fbpx

Μάθε έναν δεκάλογο που θα περιορίσει την όρεξη σου για να χάσεις τα κιλά που θες!

Μάθε έναν δεκάλογο που θα περιορίσει την όρεξη σου για να χάσεις τα κιλά που θες!

Θες να χάσεις κιλά, αλλά μια το σαββατοκύριακο, την άλλη οι παρέες και δεν σε αφήνουν να …αγιάσεις που λέμε.

Τι κάνεις όμως για να περιορίσεις οικιοθελώς την όρεξη σου;

Διάβασε αυτά τα μικρά tips και θα το καταφέρεις:

  1. Πίνετε πολύ νερό

Σίγουρα το έχετε ξανακούσει. Το νερό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης, αφού τα κέντρα της δίψας και πείνας του εγκεφάλου φαίνεται να αλληλοεπηρεάζονται. Σε πρόσφατη μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων, φάνηκε ότι τα άτομα που ήταν καλά ενυδατωμένα έχασαν περίπου 5 κιλά περισσότερα από τα άτομα που δεν ήταν. Φροντίστε λοιπόν να ενυδατώνεστε καλά κατά την διάρκεια της ημέρας και να πίνετε 2 ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα.

  1. Δοκιμάστε για σνακ ξηρούς καρπούς

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη καρπών με πολλά οφέλη για την υγεία. Ένα από αυτά είναι ότι είναι τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και επιπλέον περιέχουν πρωτεΐνες, συστατικά που μπορούν να σας βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πείνας. Δοκιμάστε να βάλετε στην διατροφή σας -ως σνακ- μια μικρή χούφτα ξηρών καρπών, μην ξεφύγετε όμως, αφού είναι τρόφιμα υψηλά σε θερμίδες.

  1. Προσθέστε φυτικές ίνες στην διατροφή σας

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια) βοηθούν στην απώλεια βάρους, προκαλώντας επιβράδυνση της γαστρικής κένωσης (σε κάνουν να νιώθεις πλήρης για περισσότερη ώρα). Επιπλέον βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και στην μείωση της χοληστερόλης. Προσοχή γιατί τα ολικής άλεσης προϊόντα δεν περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τα επεξεργασμένα, άρα τηρούμε και εδώ το μέτρο.

  1. Κοιμηθείτε καλά

Θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν είστε κουρασμένοι, αυξάνεται η όρεξη σας και συνήθως δεν κάνετε και τις πιο υγιεινές επιλογές. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού η στέρηση ύπνου οδηγεί σε αύξηση της γκρελίνης ή αλλιώς της ορμόνης της όρεξης. Φροντίστε να έχετε 7-8 ώρες ποιοτικού ύπνου. Θα νιώσετε καλύτερα, θα χάσετε και βάρος.

  1. Γελάστε

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο περιοδικό Appetite, το γέλιο μπορεί να μειώσει την όρεξή σας.

  1. Τρώτε περισσότερα φρούτα – λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά, έχουν επίσης πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ένα από αυτά, το να σας βοηθούν να χάσετε βάρος, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό. Φροντίστε μετά τα δύο ποτήρια νερό που προαναφέραμε, να ξεκινάτε πάντα το γεύμα σας με σαλάτα ή μία σούπα και να επιλέγετε για σνακ πάντα ένα φρούτο εποχής.

  1. Περιορίστε το αλκοόλ

Τα αλκοολούχα ποτά, εκτός από το γεγονός ότι είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες, επιπλέον αυξάνουν και την όρεξη. Δεν είναι τυχαίο ότι στα εστιατόρια έρχονται πρώτα τα ποτά.

  1. Διαχειριστείτε το στρες

Όταν είστε σε κατάσταση στρες, το σώμα σας απελευθερώνει κορτιζόλη, μια ορμόνη που σχεδιάστηκε για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε επικίνδυνες καταστάσεις. Αλλά όταν η αιτία δεν είναι ένα άγριο ζώο που θα σας επιτεθεί, αλλά μάλλον ένα αγχωτικό e-mail, η κορτιζόλη μπορεί να ξεγελάσει το σώμα σας και να δώσει σήμα στον εγκέφαλό σας για να ανεφοδιάσετε με καύσιμα το σώμα σας.

Ο άλλος λόγος είναι ότι το στρες μπορεί να εκτροχιάσει τη διατροφή σας και να οδηγηθείτε σε κατανάλωση ζάχαρης για να αισθανθείτε καλύτερα. Η κατανάλωση ζάχαρης και υδατανθράκων γενικότερα, αυξάνουν την έκκριση σεροτονίνης, μιας ισχυρής χημικής ουσίας του εγκεφάλου, η οποία ελέγχει τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη και, όταν τα επίπεδά της είναι αυξημένα, σας βοηθά να αισθάνεστε πιο ήρεμα.

Φροντίστε λοιπόν να βρείτε τρόπους να καταπολεμήσετε το άγχος, γιατί η κατανάλωση τροφής, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά προσθέτει και ένα επιπλέον πρόβλημα, όπως είναι η αύξηση βάρους.

  1. Καταναλώστε λιγότερα κορεσμένα λίπη

Μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες υψηλές σε λιπαρά βλάπτουν τη λειτουργία του ιππόκαμπου, κάτι που οδηγεί σε μικρότερη δυνατότητα να βάλουμε stop κατά την διάρκεια του γεύματος! Μειώστε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπών και επιλέξτε άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.

  1. Αλλάξτε την γεύση σας

Εκείνη την ώρα, που παρόλο είστε φαγωμένοι, έχετε ακόμη μια “λιγούρα” για φαγητό ή για κάποιο γλυκό, δοκιμάστε να μασήσετε μια τσίχλα δίχως ζάχαρη ή να βουρτσίσετε τα δόντια σας. Θα δείτε ότι η επιθυμία μπορεί να εξαφανιστεί.

Άρθρο του Νικόλαου Καφετζόπουλου (Διαιτολόγος-Διατροφολόγος)