Αυτό είναι το λάθος που μπορεί να κάνεις στο μαγείρεμα των λαχανικών

Αυτό είναι το λάθος που μπορεί να κάνεις στο μαγείρεμα των λαχανικών

Τα λαχανικά είναι βασικά για τη διατροφή μας αφού μας παρέχουν τη μέγιστη δυνατή θρεπτική αξία. Όμως για να πάρουμε τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά θα πρέπει να τα μαγειρεύουμε σωστά.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο τρόπος μαγειρέματος επηρεάζει την περιεκτικότητά τους σε πολύτιμες βιταμίνες και απαραίτητα μέταλλα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτοί είναι 8 καλοί λόγοι να βάλεις το αυγό στη διατροφή σου

 

Πρέπει να αποφεύγουμε να βράζουμε τα λαχανικά, καθώς αυτός ο τρόπος μαγειρέματος οδηγεί σε απώλεια θρεπτικών συστατικών σε ποσοστό έως και 50%. Το βράσιμο δεν ενδείκνυται, σύμφωνα με την ειδικό, κυρίως για λαχανικά που περιέχουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως το λάχανο, το σπανάκι, η λαχανίδα, το μπρόκολο, τα φασόλια και ο αρακάς. Όπως υποδηλώνει και η ονομασία τους, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες διασπώνται όταν έρχονται σε επαφή με το νερό.

Ένας τρόπος να διατηρήσετε τη θρεπτική αξία αυτών των λαχανικών είναι να τα μαγειρεύετε με ελάχιστο νερό και για λίγη ώρα. Εναλλακτικά, το Βρετανικό Σύστημα Υγείας στην ιστοσελίδα του προτείνει το ψήσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υδατοδιαλυτές βιταμίνες είναι να μαγειρεύουμε στον ατμό ή να ψήνουμε τα λαχανικά, αντί να τα βράζουμε, ή να χρησιμοποιούμε το νερό σε σούπες ή σε φαγητά κατσαρόλας αντί να το πετάμε».