7 tips για να ταξιδέψεις με ασφάλεια τον χειμώνα [VIDEO]

7 tips για να ταξιδέψεις με ασφάλεια τον χειμώνα [VIDEO]

Η οδήγηση το χειμώνα διαφέρει κατά πολύ από αυτήν του καλοκαιριού. Βροχές, χιόνια, ακόμα και οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν το αυτοκίνητο ασταθές, αν δεν προσέξεις. Ειδικά στα ταξίδια η κατάσταση επιδεινώνεται και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Δες λοιπόν τι πρέπει να κάνεις:

Το βασικό είναι να είσαι ξεκούραστος αν ξεκινήσεις ένα ταξίδι. Ο οδηγός είναι εκείνος που είναι υπεύθυνος όχι μόνο για την ασφάλεια του εαυτού του αλλά και των επιβατών και για να το κάνει αυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και να οδηγεί ξεκούραστος.

Δες λοιπόν τις λεπτομέρειες του χειμερινού ταξιδιού

1. Προσοχή στις αποσκευές

Βασικός παράγοντας για τις ασφαλείς μετακινήσεις είναι η σωστή φόρτωση του αυτοκινήτου. Τοποθέτησε τις αποσκευές ισομερώς, για να μοιράσεις εξίσου το βάρος. Απόφυγε να τοποθετήσεις αποσκευές στην οροφή του αυτοκινήτου, γιατί μεταβάλλουν την αεροδυναμική και αυξάνουν το κέντρο βάρους, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να είναι ευπαθές στους πλευρικούς ανέμους και να «γέρνει» στις στροφές.

2. Ετοίμασε το αυτοκίνητο

Κατά τους χειμερινούς μήνες το αυτοκίνητο χρειάζεται ειδική προετοιμασία για να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες, όμως σε κάθε περίπτωση η άριστη κατάσταση των ελαστικών. Έλεγξε την εξωτερική κατάσταση για τυχόν φθορές ή «ύπουλα» χτυπήματα, όπως επίσης και την πίεση του αέρα. Συνήθως τους χειμερινούς μήνες μειώνουμε κατά 1-2 ατμόσφαιρες την πίεση του αέρα, για να ζεσταίνεται πιο γρήγορα το λάστιχο. Έλεγχος θα πρέπει να γίνει και για την κατάσταση της ρεζέρβας. Έχε πάντα μαζί σου αντιολισθητικές αλυσίδες! Ένα ζευγάρι γάντια, όπως επίσης ειδικά σπρέι κατά του πάγου είναι απαραίτητα.

Έλεγξε τ την κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων και εάν υπάρχει νερό στο πλυστικό σύστημα. Ρίξε μια ματιά στην κατάσταση των φώτων και των φλάς, ενώ φρόντισε να έχεις το σύστημα ψύξης εφοδιασμένο με αντιψυκτικό υγρό.

3. Στο ταξίδι

Αν κατά την διάρκεια του ταξιδιού αρχίσει να βρέχει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μειώσεις αμέσως την ταχύτητα. Η πρόσφυση στη βροχή και πολύ περισσότερο στο χιόνι ή τον πάγο είναι μειωμένη και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάς τις δυνατότητες του οχήματος σου και τις δικές σου. Δεν είσαι ο Χάμιλτον! Οδήγησε αμυντικά και αδιαφορήστε για τυχόν «παλικαριές» άλλων οδηγών.

4. Προσοχή στα φρένα

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η διαδικασία του φρεναρίσματος, ειδικά στην περίπτωση που το αυτοκίνητό δεν διαθέτει ABS. Η δύναμη που πρέπει να ασκήσεις στο πεντάλ θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να μη μπλοκάρουν οι τροχοί και χάσεις τον έλεγχο.

Σε βρεγμένο έδαφος, η τριβή μεταξύ του δρόμου και του ελαστικού είναι μειωμένη, ενώ η τριβή ανάμεσα στα τακάκια και τους δίσκους συνήθως παραμένει η ίδια... και αυτό τα λέει όλα. Σε καμία περίπτωση μην φρενάρεις απότομα, αλλά με τη δέουσα προσοχή.

