fbpx

6 ενδείξεις που το πεπτικό σου σύστημα χτυπάει «κόκκινο»

6 ενδείξεις που το πεπτικό σου σύστημα χτυπάει «κόκκινο»

Οισοφάγος, στομάχι, παχύ έντερο, πάγκρεας, συκώτι – το πεπτικό σου σύστημα περιλαμβάνει όλα αυτά, οπότε ίσως δεν είναι περίεργο ότι τα συμπτώματα των προβλημάτων της γαστρεντερίτιδας μπορούν να περιλαμβάνουν όλο το φάσμα. Το πρόβλημα είναι ότι όταν εμφανίζονται με τρόπους που δεν περιμένεις, ίσως να μην συνειδητοποιήσεις αμέσως ότι μία επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο είναι απαραίτητη.

Παρακάτω σου δίνουμε έξι ενδείξεις πως το πεπτικό σου σύστημα σου χρειάζεται επειγόντως μία επίσκεψη στον γιατρό:

1. Όταν αισθάνεσαι κόμπο στο λαιμό σου

Όταν το φαγητό σταματά να γλιστράει στο στόμα σου, όπως παλιά, πρέπει να το ελέγξεις – ειδικά αν το συναίσθημα γίνεται πιο έντονο με την πάροδο του χρόνου. Μερικές φορές, ακόμη και το νερό μπορεί να σε δυσκολέψει στην κατάποση. «Ο πόνος με πόσιμο νερό μπορεί να είναι ένα σημάδι ενός σοβαρού γαστρεντερικού προβλήματος», λέει ο Jeffrey S. Crespin, γαστρεντερολόγος και κλινικός βοηθός καθηγητής στο NYU. Ο γιατρός θα θέλει επίσης να μάθει εάν τα προβλήματα κατάποσης συνοδεύονται με βήχα, βραχνάδα ή αίσθημα πληρότητας μετά από λίγες μπουκιές φαγητού. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια καρκίνου του οισοφάγου.

2. Προβλήματα με τα αέρια

Τα αέρια του στομάχου είναι απολύτως φυσιολογικά. Μάλιστα ο μέσος άνθρωπος σύμφωνα με τις έρευνες χάνει σχεδόν 2 λίτρα αερίου την ημέρα. Εκτός όμως αν συνδυαστεί με δυσάρεστες παρενέργειες. «Ο χρόνος που πρέπει να ανησυχείς είναι αν συνοδεύεται με κοιλιακή δυσφορία, αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου ή ανεξήγητη απώλεια βάρους», λέει ο John E. Burney, γαστρεντερολόγος στο Fayetteville της Γεωργίας. Επίσης, αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι αν τα αέρια συνοδεύονται συνεχώς με άσχημη μυρωδιά. Αυτή η οσμή θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα ότι ένα παράσιτο που ονομάζεται γιάρντια μολύνει το έντερό σου.

3. Το παντελόνι σου είναι ξαφνικά πολύ σφιχτό

Αν δυσκολεύεσαι να ανεβάσεις το παντελόνι σου που σου ερχόταν πριν λίγες μέρες, δεν είναι απαραίτητα ένδειξη ότι πάχυνες. Το φούσκωμα – αυτό που συμβαίνει όταν το σώμα σου κρατά υπερβολικό αέριο – είναι ένα κοινό πρόβλημα και μπορεί απλώς να είναι αποτέλεσμα υπερκατανάλωσης ή κατάποσης πάρα πολύ αέρα. Αλλά το ξαφνικό φούσκωμα που συμβαίνει χωρίς προφανή λόγο και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πόνο ή αίμα στα κόπρανα είναι περισσότερο ανησυχητικό.
Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο το πρόβλημα της πέψης των γαλακτοκομικών προϊόντων, ή θα μπορούσε να σημαίνει κάτι άλλο που αξίζει διαφορετική θεραπεία, λέει ο Δρ Burney. «Τα πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), οι χολόλιθοι, η δυσκοιλιότητα και η κοιλιοκάκη».

4. Το παντελόνι σου αρχίζει να πέφτει ξαφνικά

Η απώλεια βάρους που δεν μπορείς να εξηγήσεις μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα πολλών προβλημάτων υγείας, αλλά το πεπτικό σου σύστημα είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσεις την αναζήτηση για μια αιτία. «Οι γαστρεντερολόγοι συχνά βλέπουν ασθενείς για ανεξήγητη απώλεια βάρους», λέει ο Δρ Burney. «Τα πρώτα πράγματα που πρέπει να αποκλειστούν είναι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του στομάχου». Άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορείς να χάσεις κιλά χωρίς λόγο είναι ασθένειες όπως η κοιλιοκάκη ή η νόσος του Crohn, οι οποίες παρεμποδίζουν την ικανότητα του οργανισμού σου να απορροφά θρεπτικά συστατικά.

5. Χαμηλά επίπεδα σιδήρου

Ο σίδηρος βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς του σώματός σου. Όταν έχεις χαμηλά επίπεδα σιδήρου, ολόκληρο το σώμα σου το αισθάνεται. Συχνά σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ κουρασμένος και μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους, κιτρινωπό δέρμα, εύθραυστα νύχια, απώλεια μαλλιών και γενική αδυναμία. Ο γιατρός μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα σιδήρου με μια απλή εξέταση αίματος, αλλά εάν αποδειχθεί ότι είσαι αναιμικός, μπορεί να χρειαστεί να δεις έναν ειδικευμένο ιατρό. «Η αναιμία της ανεπάρκειας του σιδήρου μπορεί συχνά να οφείλεται σε χρόνια, αόρατη απώλεια αίματος στην οδό γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης από πράγματα όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του στομάχου, τα έλκη, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή τα επιφανειακά αιμοφόρα αγγεία που ονομάζονται αγγειοδιαστολή», λέει ο Δρ Burney.

6. Αίμα στα κόπρανα

«Η αιμορραγία από το ορθό δεν είναι ποτέ φυσιολογική», λέει ο Δρ Crespin. Η έντονη κόκκινη αιμορραγία που βλέπεις στο χαρτί τουαλέτας μπορεί να προέρχεται από αιμορροΐδες – αιωρούμενα αιμοφόρα αγγεία που μπορεί να φαγουρίσουν ή να προκαλέσουν πόνο. Ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει με τις αιμορροΐδες, αλλά εάν η αιμορραγία συνεχίζεται ή δεν συνδέεται με αυτές, πρέπει να επισκεφθείς γαστρεντερολόγο. «Ο καθένας με αιμορραγία από το ορθό που είναι επαναλαμβανόμενη, που σχετίζεται με άλλα συμπτώματα ή είναι 40 ετών και άνω πρέπει να επειγόντως να επισκεφθεί γιατρό», λέει ο Δρ Burney.