fbpx

Αυτό είναι το τρόφιμο που συνδέεται με την παγκόσμια παχυσαρκία

Αυτό είναι το τρόφιμο που συνδέεται με την παγκόσμια παχυσαρκία

Μια νέα έκθεση δείχνει ότι το 50% του πληθυσμού δεν έχει υγιές βάρος και μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τεράστια αύξηση του φυτικού λαδιού που καταναλώνει σήμερα ο κόσμος.

Ο Tim Benton, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Leeds, δήλωσε στο BBC ότι ενώ το φυτικό έλαιο αποτελούσε ένα σπάνιο εμπόρευμα, η σόγια και το φοινικέλαιο είναι σήμερα τόσο πανταχού παρόν, που θεωρούνται δύο από τις κύριες οκτώ ομάδες τροφίμων (μαζί με το σιτάρι, ρύζι, καλαμπόκι, ζάχαρη, κριθάρι και πατάτες) που παρέχουν το 85% των θερμίδων στον κόσμο.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι εμπορικές συμφωνίες κατέστησαν το φυτικό έλαιο φθηνότερο και ευκολότερο να παραχθεί, να εξαχθεί και να εισαχθεί. Αυτό είχε κάποιες θετικές εξωτερικές επιδράσεις, όπως επισημαίνει ο Benton. Συγκεκριμένα, βοήθησε να μειωθεί η πείνα με έναν μεγάλο τρόπο και επέτρεψε στους «φτωχότερους να έχουν πρόσβαση σε φθηνές θερμίδες».

Ταυτόχρονα, η παγκόσμια παχυσαρκία έχει διπλασιαστεί από το 1980 και ο Benton υποψιάζεται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι τρώνε περισσότερα μη υγιεινά εισαγόμενα τρόφιμα αντί για αυτά που είναι διαθέσιμα σε τοπικό επίπεδο. Η Corinna Hawkes, διευθύνρια του Κέντρου Πολιτικής Τροφίμων στο City University του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC ότι είναι επίσης πιθανό ότι το χαμηλό κόστος και η αυξημένη διαθεσιμότητα του λαδιού οδήγησε ορισμένες χώρες να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζουν τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, στην Κίνα, δεν είναι ασυνήθιστο τα τρόφιμα να είναι βουτηγμένα σε λάδι, και οι άνθρωποι στη Βραζιλία χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες σε μερικά παραδοσιακά πιάτα.

Ο Hawkes έθεσε επίσης το ερώτημα “κινόα” δηλαδή την ιδέα ότι η αυξημένη ζήτηση κινόα τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες τιμές και έλλειψη για τους ανθρώπους στις χώρες στις οποίες καλλιεργείται. Η έρευνα είναι ασταθής. ωστόσο, υπάρχουν μερικές ενδείξεις ότι η αύξηση της ζήτησης κινόα έχει μεν αυξήσει τα εισοδήματα των βολιβιανών αγροτών, αλλά ταυτόχρονα τους δυσκολεύει να καταναλώσουν πραγματικά κινόα, γεγονός που με τη σειρά τους οδηγεί τους φτωχούς Βολιβιανούς σε φθηνότερα και πιο επεξεργασμένα τρόφιμα.

Και φυσικά, η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε επίσης. Το γεγονός ότι μπορείτε ουσιαστικά να εργάζεσαι, να τρως, να ψωνίζεις και να ζεις σχεδόν πάντα online χωρίς να χρειάζεται να σηκωθείς και να μετακινηθείς δεν βοηθά πολύ στην παγκόσμια κρίση της παχυσαρκίας.

Τελικά, η κρίση της παχυσαρκίας είναι περίπλοκη. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει τίποτε άλλο, αυτό είναι μια καλή υπενθύμιση ότι το φυτικό λάδι, ενώ είναι υγιές, είναι επίσης πυκνό σε θερμίδες, γι ‘αυτό να το χρησιμοποιείς με φειδώ όταν μαγειρεύεις. Και μιας και είμαστε στην Ελλάδα με την καλύτερη ποιότητα λαδιού, το ελαιόλαδο, γιατί να μην το εκμεταλλευτείς;