησης, όταν η γυναίκα είναι το πολύ έως 35 ετών. Για την απόκτηση δύο παιδιών, οι προσπάθειες πρέπει να ξεκινάνε το αργότερο όταν η γυναίκα είναι 31 ετών και για τρία παιδιά όταν είναι έως 28 ετών.