fbpx

10 συμπτώματα για την πρόληψη του καρκίνου στους άντρες

10 συμπτώματα για την πρόληψη του καρκίνου στους άντρες

Ο καρκίνος αποτελεί πλέον τη μάστιγα των ασθενειών στη σύγχρονη κοινωνία και δεν είναι παράλογο που είναι ευρέως γνωστός ως η «κακιά αρρώστια». Ενώ μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων, άλλοι παράγοντες όπως τα γονίδια μπορούν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο. Μόλις εξαπλωθεί ο καρκίνος, μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Η γνώση των πρώιμων συμπτωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να αναζητήσετε τη θεραπεία νωρίτερα για να βελτιώσετε τις πιθανότητες ύφεσης. Τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου στους άνδρες περιλαμβάνουν:

 • αλλαγές στο έντερο
 • αιμορραγία από το ορθό
 • ουρολογικές αλλαγές
 • αίμα στα ούρα
 • επίμονο πόνο στην πλάτη
 • ασυνήθιστο βήχα
 • ογκώδεις θρόμβοι
 • υπερβολική κόπωση
 • ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • σβώλους στο στήθος

Συνεχίστε να διαβάζετε για αυτά τα συμπτώματα για να μάθετε τι πρέπει να προσέξετε και τι πρέπει να συζητήσετε αμέσως με το γιατρό σας.

1. Αλλαγές του εντέρου

Το περιστασιακό πρόβλημα του εντέρου είναι φυσιολογικό, αλλά οι αλλαγές στο έντερό σας μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού. Αυτοί ονομάζονται συλλογικά καρκίνοι του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο του παχέος εντέρου σας, ενώ ο ορθικός καρκίνος επηρεάζει το ορθό σας, το οποίο συνδέει το κόλον με τον πρωκτό.

Η συχνή διάρροια και η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι συμπτώματα καρκίνου, ιδιαίτερα αν αυτές οι αλλαγές στο έντερο εμφανίζονται ξαφνικά. Αυτά τα προβλήματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν με συχνά αέρια και πόνο της κοιλιακής χώρας.

Μια αλλαγή στο διαμέτρημα ή το μέγεθος της κίνησης του εντέρου σας μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα του καρκίνου.

2. Αιμορραγία από το ορθό

Η αιμορραγία από το ορθό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι καρκίνου του ορθού. Αυτό αφορά ειδικά εάν η αιμορραγία παραμένει ή αν διαπιστωθεί αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου ή λόγω απώλειας αίματος. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα σας.

Παρόλο που υπάρχουν άλλες πιο συχνές αιτίες αιμορραγίας του ορθού, όπως οι αιμορροΐδες, δεν πρέπει να προσπαθείτε να διαγνώσετε μόνοι σας τον εαυτό σας εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις ανησυχίες σας. Θα πρέπει να λαμβάνετε κανονικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου από την ηλικία των 50 ετών.

3. Αλλαγές στα ούρα

Η ακράτεια και άλλες αλλαγές στα ούρα μπορεί να αναπτυχθούν καθώς μεγαλώνετε. Ωστόσο, ορισμένα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη είναι συνηθέστερος σε άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Τα κοινά συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν:

 • διαρροές στο ουροποιητικό σύστημα
 • ακράτεια
 • ανικανότητα ούρησης παρά τη θέληση να ουρήσετε
 • καθυστερημένη ούρηση

4. Αίμα στα ούρα σας

Εάν έχετε αίμα στα ούρα σας, δεν πρέπει να το αγνοήσετε. Αυτό είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι πιο κοινός στους σημερινούς και πρώην καπνιστές απ ‘ό, τι σε ανθρώπους που δεν καπνίζουν ποτέ. Η προστατίτιδα, ο καρκίνος του προστάτη και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί επίσης να προκαλέσουν αίμα στα ούρα σας.

Ο πρώιμος καρκίνος του προστάτη μπορεί επίσης να προκαλέσει αίμα στο σπέρμα σας.

