Μάθε πως μπορείς να κινδυνεύσεις αν οδηγάς αυτόματο!

Μάθε πως μπορείς να κινδυνεύσεις αν οδηγάς αυτόματο!

Τα αυτόματα αυτοκίνητα για πολλούς θεωρούνται …τεμπέλικα! Για άλλους όμως θεωρούνται επικίνδυνα, αφού αν δεν είσαι προσεκτικός, το αυτόματο κιβώτιο μπορεί να αποβεί μοιραίο και μάθε το γιατί.

Ο πρόσφατος θάνατος του νεαρού ηθοποιού Anton Yelchin όταν το SUV κύλησε και τον συνέθλιψε έφερε και πάλι στο προσκήνιο τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν από το αυτόματο κιβώτιο, αν φυσικά δεν προσέξεις.

Αν λοιπόν έχεις αυτόματο αυτοκίνητο ή πρόκειται να νοικιάσεις θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός. Πριν λοιπόν παραλάβεις το όχημα θα πρέπει να ζητήσεις από τον υπεύθυνο του γραφείου ενοικίασης να μας δείξει τη λειτουργία του κιβωτίου. Όπως επίσης και αν το αυτοκίνητο έχει ηλεκτρικό χειρόφρενο.

Η επιλογή στο αυτόματο κιβώτιο εμφανίζεται με φωτεινή ένδειξη τόσο δίπλα ή πάνω στον επιλογέα, όσο και στον πίνακα οργάνων.

Συνήθως η σειρά είναι από πάνω προς τα κάτω: P (Parking), R (Reverse), N (Neutral), D(Drive).

Κάθε φορά που εισερχόμαστε στο αυτοκίνητο θα πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι έχει επιλεγεί η σχέση που επιθυμούμε (π.χ. όπισθεν ή Drive) και ξεκινάμε πάντα με εξαιρετικά χαμηλή ταχύτητα.

Ιδίως αν βρισκόμαστε σε επικίνδυνα σημεία, όπως στην προβλήτα ενός λιμανιού ή σε γειτονιές όπου παίζουν παιδιά!

Σε ορισμένα μοντέλα, όπως η Mercedes A-Class, μόλις ο οδηγός ανοίξει την πόρτα του, ενεργοποιείται αυτόματα η θέση Parking στο κιβώτιο. Έτσι ακόμη και αν ο οδηγός βγει απρόσεκτα, το αυτοκίνητο δεν μπορεί να τσουλήσει. Κάτι που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στη χρήση του ηλεκτρικού χειρόφρενου. Η θέση όπου βρίσκεται είναι είτε ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα, είτε στο ταμπλό, αριστερά από το τιμόνι.

Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να το φθάσει και να το απενεργοποιήσει ένα παιδί που κάθεται πίσω, χωρίς να το προσέξουμε.

Οφείλουμε λοιπόν να έχουμε πάντα δεμένα τα παιδιά στα ειδικά καθίσματα (παρέχονται από τις εταιρείες ενοικίασης) αλλά και όταν βγαίνουμε από το αυτοκίνητο να επιλέγουμε τη θέση Parking και όχι τη Neutral.

Μην ξεχνάς ότι δεν λειτουργούν όμοια όλα τα ηλεκτρικά χειρόφρενα!

Στα περισσότερα ενεργοποιείται το χειρόφρενο τραβώντας το κουμπί προς τα έξω. Υπάρχουν όμως και ορισμένα όπου χρειάζεται να πατήσουμε το κουμπί. Ακόμη και αν το δικό μας όχημα έχει ηλεκτρικό χειρόφρενο, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι και αυτό στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο ενεργοποιείται με τον παρόμοιο ή τον αντίθετο τρόπο.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...