fbpx

Να κάνεις ή όχι solarium: Δες τι λένε οι ειδικοί!

Να κάνεις ή όχι solarium: Δες τι λένε οι ειδικοί!

Όσο το καλοκαίρι πλησιάζει τόσο η ανάγκη του ανθρώπου για λιγότερα ρούχα, αλλά και για πιο μαυρισμένο δέρμα, αυξάνεται. Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να μην χάσουν το χρώμα τους όλο το χρόνο, χρησιμοποιώντας σολάριουμ!

Είναι οι περισσότεροι άνθρωποι εθισμένοι στο μαύρισμα; Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», που επικαλείται τη βαθιά ριζωμένη αντίληψη πως όταν είμαστε μαυρισμένοι δείχνουμε καλύτερα, δηλαδή πιο υγιείς, ίσως και πιο αδύνατοι, αλλά και σε μια θεωρία που τελευταία αποκτά ισχυρή επιστημονική βάση: η έκθεση του δέρματος στον ήλιο έχει εθιστικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με την έρευνα οι εθισμένοι όμως είναι πολλοί, ένας στους πέντε φοιτητές, ίσως οι μισοί από όσους πηγαίνουν καθημερινά στην παραλία και 70% όσων χρησιμοποιούν μεθόδους μαυρίσματος σε εσωτερικούς χώρους, ώστε πλέον έχει δημιουργηθεί μια νέα παθολογική οντότητα: ο εθισμός στο μαύρισμα.

Τον εθισμό αυτό περιέγραψε πρώτη φορά πριν από 5 χρόνια ένας δερματολόγος από τον Ιατρικό Κλάδο του Πανεπιστημίου του Τέξας, ο δρΡίτσαρντ. Φ. Βάγκνερ, λέγοντας ότι οι μισοί από τους ντόπιους λουόμενους πληρούσαν τα ψυχιατρικά κριτήρια για «διαταραχή κατάχρησης ουσιών». Σε νέα έκθεση που δημοσιεύεται στην αμερικανική «Επιθεώρηση του Ιδρύματος Καρκίνου του Δέρματος», οι δόκτορες Ρόμπιν Λ. Χόρνουνγκ και ΣολμάζΠουρσάταρ από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, τονίζουν ότι «η συνεχής, επί τούτου έκθεση σε ένα γνωστό καρκινογόνο παράγοντα υποδηλώνει ότι η λαχτάρα για μαύρισμα άγεται από παράγοντες ανεξάρτητους από τη γνώση ή την έλλειψή της».

Στα συμπεράσματα την έρευνας τονίζεται ότι όσοι μαυρίζουν συστηματικά επιδεικνύουν συμπτώματα εξάρτησης τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Όπως συμβαίνει με το κάπνισμα και την υπερκατανάλωση αλκοόλ που «συχνά συνεχίζονται, παρά την επίγνωση των κινδύνων τους, έτσι και η εκπαίδευση για τους κινδύνους του μαυρίσματος μοιάζει να πέφτει στο κενό.

Μελέτη του δροςΣτίβεν Ρ. Φέλντμαν από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου WakeForest έδειξε πως οι λάτρεις των σολάριουμ εκδηλώνουν στερητικά συμπτώματα όταν παίρνουν το φάρμακο ναλτρεξόνη, ουσία που δεσμεύει τις ευχάριστες επιδράσεις των ναρκωτικών. Οπως έδειξε η μελέτη, όσοι εθελοντές έκαναν συστηματικά σολάριουμ για να μένουν μαυρισμένοι όλο τον χρόνο παρουσίαζαν συμπτώματα όπως ναυτία και τρέμουλο όταν έπαιρναν ναλτρεξόνη, η οποία δεσμεύει τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο και έτσι το αίσθημα ικανοποίησης.

Οι δερματολόγοι ζητούν να τεθούν αυστηροί περιορισμοί στη χρήση των σολάριουμ, ιδίως να απαγορευθεί στους ανηλίκους. Επιπλέον, ζητούν να διδάσκονται από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά να χρησιμοποιούν καθημερινά άφθονο αντιηλιακό και να αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, διότι ακόμα και το καλύτερο αντιηλιακό δεν μπορεί να προστατεύσει πλήρως από τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν σε ανθρώπους που κάνουν με τις ώρες σολάριουμ ή ηλιοθεραπεία κάτω από τον μεσημβρινό ήλιο.