Οδήγα γρήγορα με …14 σημεία ασφάλειας!

Οδήγα γρήγορα με …14 σημεία ασφάλειας!

Είσαι γρήγορος οδηγός, αλλά όταν το γκαζώνεις… ο συνεπιβάτης σου είναι σα το …γατί στο τρενάκι του τρόμου ή χαίρετε τη γρήγορη και ασφαλή οδήγηση; Πολλοί που οδηγούν γρήγορα, ίσως αισθάνονται κάτι από …Χάμιλτον και δεν υπολογίζουν τους κανόνες της γρήγορης αλλά και ασφαλούς οδήγησης, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτός δρόμου και δυστυχώς γι αυτούς οι δημόσιοι δρόμοι δεν είναι πίστες αγώνων.
Το ότι οδηγώ γρήγορα, δεν σημαίνει ότι δεν οδηγώ συνετά και με ασφάλεια, ωστόσο πολλοί νομίζουν ότι γνωρίζουν τους κανόνες γρήγορης και ασφαλής οδήγησης.
Οι γρήγοροι οδηγοί είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και γνωρίζουν μπορούν αυτόματα σχεδόν να σχεδιάζουν την επόμενη κίνηση. Ο καλός οδηγός βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση, ελέγχει τι γίνεται μπροστά του, στο πλάι και πίσω του και είναι σε θέση να αντιδράσει εγκαίρως. Έχει καλή αίσθηση του χώρου, μπορεί σχεδόν πάντα να προβλέψει τις κινήσεις των άλλων οδηγών και προτεραιότητά του είναι μία: να μη βάζει τους συνανθρώπους του σε κίνδυνο.

Οι γρήγοροι οδηγοί γνωρίζουν ότι το …γκαζώνουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και με τις κατάλληλες συνθήκες. Γνωρίζουν που μπορούν να το τρέξουν και είναι οι κύριοι του οχήματος τους και σίγουρα σε γνωστή διαδρομή τις …δίνεις με περισσότερη ασφάλεια. Βέβαια για τη μέγιστη ασφάλεια, το καλύτερο είναι η πίστα και μάλιστα η συμμετοχή σε ειδικά μαθήματα γρήγορης οδήγησης.

Ο γρήγορος και σωστός οδηγός γνωρίζει ότι, στη γρήγορη οδήγηση, προτού φτάσει στη στροφή, φρενάρει δυνατά κρατώντας στην ευθεία το τιμόνι και, αν χρειαστεί, φρενάρει ακόμα και μέσα στη στροφή προοδευτικά. Γνωρίζει ακόμα το όχημα του, αφού το κάθε όχημα, αντιδρά διαφορετικά. Ένα σπορ αυτοκίνητο από ένα οικογενειακό έχει μεγάλη διαφορά στη συμπεριφορά τους και ο σωστός γρήγορος οδηγός προσαρμόζει τη συμπεριφορά του αναλόγως.

Δείτε ορισμένα σημεία και σκεφτείτε πόσα από αυτά έχετε πράξει κατά τη διάρκεια της γρήγορης οδήγησης σας:

1. Προβλέψτε τον μπροστινό οδηγό ή εκείνον που έρχεται από απέναντι. Μην κάνετε παρακινδυνευμένες κινήσεις και μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας θέσει σε κίνδυνο. Αποφύγετέ τον όπως μπορείτε!

2. Οι απότομες κινήσεις, στα φρένα ή στο τιμόνι είναι επικίνδυνες αφού αλλάζουν τη κατανομή του βάρους του οχήματος σας.

3. Δεν ξεπερνάμε τα δικά μας όρια ή του αυτοκινήτου. Και στις δύο περιπτώσεις η οδήγηση γίνεται επικίνδυνη και πιθανώς και πιο αργή. Αν υπερεκτιμήσουμε τις δυνατότητες του αυτοκινήτου, αυτό δεν θα στρίψει όπως πρέπει και θα χάσουμε και από ταχύτητα.

4. Πάντα κοιτάζουμε μακριά και όχι μόνο δύο μέτρα μπροστά. Γνωρίζοντας τις στροφές που ακολουθούν, μπορούμε να φρενάρουμε και να επιταχύνουμε αναλόγως.

5. Τον πρώτο λόγο για ν' αποφύγετε κάτι που θα παρουσιαστεί στο δρόμο σας, τον έχει το τιμόνι και όχι το απότομο φρενάρισμα. Αν δεν έχετε περιθώριο να το αποφύγετε, τότε φρενάρετε.

6. Οδηγείτε πάντα νηφάλιος και μην εκνευρίζεστε με τους άλλους οδηγούς.

7. Αν μεταφέρετε επιβάτες σεβαστείτε τους. Αν φοβούνται ή ζαλίζονται είστε υποχρεωμένος να κόψετε ταχύτητα, άσχετα αν οδηγείτε το δικό σας αυτοκίνητο. Είναι θέμα ευγένειας και ασφάλειας. Ούτε τη γκρίνια θέλετε, ούτε και το …εμετό στο σαλόνι του αυτοκινήτου σας!

8. Μην ακούτε το συνεπιβάτη σας, όταν σας παρακινεί να τρέξετε. Θυμηθείτε ότι ο κύριος του αυτοκινήτου είστε εσείς και μόνο όταν εσείς θέλετε και το επιτρέπουν οι συνθήκες, μπορείτε ν' αυξήσετε ταχύτητα.

9. Αν σας ακολουθεί κάποιος που κινείται πιο γρήγορα από εσάς, αφήστε τον να περάσει. Οι κόντρες είναι για τους αγώνες και την πίστα. Οι δρόμοι δεν είναι για κόντρες, ούτε για αυτοσχέδιους αγώνες.

10. Αποφύγετε να οδηγείτε γρήγορα για πολύ χρονικό διάστημα, γιατί είναι ιδιαίτερα κουραστικό και επικίνδυνο.

11. Φρενάρουμε πάντα αρκετά δυνατά στην αρχή, για να επιβραδύνουμε το αυτοκίνητο όσο πιο γρήγορα γίνεται, και μετά πιέζουμε περισσότερο σταδιακά, ανάλογα με το πόσο θέλουμε να επιβραδύνουμε. Συνήθως στο φρενάρισμα πρέπει να ασκούμε πίεση στο πεντάλ μία φορά και όχι πολλές πριν από τη στροφή. Πάντα, όταν επιβραδύνουμε πολύ απότομα, το τιμόνι πρέπει να είναι σε ευθεία για να αποφύγουμε το μπλοκάρισμα των μπροστινών τροχών.

12. Οταν αλλάζουμε κατεύθυνση, πρέπει να κάνουμε ήρεμες κινήσεις, έτσι ώστε να πετύχουμε την ομαλή μετατόπιση του φορτίου και να μειώσουμε τις πιθανότητες υποστροφής του οχήματος, άσχετα πόσο γρήγορα οδηγούμε εκείνη τη στιγμή.

13. Ελέγχετε τακτικά την κατάσταση και την πίεση των ελαστικών σας.

14. Μειώστε ταχύτητα σε επαρχιακούς δρόμους. Μετά τις εξόδους των στροφών, μπορεί να συναντήσετε κοπάδια, πεζούς, αγροτικά μηχανήματα κλπ

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Δες πως ο τρόπος που κοιμάσαι …προδίδει τα αισθήματα σου για εκείνη!
Γνωρίζατε ότι η στάση του ύπνου σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη σχέση σας με τον σύντροφό σας; Σε αξιοσημείωτη έρευνα που διενήργησε η Mattress Advisor, ένα online γκρουπ που αξιολογεί στρώματα