fbpx

Μάθε γιατί πρέπει τελικά να ενυδατώνεις και τον «μικρούλη» σου!

Μάθε γιατί πρέπει τελικά να ενυδατώνεις και τον «μικρούλη» σου!

Το ότι οι άνδρες περιποιούνται λιγότερο το δέρμα τους από τις γυναίκες ειδικά σε ότι αφορά την ενυδάτωση είναι κοινό μυστικό. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως οι όρχεις, που στην πραγματικότητα δεν ξέρεις τι να κάνεις. Πρέπει να τους ενυδατώνεις ή όχι;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι εξαρτάται. Εάν δεν έχεις ξηρότητα, φαγούρα ή απολέπιση του δέρματος, τότε πιθανώς δεν χρειάζεται να εφαρμόσεις μια ενυδατική κρέμα. Η αλήθεια είναι πως η περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι συνήθως αρκετά υγρή, έτσι σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερβολική ενυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιακή λοίμωξη όπως ο κνησμός.

Αλλά αν παρατηρήσεις ότι η περιοχή γύρω από το όσχεό σου είναι ξηρή, κόκκινη και ραγισμένη (και φυσικά με συμβουλή δερματολόγου), θα ήταν χρήσιμο να αναπτυχθεί ένα σύστημα φροντίδας του δέρματος, κυρίως επειδή το δέρμα γύρω από τα γεννητικά όργανα είναι περισσότερο ευαίσθητο σε ερεθισμούς και φθορά από πράγματα όπως ο αθλητισμός και η σεξουαλική δραστηριότητα.

Ας τα δούμε αναλυτικά: Το εξωτερικό στρώμα επιδερμίδας εξυπηρετεί τον σημαντικό ρόλο της προστασίας του σώματός σου από τον έξω κόσμο. Όταν διαταραχθεί αυτός ο φραγμός, το δέρμα μπορεί να χάσει την ενυδάτωση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, απολέπιση και φαγούρα. Η γενετική μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ύπαρξη ξηρού δέρματος, αλλά άλλοι εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να είναι οι αλλαγές του καιρού, το υπερβολικό πλύσιμο ή τρίψιμο, αλλεργίες και ερεθισμοί.

Όπως και κάθε άλλο μέρος του σώματος, το δέρμα στους όρχεις σου μπορεί να γίνει ξηρό και ερεθισμένο, ειδικά εάν είσαι επιρρεπής σε ξηρό δέρμα. Δυστυχώς, όπως λέει ο Δρ. JoshuaZeichner, Διευθυντής Καλλυντικών και Κλινικών Ερευνών στο Τμήμα Δερματολογίας του Νοσοκομείου MountSinai, οι περισσότεροι άνδρες δεν υιοθετούν τακτικά ένα αυστηρό πρόγραμμα ενυδάτωσης. «Υπάρχει μια ψεύτικη αντίληψη μεταξύ των ασθενών μου ότι οι άντρες δεν χρειάζονται την ίδια φροντίδα του δέρματος όπως οι γυναίκες», αναφέρει ο γιατρός. «Ωστόσο, το δέρμα των ανδρών είναι εξίσου ευαίσθητο και διατρέχει ακριβώς τον ίδιο κίνδυνο για δερματικά προβλήματα όπως το δέρμα των γυναικών».

Όταν πρόκειται ειδικά για τους όρχεις, ο Zeichner λέει ότι το δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο στον ερεθισμό. Για παράδειγμα, εάν αθλείσαι τακτικά με έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως τρέξιμο ή ανύψωση βαρών, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φθορά και τρίψιμο του δέρματος, που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, ξηρότητα και ερεθισμό. Όσο για τη σεξουαλική δραστηριότητα, εάν έχεις εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα, η έκθεση σε σωματικά υγρά μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα φλεγμονής στο δέρμα.

Επιπλέον, αν χρησιμοποιείς αρκετά το ξυραφάκι, η ενυδάτωση μετά το ξύρισμα μπορεί να βοηθήσει στο να κρατήσει το δέρμα υγιές, λέει ο Zeichner.

Εάν θες να ξεκινήσεις την ενυδάτωση των όρχεών σου, δοκίμασε να επιλέξεις ένα σαπούνι που δεν είναι σκληρό και δεν ερεθίζει το δέρμα, προσφέροντας και αφαιρώντας ταυτόχρονα τη βρωμιά και τα λίπη.

Όταν πρόκειται για την επιλογή μιας ενυδατικής κρέμας, ο Zeichner συνιστά ελαφρές λοσιόν, αντί για βαρύτερες κρέμες ή αλοιφές που μπορούν να αφήσουν το δέρμα σου υγρό και πιο ευαίσθητο σε βακτηριακή ή μυκητιακήυπερανάπτυξη. Βεβαιώσου όμως ότι έχεις σκουπίσει κάθε περίσσεια κρέμας πριν βάλεις το εσώρουχό σου.

Φρόντισε το δέρμα σου στο σημείο να είναι αρκετά καθαρό, πριν εφαρμόσεις την ενυδατική, ενώ φόρα βαμβακερά εσώρουχα για να αναπνέει η περιοχή και απόφυγε τα προϊόντα με άρωμα. Οι αρωματισμένες λοσιόν μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και ερεθισμούς στο δέρμα.