fbpx

Πρωτεΐνη ορού γάλατος ή καζεϊνη;

Πρωτεΐνη ορού γάλατος ή καζεϊνη;

Μπάρες, σοκολάτες, σκόνες: τα συμπληρώματα πρωτεΐνης γνωρίζουν πλέον ευρεία και μαζική κατανάλωση. Υπόσχονται περισσότερη ισχύ, ταχύτερη αναπλήρωση και υποτροφία των μυών μέσω σοκολατούχων συνήθως και αρκετά γευστικών σκευασμάτων.

Πολλά, αν όχι τα περισσότερα, περιέχουν πρωτεΐνες γάλατος και συγκεκριμένα καζεΐνη ή πρωτεΐνη ορού γάλατος. Υπάρχει διαφορά μεταξύ τους; Γιατί τονίζεται, συνήθως, όταν περιέχει το ένα ή το άλλο είδος πρωτεΐνης;

Πρωτεϊνη ορού γάλατος:

Είναι γνωστή ως ”ταχείας δράσης” πρωτεΐνη, το ανθρώπινο σώμα δηλαδή μπορεί να την διασπά και να την απορροφά σχετικά γρήγορα. Ο ορός γάλατος είναι επίσης και υψηλής περικετικότητας σε διακλαδισμένης αλύσου αμινοξέα .

Εκτός από το γάλα και το γιαούρτι, προϊόντα τυρογάλατος είναι και τα λευκά τυριά. Στα σκευάσματα πρωτεϊνης θα βρείτε είτε σκόνη όρου γάλατος, είτε συμπηκνωμένο ορό γάλατος είτε ελεύθερη πρωτεϊνη ορού.

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η πρωτεΐνη ορού γάλατος μπορεί να συνδέεται με υπερτροφία των μυων (αύξηση του μεγέθους του μυ) και αύξηση της ισχύος.
Καζεϊνη:

Συχνά αναφέρεται ως “αργής δράσης” πρωτεΐνη, αφομοιώνεται βραδέως καθώς απελευθερώνει αργά αμινοξέα στην κυκλοφορία. Το τυρόπηγμα και συνεπώς η καζεϊνη περιέχει ένα διαφορετικό προφίλ αμινοξέων σε σχέση με τον ορό γάλακτος. Είναι ιδιαίτερα υψηλή σε γλουταμίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ (δεν μπορεί να το συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός) που φαίνεται πως έχει αντικαταβολές και ανοσολογικές ιδιότητες.

Τα κίτρινα τυριά (τυριά πήγματος) είναι πλούσια σε καζεΐνης. Υπάρχουν αρκετά δεδομένα για την υποστήριξη της μυικής αποκατάστασης και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού από την γλουταμίνη.

Τελικά, τί είναι καλύτερο;

Ο συνδυασμός πρωτεΐνης ορού γάλατος και καζεΐνης παρέχει αξιόπιστη επιλογή για τον ανεφοδιασμό του γλυκογόνου, την προώθηση της πρωτεϊνικής σύνθεσης και των μυών. Στην βιβλιογραφία δεν υπάρχουν μελέτες που να υποστηρίζουν την υπεροχή των σκευασμάτων αποκατάστασης έναντι των φυσικών προίόντων όπως το γάλα ή το γιαούρτι.
Η επιλογή είναι δική σας, απλά να θυμάστε πως η αποκατάσταση πρέπει να έχει ξεκινήσει από το πρώτο μισάωρο από το πέρας της άσκηση. Φροντίστε να καταναλώσετε ένα γεύμα σε αναλογία υδατανθράκων: πρωτεΐνη 4:1, και τέτοια είναι στα γαλακτοκομικά προϊόντα.