fbpx

Αυτά είναι τα τρόφιμα που «κρύβουν» τη ζάχαρη που θέλεις να αποφύγεις

Αυτά είναι τα τρόφιμα που «κρύβουν» τη ζάχαρη που θέλεις να αποφύγεις

Έχεις κόψει τη ζάχαρη κυρίως γιατί θέλεις να χάσεις κιλά, όμως βλέπεις ότι αυτό δεν γίνεται. Τι σου συμβαίνει; Μάθε λοιπόν ότι υπάρχουν τρόφιμα που περιέχουν κρυφή ζάχαρη!

Δεν υπάρχει τρόπος να κρύψουμε την αλήθεια: ο σύγχρονος άνθρωπος τρώει όλο και περισσότερη ζάχαρη πλέον.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Καφές με καφεΐνη ή χωρίς; Μάθε ποιος κάνει το καλύτερο στην υγεία σου

 

Μάλιστα, ο μέσος ενήλικας καταναλώνει καθημερινά περίπου 20 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη! Αυτό αντιστοιχεί σε 320 θερμίδες, οι οποίες μετατρέπονται γρήγορα σε περιττά κιλά. Πολλοί ενήλικες απλώς δεν συνειδητοποιούν πόση πρόσθετη ζάχαρη περιέχεται στη διατροφή τους.

Σήμερα, πολλοί άνθρωποι προτιμούν τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και επειδή τρώμε πολλά προϊόντα χωρίς ή με λίγα λιπαρά, δεν γνωρίζουμε ότι σε πολλά απ’ αυτά τα προϊόντα η ζάχαρη είναι υποκατάστατο του λίπους. Σην πραγματικότητα, «ανταλλάσσουμε το λίπος με ζάχαρη».

Κυρίως τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν κρυφή ζάχαρη, ανάλογα με την ποσότητα που περιέχεται στο τρόφιμο, με φθίνουσα σειρά. Αυτό σημαίνει ότι το συστατικό που περιέχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα (έχει το μεγαλύτερο βάρος) αναγράφεται πρώτο και εκείνο με το μικρότερο βάρος αναγράφεται τελευταίο.

Διαβάστε με προσοχή τις πληροφορίες στη συσκευασία τροφίμων. Η ζάχαρη μπορεί να αναφέρεται με άλλο όνομα, ενώ το προϊόν μπορεί να περιέχει κάποια άλλη γλυκαντική ουσία.

Η αγγλική κατάληξη «-οse» ή η ελληνική «-οζη» πρέπει να σας ευαισθητοποιήσει (fructose, glucose, sucrose, φρουκτόζη, γλυκόζη, σουκρόζη).

 

Τρόφιμα που περιέχουν κρυφή ζάχαρη

Ο ντοματοχυμός μαγειρικής

Το κέτσαπ με 4 γραμμάρια ζάχαρης

Δύο κουταλιές σάλτσας μπάρμπεκιου περιέχουν 10 γραμμάρια ζάχαρης

Σχεδόν όλα τα φαγητά σε κονσέρβες

Πολλά από τα προμαγειρεμένα φαγητά

Τα γιαούρτια χαμηλών λιπαρών με γεύση φρούτων

Αναψυκτικά τύπου κόλα, λεμονάδα, πορτοκαλάδα, λικέρ

Επεξεργασμένα δημητριακά

Επιδόρπια γιαουρτιού

Κατεψυγμένα τρόφιμα

Το σιρόπι

Ο συμπυκνωμένος χυμός φρούτων

 

Συνεπώς, θα πρέπει ως καταναλωτές να διαβάζετε με προσοχή τις πληροφορίες στη συσκευασία τροφίμων. Θα είναι καλό να αποφεύγετε τις «άσπρες» επεξεργασμένες τροφές, όπως το λευκό ψωμί και τα κέικ.

Μπορείτε στα δημητριακά του πρωινού σας να προσθέτετε κομμάτια φρέσκων φρούτων, αντί για ζάχαρη. Το ίδιο ισχύει και για το γιαούρτι.

Προτιμήστε φυσικούς χυμούς, αντί για τυποποιημένους. Αποφύγετε τα αναψυκτικά και φτιάξτε τα δικά σας soft drinks, αναμειγνύοντας φυσικό αεριούχο νερό με τον φυσικό χυμό του αγαπημένου σας φρούτου.

Προσέξτε τα προϊόντα στα οποία αναγράφεται «χωρίς πρόσθετη ζάχαρη». Αυτό σημαίνει ότι δεν προστέθηκε ζάχαρη κατά την επεξεργασία της τροφής, και όχι ότι η ίδια τροφή δεν περιέχει ζάχαρη.

Να θυμάστε ότι η κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων στις συνιστώμενες ποσότητες ημερησίως δίνει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Έτσι, θα νιώθετε, πάνω απ’ όλα, υγιείς και χωρίς περιττά κιλά.