fbpx

MIDWIVES: Ζήσε αλλιώς.. την γέννα του παιδιού σου!

MIDWIVES: Ζήσε αλλιώς.. την γέννα του παιδιού σου!

Ποιά είναι η πρώτη σκέψη όταν ακούς τη λέξη τοκετός; Μήπως ο πόνος των οδυνών ή οι σκηνές από ταινίες με ιδρωμένες γυναίκες να αγκομαχούν και να φωνάζουν και εσύ ως σύζυγος και μέλλον πατέρας να παθαίνεις το κάτι.

Πλήθος ερευνών καταδεικνύουν ότι ο φόβος για τον τοκετό υπάρχει έντονα σε νέες γυναίκες και μάλιστα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τεκνοποίηση. Στη χώρα μας αυτή δεν είναι μια καλή πληροφορία, αφού ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται ετησίως όλο και μειώνεται. Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Η Μαία είναι ο κατάλληλος επαγγελματίας υγείας αλλά και η γυναίκα που θα προετοιμάσει, θα καθοδηγήσει και θα χαλαρώσει τους μελλοντικούς γονείς πριν ακόμη από την σύλληψη! Η προγεννητική αγωγή, δηλαδή οι συναντήσεις με τη μαία πριν τον τοκετό, έχουν σκοπό την εξάλειψη του φόβου για τη γέννα αλλά και για τη γονεϊκότητα, μέσω της ενημέρωσης. Η κατανόηση της φυσιολογικότητας της εγκυμοσύνης αλλά και του τοκετού είναι το βασικό εργαλείο των μαιών.

Το 2016, στην Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε κάτι ξεχωριστό στο περιγεννητικό χώρο. Οι δυο ανεξάρτητες μαίες Ειρήνη-Αθηνά Αβραμίδου και Πασχαλίνα Καμπουρίδου, ένωσαν τις δυνάμεις τους και την αγάπη τους για την μαιευτική και δημιούργησαν το Midwives. Μαίες ελληνιστί, είναι ένας χώρος που θα βρεις υποστήριξη και επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση για τον οικογενειακό προγραμματισμό, την εγκυμοσύνη, το φυσικό τοκετό, το μητρικό θηλασμό και την φροντίδα όλης της οικογένειας!

Στο “Midwives” φτιάξαμε μια εστία ενημέρωσης σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό με σκοπό οι νέοι γονείς να εξαλείψουν το φόβο και να το μετατρέψουν σε δύναμη για να ξεπερνούν τις προκλήσεις στη νέα τους ζωή με το μωρό. Παράλληλα δημιουργήσαμε αυτό το χώρο νιώθοντας την ανάγκη να αναδείξουμε και να επικοινωνήσουμε το πραγματικό ρόλο της Mαίας, καθώς με το πέρασμα των χρόνων η Mαία έχει παραγκωνιστεί και απομακρυνθεί από το λειτούργημα της. Ως ανεξάρτητες μαίες παρατηρήσαμε ότι στη χώρα μας υπάρχει έλλειψη της μαιευτικής φροντίδας στην κοινότητα και έτσι θελήσαμε να την προσφέρουμε με σκοπό την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αγωγή υγείας.

Πρόσφατα συζητήθηκε στην Ελληνική Βουλή η αύξηση των καισαρικών τομών και έγιναν συστάσεις ώστε να μειωθεί αυτό το ποσοστό. Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού

