fbpx

Το ένα και μοναδικό στοιχείο που πρέπει να έχεις για να πετύχει η διατροφή σου!

Το ένα και μοναδικό στοιχείο που πρέπει να έχεις για να πετύχει η διατροφή σου!

Ποια διατροφή είναι η καλύτερη; Ποια δίαιτα; Όλες καλές είναι, κατέληξαν οι επιστήμονες, με μια πολύ σημαντική επισήμανση:
Όλες είναι καλές, αρκεί να τηρούνται, λένε και για να το αποδείξουν προχώρησαν σε μια συγκριτική έρευνα.

Αμερικανοί και καναδοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλες οι διατροφές και οι δίαιτες «δουλεύουν» αρκεί να υπάρχει πειθαρχεία στο πρόγραμμα. Οι μελετητές ανακάλυψαν ακόμα ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των προγραμμάτων διατροφής και ότι όλες έχουν αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που μετέδωσε το BBC βγήκαν έπειτα από συγκριτική ανάλυση 48 κλινικών δοκιμών διαφόρων διαιτών, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 7.200 υπέρβαρους και παχύσαρκους ενηλίκους με μέση ηλικία 46 ετών. Οι δίαιτες που μελετήθηκαν ήταν οι Άτκινς, Weight Watchers, Zone, Jenny Craig, LEARN, Nutrisystem, Ornish, Volumetrics, Rosemary Conley, Slimming World, South Beach και άλλες ενώ η αποτελεσματικότητα καθεμίας αξιολογήθηκε έπειτα από διαστήματα έξι και 12 μηνών.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανάμεσα σε όλα αυτά τα προγράμματα οι τελικές διαφορές στην απώλεια βάρους ήταν ασήμαντες. Επομένως αναφέρουν ότι έχει μάλλον μικρή σημασία ποια θα διαλέξει κάποιος. Αντίθετα, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να ακολουθούνται πιστά οι όποιες οδηγίες της.

Χώρισαν τις δίαιτες σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Αυτές που εστιάζουν στην κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και σε αυτές που δίνουν προτεραιότητα στα χαμηλά λιπαρά. Η συγκριτική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιο αποτελεσματικές ήταν εκείνες με τη κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων. Συγκεκριμένα όσοι έτρωγαν λιγότερους υδατανάθρακες είχαν χάσει περίπου ένα κιλό περισσότερο σε σχέση με όσους κατανάλωναν πιο λίγα λιπαρά. Ύστερα από διάστημα ενός έτους όμως, δεν υπήρχε πια καμία ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες διαιτών, όσον αφορά στην απώλεια του βάρους (κατά μέσο όρο 7,3 κιλά).

Ακόμα ανακάλυψαν ότι κάθε φορά που μία δίαιτα συνοδεύεται από ψυχολογική-συμβουλευτική υποστήριξη και ιδίως από σωματική άσκηση, έχει καλύτερα αποτελέσματα. Συμπέραναν τέλος ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται, ενώ παράλληλα κάνουν κάποια δίαιτα, θα χάσουν έπειτα από ένα χρόνο κατά μέσο όρο τουλάχιστον δύο κιλά παραπάνω, από ότι αν έκαναν μόνο δίαιτα.