fbpx

Αυτή είναι η ποσότητα ψωμιού που μπορείς να τρως αν θέλεις να χτίσεις κοιλιακούς

Αυτή είναι η ποσότητα ψωμιού που μπορείς να τρως αν θέλεις να χτίσεις κοιλιακούς

Προσπαθείς να χτίσεις κοιλιακούς και σου έχουνε πει ότι πρέπει να κόψεις το ψωμί. Τόσο που μόνο η λέξη σου φαντάζει «απαγορευμένη» αφού για πολλούς έχει συνδεθεί με τα περιττά κιλά.

Είναι όμως έτσι; Στην πραγματικότητα το ψωμί είναι βασική πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι πρέπει να αποτελούν το 50–60% των θερμίδων που λαμβάνουμε ημερησίως.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 3 δυνατές μεταπροπονητικές τροφές γιατί πρέπει να τρως καλά μετά την προπόνηση

 

Συνεπώς τα τρόφιμα που δίνουν υδατάνθρακες, κάθε άλλο παρά απαγορευτικά είναι σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Το ψωμί περιέχει συστατικά που όταν απορροφώνται από τον οργανισμό προκαλούν έκκριση ινσουλίνης. Η συγκεκριμένη ορμόνη είναι ορεξιογόνος και λιπογόνος. Δηλαδή όταν τρώτε πολλούς υδατάνθρακες και δεν χορταίνετε εύκολα, θέλετε μεγαλύτερη ποσότητα και ορμονικά δημιουργείται το υπόβαθρο για ευκολότερη αποθήκευση και δυσκολότερη κινητοποίηση του σωματικού μας λίπους.

Όταν λοιπόν προσπαθείς να χτίσεις κοιλιακούς και κάνεις διατροφή δεν πρέπει να αποφεύγεις το ψωμί και γενικά τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, αλλά να προσέχεις την ποσότητα που καταναλώνεις.

Ένας γενικός κανόνας είναι μία φέτα ψωμί στο γεύμα, ωστόσο η ακριβής ποσότητα τόσο του ψωμιού, όσο και των άλλων υδατανθράκων, καθορίζονται με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε οργανισμού.

Αν είσαι λοιπόν από αυτούς που τους αρέσει το ψωμί μάθε πως μπορείς να το μειώσεις:

  • Απέφυγε την κατανάλωση ψωμιού, με γεύματα τα οποία διαθέτουν αμυλούχους υδατάνθρακες, όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, τα δημητριακά.
  • Έλεγξε την ποσότητα. Μία φέτα ψωμί είναι 30g.
  • Βάλε δίπλα στο πιάτο σου συγκεκριμένη ποσότητα ψωμιού και μην τσιμπολογάς άσκοπα πριν και μετά το γεύμα.
  • Προτίμησε το ψωμί ολικής ή σίκαλης ή πολύσπορο. Προκαλεί κορεσμό και έχει πλειάδα βιταμινών.