Αυτή την ανάγκη για αύξηση των φυσικών τοκετών άρα και προαγωγή της καλής υγείας όλης της οικογένειας, υποστηρίζουμε στο Midwives. Μέσα απο τις προγεννητικές συναντήσεις “Γεννώ με εμπιστοσύνη” που μπορούν να παρακολουθήσουν οι μελλοντικοί γονείς, μαθαίνουμε να επικοινωνούμε με το μωρό, να δυναμώνουμε την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση για το γυναικείο σώμα και τη διαδικασία του τοκετού. Ομάδες γονιών μοιράζονται εμπειρίες και αγωνίες με τις μαίες, κάτι που βοηθά πολύ στη μείωση του άγχους. Ο χορός, το τραγούδι, η χαλάρωση και η αναπνοή είναι μερικά απο τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε στο “Γεννώ με εμπιστοσύνη”. Κάθε κύκλος αποτελείται απο 6 συναντήσεις των 3 ωρών.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα φέραμε την δημοφιλή μέθοδο τοκετού Hypnobirthing. Το “Hypnobirthing – Γεννώ με βαθιά χαλάρωση”, είναι ο δρόμος που οδηγεί τις μητέρες σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης στη διάρκεια της γέννας, με αποτέλεσμα οι ορμόνες του τοκετού ωκυτοκίνη, προσταγλαδίνες και ενδορφίνες να εκκρίνονται σε αφθονία. Οι μαίες του Midwives είναι πιστοποιημένες εκπαιδεύτριες του Hypnobirthing (Australia και KG Ηypnobirthing). Στη διάρκεια των συνεδριών γίνεται επαναπρογραμματισμός του υποσυνείδητου χρησιμοποιώντας την αυτούπνωση και την αναπνοή, ώστε να απαλλαγούν από τυχόν αρνητικές εμπειρίες τοκετού και φόβους. Στη θέση τους έρχεται η ηρεμία, η χαρά και η εμπιστοσύνη για το μωρό και το σώμα της μητέρας. Ο τοκετός με χρήση του Hypnobirthing συντομεύει σε χρόνο ενώ ο βαθμός ικανοποίησης των γυναικών για την γέννα τους αυξάνεται. Η χρήση αναισθησίας στον τοκετό μειώνεται και αυξάνονται οι φυσιολογικοί τοκετοί χωρίς ιατρική παρέμβαση. Πρόκειται για μια μέθοδο που αξίζει να δοκιμάσει κάθε γυναίκα στη γέννα της! Να σημειωθεί οτι το Hypnobirthing παρέχεται δωρεάν σε ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια προετοιμασίας των ζευγαριών για τοκετό (πχ. Γερμανία).

Μια επίσκεψη στους ζεστούς, eco και babyfriendly χώρους του Midwives θα σας κάνει να σκεφτείτε διαφορετικά τον τοκετό σας!

Παράλληλα υπάρχουν προγράμματα για βρεφικές δραστηριότητες με τους γονείς, όπως βρεφικό μασάζ, BabyWearingDance, πρώτες βοήθειες για βρέφη και παιδιά καθώς και συναντήσεις λοχείας!

Λίγα λόγια για τις μαίες του Midwives:

Ειρήνη – Αθηνά Αβραμίδου:

Ελεύθερη επαγγελματίας Μαία, Msc. Mετεκαπαίδευση στην “Προγεννητική Ψυχολογία” του Ε.Κ.Π.Α. Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Βρεφικού Μασάζ ΙΑΙΜ, Βρεφικής ΥοgaBirthlight και KG Hypnobirthing. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Μαιευτικής των ΤΕΙ Αθήνας στο Π.Μ.Σ. “Προηγμένη και Τεκμηριωμένη Μαιευτική φροντίδα”. Συνιδρύτρια του Midwives. Σκοπός μου είναι να προσφέρω ενημέρωση, υποστήριξη και βοήθεια σε ζευγάρια, έτσι ώστε να βιώσουν μια όμορφη, ενδυναμωτική και ξεχωριστή εμπειρία τοκετού, παρέχοντας μαιευτική φροντίδα με ασφάλεια και σεβασμό στις μητέρες και τα νεογέννητα τους.

Πασχαλίνα Καμπουρίδου:

Eλεύθερη επαγγελματίας Μαία, IBCLC. Πιστοποιημένη Διεθνής Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Βρεφικού Μασάζ IAIM και Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Hypnobirthing. Συνιδρύτρια του Midwives. Σκοπός μου είναι να μπορέσει κάθε γυναίκα να έχει τη γέννα που επιθυμεί πάντα με ασφάλεια γι’ αυτήν και το μωρό της. Επιτυχία για μένα είναι να βλέπω ευτυχισμένες μητέρες και ευτυχισμένα μωρά!