Γιατί ξεχνάμε σχεδόν αμέσως τα ονόματα όσων μας συστήνουν;

Γιατί ξεχνάμε σχεδόν αμέσως τα ονόματα όσων μας συστήνουν;

Έχει συμβεί πολλές φορές σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, να μη θυμούνται τα ονόματα των ανθρώπων που τους έχουν συστήσει. Μάλιστα τα ξεχνάνε στο επόμενο λεπτό μετά τη γνωριμία. Έτσι λοιπόν οι επιστήμονες βρήκαν την απάντηση στο πρόβλημα, αν και οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν ανακαλύψει πριν χιλιάδες χρόνια!

Το ερώτημα απασχόλησε τους επιστήμονες στη Βρετανία που προχώρησαν σε έρευνα για να μάθουν τις αιτίες του φαινομένου, που προκαλεί αμηχανία και έντονο εκνευρισμό σε πολλούς ανθρώπους  δεν αποτελεί  θλιβερό προνόμιο μόνο των  ατόμων κάποιας ηλικίας  αλλά αφορά  το σύνολο  του πληθυσμού.

Η έρευνα έδειξε ότι η αιτία δεν έχει να κάνει με τη μνήμη των ανθρώπων ή κάποιο παθολογικό φαινόμενο. Η αιτία είναι ότι τα ονόματα δίνονται αυθαίρετα και δεν έχουν καμία σημασία.  Για τον λόγο αυτό ακριβώς και είναι πιο εύκολο να θυμάται κάποιος το «παρατσούκλι» ενός, παρά το πραγματικό του όνομα. Δηλαδή δικαιώνονται οι αρχαίοι Έλληνες που έδιναν το όνομα του ατόμου σύμφωνα με τη φύση και τα χαρακτηριστικά του, όπως το όνομα του Περικλή που του δόθηκε επειδή είχε πλατύ κεφάλι!

Στην έρευνα που έγινε, δόθηκαν στους συμμετέχοντες ψεύτικα ονόματα και βιογραφικά για να τα μελετήσουν. Στο τεστ που ακολούθησε οι ερευνητές έλεγξαν τι θυμόταν ο καθένας και ποιες πληροφορίες είχε συγκρατήσει. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικά καθώς το 69% θυμόταν το επάγγελμα, το 68% τα χόμπι, το 62% τον τόπο καταγωγής, το 31% το όνομα και το 30% το επίθετο.

Είναι δηλαδή πολύ πιο δύσκολο να θυμάται κανείς το όνομα του συνομιλητή του, από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητάς του. Επομένως εάν το όνομα του καθενός μπορούσε να αντιπροσωπεύει κάτι από την δουλειά του, θα ήταν πιο εύκολο να το θυμάται κάποιος.

Έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι που το όνομά τους θυμίζει το επάγγελμά τους για παράδειγμα, τότε οι άλλοι είναι δύσκολο να το ξεχάσουν. Αυτό σημαίνει ότι η μνήμη λειτουργεί συνδυαστικά. Και ο συσχετισμός ενός χαρακτηριστικού, είτε αυτό είναι η δουλειά, η καταγωγή, με το όνομα του κάθε ανθρώπου, θα έκανε την μνήμη να λειτουργεί σαφώς καλύτερα.

Ένας καλός τρόπος για να θυμάται κάποιος τα ονόματα των συνομιλητών του, είναι η επανάληψη. Με άλλα λόγια, όταν συστήνεται κάποιος, καλό είναι να επαναλαμβάνει το όνομα, προκειμένου να το συνδέσει με το πρόσωπο, που μόλις γνώρισε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

 

Γδύσου στα λευκά και κέρδισε τις εντυπώσεις!


Ατομικό διατροφικό πρόγραμμα με βάση το DNA


Όταν εκφράζεσαι ελεύθερα στον προϊστάμενο …κερδίζεις!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε πως η μαμά σου μπορεί να χαλάσει τη σχέση σου!
Οι άντρες έχουνε μια αδυναμία στη μάνα τους και δεν είναι κακό. Κάποιοι όμως δεν ξεκολλάνε από τη …φούστα της μάνας, ακόμα και όταν έχουν πατήσει τα «άντα».