Όταν δεν κοιμάσαι καλά είσαι και επικίνδυνος οδηγός!

Όταν δεν κοιμάσαι καλά είσαι και επικίνδυνος οδηγός!

Τα οφέλη του ύπνου είναι πολλά και δεν έχουν να κάνουν με την υγεία αλλά και με την οδήγηση, σύμφωνα με νέα έρευνα του Αμερικανικού Ιδρύματος για την Οδική Ασφάλεια. Μάλιστα τονίζεται ότι δεν έχει σχέση αν είσαι άυπνος, αλλά αν κοιμάσαι καλά τα βράδια.

Οι οδηγοί που χάνουν μία έως δύο ώρες ύπνου, σε σχέση με τον συνιστώμενο ύπνο των οκτώ ωρών, αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος αναφέρει η έρευνα.
Ερευνητές του ιδρύματος ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν αντιπροσωπευτικό δείγμα 7.234 οδηγών που ενεπλάκησαν σε 4.570 τροχαία ατυχήματα και διαπίστωσαν ότι, σχεδόν ένας στους τρεις οδηγούς παραδέχθηκαν ότι τουλάχιστον μια φορά το μήνα οδηγούν τόσο κουρασμένοι που δυσκολεύονται να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά.

Να σημειωθεί ότι, τουλάχιστον το ένα τρίτο των ανθρώπων κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες κάθε βράδυ.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν όποιος κοιμάται τέσσερις έως πέντε ώρες, έχει πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος, σε σχέση με όποιον κοιμάται επτά ώρες. Ο αυξημένος αυτός κίνδυνος είναι ανάλογος με τον κίνδυνο όποιου οδηγεί έχοντας καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το νόμιμο όριο.

Αναλυτικότερα, ο κίνδυνος τροχαίου είναι 1,3 φορές μεγαλύτερος για όσους κοιμούνται έξι έως επτά ώρες, 1,9 φορές μεγαλύτερος για όσους κοιμούνται πέντε έως έξι ώρες, 4,3 φορές μεγαλύτερος για όσους κοιμούνται τέσσερις έως πέντε ώρες και 11,5 φορές μεγαλύτερος για τους οδηγούς που έχουν κοιμηθεί λιγότερες από τέσσερις ώρες.

«Δεν μπορεί κάποιος να χάνει τον ύπνο του και παρόλα αυτά να περιμένει πως θα είναι σε θέση να λειτουργεί με ασφάλεια στο τιμόνι. Η έρευνά μας δείχνει ότι όποιος έχει κοιμηθεί λιγότερες από πέντε ώρες, αντιμετωπίζει κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος, όπως κάποιος που είναι μεθυσμένος» τονίζει ο διευθυντής του Αμερικανικού Ιδρύματος για την Οδική Ασφάλεια, Δρ Ντέιβιντ Γιανγκ.

Οι ειδικοί συνιστούν στους οδηγούς που κάνουν μακρινά ταξίδια, να κάνουν στάσεις κάθε δύο ώρες περίπου, να αποφύγουν να έχουν προηγουμένως φάει βαριά φαγητά, να έχουν συνοδηγό και να εναλλάσσονται στο τιμόνι, καθώς επίσης να αποφεύγουν τη λήψη φαρμάκων που φέρνουν υπνηλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...