Ράφτιγκ: Δυνατές στιγμές στα άγρια νερά των ποταμών

Ράφτιγκ: Δυνατές στιγμές στα άγρια νερά των ποταμών

Προσφέρει έντονες στιγμές και φτάνει την αδρεναλίνη στα ύψη. Είναι ένα ομαδικό σπορ και ο στόχος είναι ένας, να κατέβεις ένα ορμητικό ποτάμι με μια φουσκωτή βάρκα. Το πλήρωμα αποτελείται από έναν επαγγελματία οδηγό ποταμού και από 6-12 κωπηλάτες, ανάλογα με το μέγεθος της βάρκας το οποίο καθορίζεται από το βαθμό δυσκολίας του ποταμού και την ποσότητα των νερών του. Ο έμπειρος οδηγός που βρίσκεται στη βάρκα καθοδηγεί το πλήρωμα και του δίνει τις ανάλογες εντολές για να κωπηλατεί ανάλογα, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα φυσικά εμπόδια που συναντώνται κατά τη διάρκεια της κατάβασης. Όπως όλα τα σπορ περιπέτειας έτσι και το ράφτινγκ έχει κάποιο βαθμό επικινδυνότητας συνεπώς και κάποιους κανόνες ασφαλείας. Έχει πάρει την ονομασία του από την αγγλική λέξη raft που σημαίνει, σχεδία.

Υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας των ποταμών που καθορίζονται με τις εντολές του οδηγού Η κλίμακα αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με τον όγκο του νερού, την κλίση του εδάφους και τα εμπόδια (βράχια) που βρίσκονται στο ποτάμι.

Αναλυτικά η κλίμακα:

Βαθμός 1: Πολύ μικρές άγριες περιοχές, ενδέχεται να απαιτούν μερικούς ελιγμούς. (Επίπεδο: Πολύ Βασικό)

Βαθμός 2: Λίγο άγριο νερό, ίσως μερικούς βράχους, ενδέχεται να απαιτηθούν κάποιοι ελιγμοί (Επίπεδο: βασική δεξιότητα κωπηλασίας)

Βαθμός 3: Μικρά κύματα κατά τη ροή με αφρό, ίσως να υπάρχει μικρή απότομη πτώση , αλλά κανένα σημαντικό κίνδυνο. Ενδέχεται να απαιτήσει σημαντικούς ελιγμούς. (Επίπεδο: εμπειρία στη κωπηλασία)

Βαθμός 4: Μεσαία κύματα κατά τη ροή με αφρό, ίσως να υπάρχουν και βράχια, ίσως μια σημαντική απότομη πτώση. Ενδέχεται να απαιτηθούν μερικοί απότομοι ελιγμοί (Επίπεδο: Προχωρημένη εμπειρία σε κύματα με αφρό)

Βαθμός 5: Μεγάλα κύματα κατά τη ροή με αφρό, μεγάλο όγκο, με ύπαρξη μεγάλων βράχων και κινδύνων. Ενδέχεται να υπάρχουν μεγάλες πτώσεις, όπου απαιτούνται ακριβείς ελιγμοί. (Επίπεδο: προηγμένη εμπειρία σε κύματα με αφρό)

Βαθμός 6: Η Κατηγορία 6 θεωρείται ότι είναι επικίνδυνη και σε καμία περίπτωση ασφαλής. Οι Rafters πρέπει να αναμένουν να συναντήσουν σημαντικές αναταραχές, τεράστια κύματα, τεράστιους βράχους και πολλούς κινδύνους. Οι πτώσεις μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές και να μη μπορεί η βάρκα και ο εξοπλισμός να τις αντέξουν. Η διάσχιση ποταμού κατηγορίας 6 έχει δραματικά αυξημένη πιθανότητα να καταλήξει σε σοβαρό τραυματισμό σε σύγκριση με τις μικρότερες τάξεις. (Επίπεδο: Η επιτυχή ολοκλήρωση κατάβασης ποταμού κατηγορίας 6 χωρίς σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο ευρέως θεωρείται ότι είναι θέμα μεγάλης τύχης ή εξαιρετικής ικανότητας)

Το rafting δεν απαιτεί ιδιαίτερα μυϊκή δύναμη, αλλά όσο πιο δυνατός είσαι, τόσο το καλύτερο. Απευθύνετε σε όλους χωρίς και φυσικά χωρίς όριο ηλικία… αρκεί να το λέει η καρδιά σου.

Η περίοδος που γίνεται rafting είναι συνήθως από Οκτώβριο έως και Ιούνιο. Υπάρχουν όμως ποτάμια όπως π χ ο Λούσιος που μπορεί να γίνει rafting καθ όλη την διάρκεια του έτους. Η εντυπωσιακότερη εποχή για όσους ζητάνε όμως κάτι παραπάνω είναι συνήθως από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο.

Ο εξοπλισμός που πρέπει να έχει μαζί του κάποιος είναι ελάχιστος, αφού όλα τα ειδικευμένα τα παρέχουν οι εταιρίες που οργανώνουν το σπορ. Ωστόσο ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια είναι απαραίτητο, αφού αυτά που θα φοράμε θα βραχούν, μαγιό η δεύτερο ζευγάρι εσώρουχα και μία πετσέτα. Κατά την χειμερινή περίοδο απαραίτητο ένα λεπτό φλις η ένα μάλλινο μπλουζάκι.

Ο εξοπλισμός που παρέχεται από τις εταιρίες  προστατεύσει από το κρύο και είναι ισοθερμική αδιάβροχη στολή neoprene, καλτσάκια από το ίδιο υλικό και αδιάβροχο, καθώς επίσης σωσίβιο, κράνος, κουπί και φυσικά το σκάφος.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα