Αυτά είναι τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις όταν αρχίσεις crossfit

Αυτά είναι τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις όταν αρχίσεις crossfit

Το crossfit είναι φοβερά δημοφιλές , κυρίως τα τελευταία τρία χρόνια στο χώρο της γυμναστικής, όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με αυτό και συνεχώς ανοίγουν γυμναστήρια με εξειδίκευση σε αυτό, τα λεγόμενα ΒΟΧ!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Crosstraining για δυνατό «κάψιμο» [VIDEO]

To Activeman.gr μίλησε με τον γυμναστή Νίκο Μακρονάσιο που εξηγεί πως είναι καλύτερο να αρχίσει κάποιος να κάνει crossfit:

Το crossfit είναι ένα είδος άσκησης το οποίο συνδυάζει στοιχεία από αθλήματα όπως η ενόργανη γυμναστική, η άρση βαρών, ο στίβος κτλ και η βασική του φιλοσοφία είναι αυτή της κυκλικής προπόνησης με σκοπό την εκτέλεση των περισσότερων επαναλήψεων σε συγκεκριμένο χρόνο ή την εκτέλεση συγκεκριμένων επαναλήψεων στον μικρότερο χρόνο σε μία σχεδιασμένη διαδρομή διαδοχικών ασκήσεων.

Μέσα από αυτήν την προπόνηση οι ασκούμενοι βελτιώνουν σημαντικά την φυσική τους κατάσταση, την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, την καρδιαγγειακή αντοχή και καίνε ένα σημαντικό αριθμό θερμίδων και λίπους (Porcari, Ph.D. και PaigeBabiash, MS, Πανεπιστήμιο του Wisconsin-LaCrosse). Επίσης οι ασκούμενοι βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό την δύναμη τους από της ασκήσεις που προέρχονται από την άρση βαρών όταν εκτελούν λίγες επαναλήψεις και βελτιώνουν και την μυϊκή τους αντοχή από των αριθμό των επαναλήψεων γενικά. Ακόμη ένα όφελος που αποκτούν οι ασκούμενη του crossfit είναι η λειτουργικότητα που εξασκείται μέσα από τις πολυαρθρικές ασκήσεις που χρησιμοποιούν.

Ωστόσο εκτός από τα οφέλη που προκαλεί το crossfit υπάρχουν και κάποια σημεία που χρειάζονται προσοχή. Το άθλημα αυτό από μόνο του είναι ανταγωνιστικό καθώς οι επιδόσεις των ασκουμένων είναι όλες μετρίσιμες και αμέσως εισάγεται έστω και υποσυνείδητα το στοιχείο του ανταγωνισμού μέσα στην προπόνηση, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει λάθη στην τεχνική εκτέλεσης των ασκήσεων ώστε να γίνουν μερικές επαναλήψεις ακόμα και στο βωμό του ανταγωνισμού να προκύψει κάποιος τραυματισμός… Επίσης ένα άλλο αρνητικό στοιχείο της προπόνησης crossfit είναι η έλλειψη προπονητικής αρχής, και η μη ύπαρξη εξατομίκευσης σε σχέση με την μοναδικότητα του κάθε ατόμου που έχει πάει να γυμναστεί.

Συμπερασματικά θα ήταν καλό να δουλέψετε με ένα πιστοποιημένο προσωπικό γυμναστή που μπορεί όχι μόνο να σας βοηθήσει να μάθετε την κατάλληλη τεχνική, αλλά μπορεί επίσης να σας παρέχει κάποιες τροποποιήσεις για τις ασκήσεις που να ταιριάζουν καλύτερα στις ικανότητες της φυσικής σας κατάστασης , στους στόχους και στις ανάγκες σας.

Έτσι εάν σκοπεύετε να ξεκινήσετε CrossFit, βεβαιωθείτε ότι είστε προσεκτικοί όσον αφορά την τεχνική και εστιάστε κυρίως στην σωστή εκμάθηση των κινήσεων για κάποιο χρονικό διάστημα πριν από την εκτέλεση των προπονήσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των προπονήσεων σας και της σωματικής σας ακεραιότητας.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...