Αν καταλάβεις τους τροχούς να «μπλοκάρουν» μείωσε για δέκατα του δευτερολέπτου την πίεση του ποδιού στο πεντάλ των φρένων και πίεσε ξανά, μέχρι να ανακτήσεις το έλεγχο της πέδησης.

Αν το αυτοκίνητό έχει ABS, τότε σαφώς τα πράγματα είναι πιο εύκολα, όμως και η περίπτωση αυτή χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη τεχνική. Αν καταλάβεις ότι το πεντάλ «τρέμει» μην αφήσεις το πόδι, αλλά συνεχίστε να πιέζεις σταθερά.

5. Απώλεια πλευρικής πρόσφυσης

Η μέτρια πρόσφυση του οδοστρώματος έχει άμεσα αποτελέσματα και στην πλευρική πρόσφυση του αυτοκινήτου. Αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό όταν μπείτε σε μια στροφή με περισσότερη ταχύτητα απ' ότι πρέπει και στρίψετε απότομα το τιμόνι. Τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι το αυτοκίνητο θα φύγει ευθεία (με τους τροχούς υπο γωνία) προς την κορυφή της στροφής.

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κατευθυντήριοι τροχοί χάνουν την πλευρική τους πρόσφυση και γλιστράνε με το πλάι. Η περίπτωση αυτή είναι πολύ δύσκολη για να ανακτήσεις τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Ακόμη κι αν αφήσεις το πεντάλ του γκαζιού, το αυτοκίνητο θα εξακολουθεί να γλιστράει προς τα εμπρός.

Η προτιμότερη και καλύτερη λύση είναι να μειώσεις το στρίψιμο του τιμονιού, για τον εξής λόγο: Όταν οι τροχοί έχουν στρίψει λιγότερο το ελαστικό έχει καλύτερη πλευρική και ελκτική πρόσφυση. Έτσι οι τροχοί επανακτούν την πρόσφυσή τους και το αυτοκίνητο αποκτά την χαμένη κατευθυντικότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι χαμηλές ταχύτητες είναι εκείνες που θα αποτρέψουν παρόμοιες δύσκολες και επικίνδυνες συμπεριφορές.

6. Φρενάρισμα σε οδόστρωμα με διαφορετική πρόσφυση

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο κατά τους χειμερινούς μήνες είναι το φρενάρισμα πάνω σε οδόστρωμα με ανομοιόμορφη τριβή. Πρόκειται για τις περιπτώσεις που ο μισός δρόμος είναι στεγνός και ο μισός είναι βρεγμένος ή χειρότερα, εάν στην σκιερή άκρη του δρόμου υπάρχει χιόνι/πάγος. Η περίπτωση αυτή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή!

Αν το αυτοκίνητό διαθέτει ABS, τότε το μόνο που χρειάζεται είναι να πατήσεις με δύναμη το φρένο και με τη βοήθεια του τιμονιού, προσπάθησε να κρατήσεις σταθερή την πορεία του αυτοκινήτου. Στην περίπτωση όμως που δεν διαθέτετε ABS, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ικανότητα στο φρενάρισμα, καθώς οι τροχοί της μιας πλευράς είναι πιο «ευαίσθητοι» στο μπλοκάρισμα, απ'΄ ότι οι τροχοί της στεγνής πλευράς. Βάλε την απαιτούμενη δύναμη στο πόδι και στο πεντάλ του φρένου για να μην υπάρξει μπλοκάρισμα και χάσετε τον έλεγχο.

7. «Χαλαρά» στο πεντάλ του γκαζιού

Σε βρεγμένο και ολισθηρό οδόστρωμα, η συμπεριφορά του οδηγού στο πεντάλ του γκαζιού πρέπει να είναι... ευγενική, ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις στροφές. Εξαιτίας της μειωμένης τριβής μεταξύ των ελαστικών και του οδοστρώματος, μειώνεται η πρόσφυση των τροχών με αποτέλεσμα να «σπινάρουν» ευκολότερα. Αυτό το φαινόμενο είναι επικίνδυνο, καθώς όταν τροχοί χάσουν την ελκτική τους πρόσφυση το γλίστρημα του αυτοκινήτου είναι έντονο, ακόμη και ανεξέλεγκτο.« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα