fbpx

Ποιος δεν κοιμάται (συνήθως) στο σπίτι που υπάρχουν παιδιά;

Ποιος δεν κοιμάται (συνήθως) στο σπίτι που υπάρχουν παιδιά;

Όταν είσαι οικογενειάρχης και έχετε παιδί τότε είναι βέβαιο ότι εσύ και γυναίκα σου μοιράζεσαι την φροντίδα των παιδιών. Ο ύπνος είναι λιγοστός και πολλές φορές εναλλάξ ανάμεσα στα ζευγάρια, όμως κάποιος από τους δύο κοιμάται περισσότερο από τον άλλον… αυτό τουλάχιστο ανακάλυψε επιστημονική έρευνα.

Όταν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά, τότε οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο. Και όσα περισσότερα είναι τα παιδιά, τόσο μεγαλώνει η στέρηση του ύπνου για τις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Όμως, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τους άνδρες, που μάλλον συνεχίζουν να κοιμούνται του… καλού καιρού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα ΚέλιΣάλιβαν του Νοτίου Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βοστώνη, ανέλυσαν στοιχεία για 5.805 άτομα, εκ των οποίων οι 2.908 ήσαν γυναίκες έως 45 ετών.

Για κάθε άνθρωπο, συσχετίσθηκαν οι ώρες του ύπνου του(κάτω από έξι θεωρήθηκαν ανεπαρκείς) με την οικογενειακή κατάστασή του και με άλλους παράγοντες, όπως φύλο, ηλικία, μορφωτικό επίπεδο, βάρος, σωματική άσκηση, απασχόληση, ροχαλητό κ.α.

Διαπιστώθηκε ότι ο κυριότερος παράγων που επηρεάζει το αν κανείς κοιμάται αρκετά, είναι το κατά πόσο έχει παιδιά. Κάθε παιδί αυξάνει την πιθανότητα ανεπαρκούς ύπνου κατά σχεδόν 50% – κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση των ανδρών.

Το 48% των γυναικών έως 45 ετών που έχουν παιδιά, ανέφεραν ότι κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες, έναντι μεγαλύτερου ποσοστού 62% μεταξύ των γυναικών που δεν έχουν παιδιά.

Ακόμη η ύπαρξη παιδιών, εκτός από τον ύπνο, επηρεάζει το πόσο συχνά μια νέα γυναίκα νιώθει κουρασμένη. Οι γυναίκες κάτω των 45 ετών με παιδιά νοιώθουν κουρασμένες κατά μέσο όρο περίπου τις μισές μέρες του μήνα (14), έναντι 11 ημερών που νιώθουν κούραση οι γυναίκες χωρίς παιδιά στο σπίτι.

«Ο επαρκής ύπνος συνιστά ζωτικό συστατικό της υγείας και μπορεί να έχει επίδραση στην καρδιά, στον εγκέφαλο και στο βάρος» επεσήμανε η Σάλιβαν.