5. Επίμονος πόνος στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη είναι μια κοινή αιτία, αλλά λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του καρκίνου. Τα συμπτώματα του καρκίνου μπορεί να μην εμφανίζονται μέχρι να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματός σας, όπως τα οστά της σπονδυλικής σας στήλης. Για παράδειγμα, ο καρκίνος του προστάτη είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην εξάπλωση στα οστά και μπορεί να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα στα οστά του ισχίου και στο κάτω μέρος της πλάτης.

Σε αντίθεση με περιστασιακά μυϊκούς πόνους, ο καρκίνος του οστού προκαλεί τρυφερότητα και δυσφορία στα οστά σας.

6. Ασυνήθιστος βήχας

Ο βήχας δεν είναι αποκλειστικά για καπνιστές ή για άτομα με κρύο ή αλλεργίες. Ένας επίμονος βήχας είναι ένα πρώιμο σημάδι καρκίνου του πνεύμονα. Εάν δεν έχετε άλλα συναφή συμπτώματα, όπως μώλωπες ή πυρετό, ο βήχας πιθανότατα δεν οφείλεται σε ιό ή λοίμωξη.

Ο βήχας που συνοδεύεται από αιματηρή βλέννα σχετίζεται επίσης με τον καρκίνο του πνεύμονα στους άνδρες.

7. Ογκώδεις όρχεις

Οι καρκίνοι των όρχεων στους άνδρες είναι λιγότερο συχνοί από τους καρκίνους του προστάτη, των πνευμόνων και του παχέος εντέρου. Βέβαια, δεν πρέπει να αγνοήσετε τα πρώτα συμπτώματα. Τα ογκίδια στους όρχεις είναι συμπτώματα καρκίνου των όρχεων.

Οι γιατροί ψάχνουν για αυτά τα κομμάτια κατά τους ελέγχους ευεξίας. Για την ταχύτερη ανίχνευση, θα πρέπει να ελέγχετε για μάζες μία φορά το μήνα.

8. Υπερβολική κόπωση

Η κόπωση μπορεί να σχετίζεται με μια σειρά χρόνιων ασθενειών και ιατρικών διαταραχών. Η υπερβολική κόπωση είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας λέει ότι κάτι απλά δεν είναι σωστό. Καθώς τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται και αναπαράγονται, το σώμα σας μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται να τρέχει κάτω.

Η κόπωση είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα διαφόρων μορφών καρκίνου. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν έχετε υπερβολική κόπωση που δεν ξεφεύγει μετά από έναν καλό ύπνο.

9. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Γίνεται πιο δύσκολο να διατηρήσετε το βάρος σας καθώς μεγαλώνετε, επομένως ίσως θεωρήσετε την απώλεια βάρους ως θετικό πράγμα. Αλλά η ξαφνική και ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να υποδηλώνει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, που περιλαμβάνει σχεδόν οποιοδήποτε είδος καρκίνου.

Αν χάσετε γρήγορα το βάρος χωρίς να αλλάξετε τη διατροφή σας ή πόσο αθλήστε, συζητήστε το με το γιατρό σας.

10. Θρόμβοι στο στήθος

Ο καρκίνος του μαστού δεν χτυπάει αποκλειστικά τις γυναίκες. Οι άνδρες πρέπει επίσης να είναι επιφυλακτικοί και να ελέγχουν για ύποπτους σβώλους στην περιοχή του μαστού. Αυτό είναι το πιο πρόωρο ανιχνεύσιμο σύμπτωμα αρσενικού καρκίνου του μαστού. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας για να ελέγξετε αν παρατηρείτε ένα ογκίδιο.

Τα γονίδια μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στον καρκίνο του μαστού, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν λόγω της έκθεσης σε ακτινοβολία ή υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Οι θρόμβοι του μαστού εντοπίζονται συνήθως στους άνδρες των 60 ετών.

Να είστε υπεύθυνος!

Πολλοί καρκίνοι είναι δύσκολο να ανιχνευθούν στα πρώτα στάδια, αλλά μερικοί μπορεί να προκαλέσουν αξιοσημείωτες διαφορές. Η γνώση των πιο συνηθισμένων συμπτωμάτων καρκίνου είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη έγκαιρης διάγνωσης. Ακόμα, τα ακριβή σημεία και τα συμπτώματα του καρκίνου μπορεί να διαφέρουν. Κατά κανόνα, θα πρέπει πάντα να βλέπετε το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι κάτι δεν είναι σωστό.