Η πρώτη αγωγή για το σκάνδαλο της VW κατατέθηκε στη Γερμανία!

Η πρώτη αγωγή για το σκάνδαλο της VW κατατέθηκε στη Γερμανία!

Η πρώτη αγωγή στην Ευρώπη κατά της Volkswagen κατατέθηκε στη Γερμανία και η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει δεδικασμένο για αποζημιώσεις ή επιστροφή οχημάτων, που έχουν σχέση με το πολύκροτο σκάνδαλο, καθώς η εταιρία έχει αποφασίσει να αποζημιώσει μόνο τους θιγμένους καταναλωτές στις ΗΠΑ και όχι στην Ευρώπη.

Η νομική υπηρεσία της ένωσης myright.de κατέθεσε την αγωγή για λογαριασμό ενός καταναλωτή ο οποίος αγόρασε αυτοκίνητο που έφερε ειδικό λογισμικό το οποίο απενεργοποιούσε τους ελέγχους για μόλυνση του περιβάλλοντος.

Με την αγωγή ζητά από την αυτοκινητοβιομηχανία να πάρει πίσω το αυτοκίνητο και να αποζημιώσει πλήρως τον καταναλωτή.

«Ο ξεκάθαρος στόχος μας είναι να αποφασιστεί εδώ σε αυτό το δικαστήριο, ότι κάθε Γερμανός που έχει υποστεί συνέπειες έχει δικαίωμα να επιστρέψει το αυτοκίνητο του στην Βολκσβάγκεν και να αποζημιωθεί πλήρως για την αγορά. Η εξαίρεση φυσικά είναι εκείνοι που θέλουν να κρατήσουν το αυτοκίνητό τους. Έχουν το δικαίωμα να λάβουν αποζημίωση για την απώλεια της αξίας του αυτοκινήτου», λέει ο συνιδρυτής της ιστοσελίδας για τα δικαιώματα του καταναλωτή Myright.de.

Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει παραδεχθεί ότι είχε εγκαταστήσει το συγκεκριμένο λογισμικό σε περισσότερα από 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα με μηχανή ντίζελ που έχουν πουληθεί σε όλον τον κόσμο.

Η υπόθεση προκάλεσε τεράστια ζημία στις πωλήσεις της εταιρείας αφενός και αφετέρου την αποχώρηση του προέδρου της εταιρείας Μάρτιν Γουίντερκορν.

Αν και στις Ηνωμένες Πολιτείες η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη συμφωνήσει σε αποζημιώσεις, ισχυρίζεται ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές δεν την δικαιούνται σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νόμο.

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι μία από εκείνες που έδειξαν τη μεγαλύτερη επιείκεια στην Volkswagen για το σκάνδαλο ρύπων; Ελλάδα, Τσεχία και Λιθουανία δεν μπήκαν, καν, στον κόπο να νομοθετήσουν ποινές για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, που παραβιάζουν τους περιβαλλοντικούς νόμους.

Το επόμενο διάστημα θα λάβουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσημη προειδοποιητική επιστολή, πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας.

Οι ελληνικές αρχές θα έχουν περιθώριο δύο μηνών για να απαντήσουν.

«Ένας αριθμός κρατών- μελών απέτυχαν να εισαγάγουν ποινές για να αποτρέψουν, να αποθαρρύνουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες από το να παραβιάσουν το νόμο.

Μια ομάδα άλλων κρατών απέτυχαν να εφαρμόσουν τις ποινές, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Volkswagen, όπου παραβιάστηκε ο νόμος με την χρήση παράνομου μηχανισμού εξαπάτησης.» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Λουτσία Κοντέτ.

Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ισπανία και Λουξεμβούργο, που παρότι έχουν σχετική νομοθεσία, δεν επέβαλαν ποτέ τις ανάλογες ποινές στη Volkswagen.

Επίσης, η Κομισιόν εγκαλεί Γερμανία και Βρετανία γιατί δεν αποκάλυψαν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ερευνητικές τους αρχές για την εκπομπή ρύπων από τον όμιλο Volkswagen.

ΠΗΓΗ: Euronews.com

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...