fbpx

11 λόγοι που αξίζει να αρχίσεις το κολύμπι

11 λόγοι που αξίζει να αρχίσεις το κολύμπι

Το κολύμπι είναι ένα άθλημα που συνδέεται με το καλοκαίρι. Βέβαια μπορείς να το κάνεις όλο  το χρόνο, είτε σε κολυμβητήρια, είτε στη θάλασσα, αλλά το καλοκαίρι είναι πράγματι η πιο ιδανική εποχή του χρόνου.

Όμως, η κολύμβηση πρόκειται για ένα είδος γυμναστικής που δεν κοστίζει πολύ και δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό. Δεν έχει όριο στην ηλικία ή στις ικανότητες. Ίσως λοιπόν, πρέπει να εκμεταλλευόμαστε το χρόνο μας στο νερό, είτε αυτό είναι στην παραλία το καλοκαίρι, είτε στην πισίνα της περιοχής μας. Κι αυτό γιατί:

 1. Ενισχύει την ευλυγισία

Η δραστηριότητα της κολύμβησης αντιτίθεται στη δύναμη της βαρύτητας, μετατρέποντας τη σε μια ιδανική μορφή άσκησης που θέτει ελάχιστο στρες στα οστά και στις αρθρώσεις. Αν πρόκειται για θερμαινόμενη πισίνα, οι μύες χαλαρώνουν, αυξάνοντας την ευλυγισία και επιτρέποντάς σας να κάνετε και ασκήσεις διατάσεων. Αν μάλιστα κάνετε έντονες ασκήσεις για ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας- όπως τρέξιμο, ποδηλασία ή βάρη- το κολύμπι βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών, εμποδίζοντας την δυσκαμψία και τον πόνο την επόμενη μέρα.

 1. Καύση θερμίδων

Η κολύμβηση αποτελεί έναν από τους ευκολότερους και καλύτερους τρόπους καύσης των ανεπιθύμητων θερμίδων. Με μια ώρα κολύμβησης, καίτε περίπου 500 θερμίδες. Και προφανώς, αυτοί οι μύθοι για τους αθλητές και την πρόσληψη των θερμίδων είναι πραγματικοί. Η κολύμβηση αυξάνει τον μεταβολισμό σας, συνεχίζοντας την «καύση» για λίγη ώρα ακόμα και αφού σταματήσετε να κολυμπάτε.

 1. Η κολύμβηση σας βοηθά να κόψετε το κάπνισμα.

Βλέποντας το πόσες λίγες δυνάμεις έχετε στην αρχή, λόγω του καπνίσματος, θα σας πείσει να το σταματήσετε. Αν αυτό δεν πετύχει, υπάρχουν και οι ταμπέλες «Μην καπνίζετε» σε αρκετές παραλίες και ακόμα περισσότερες στις πισίνες. Αν επίσης γνωρίζετε κάποιον που προσπαθεί να διακόψει το κάπνισμα, ξέρετε ότι μπορεί να γίνουν πολύ εκνευριστικοί. Οπότε βουτήξτε και κολυμπήστε- λειτουργεί.

 1. Βελτιώνει τον συγχρονισμό του σώματος.

Η κολύμβηση εξελίσσει τον κινητικό συντονισμό του σώματός σας. Πάνω από τα δύο τρίτα των μυών σας εμπλέκονται στη δραστηριότητα αυτή. Το πάνω και κάτω μέρος του σώματος, το κεφάλι, πόδια, χέρια αναγκάζονται να δουλέψουν μαζί για μια ισορροπημένη προσπάθεια.

 1. Το κολύμπι βελτιώνει τη στάση του σώματος

Η μητέρα ή η γιαγιά μας πάντα μας έλεγε να μην καμπουριάζουμε. Ποτέ δεν είναι αργά. Η κολύμβηση ενδυναμώνει τις αρθρώσεις και βελτιώνει τη στάση του σώματος, διορθώνοντας και τη στάση της σπονδυλικής στήλης.

 1. Κατάλληλο για όλους

Οι ηλικιωμένοι κολυμπούν. Τα νήπια κολυμπούν. Όλοι μπορούν να κολυμπήσουν. Η κολύμβηση κάνει καλό σε όλες τις ηλικίες. Μόλις έρθετε σε επαφή με το νερό και αρχίσετε να κινήστε, το σώμα σας μένει ανέπαφο από το χρόνο. Μακάρι να νιώθαμε το ίδιο όμορφα και τις υπόλοιπες ώρες!

 1. Η κολύμβηση είναι μια ολιστική άσκηση

Ακούτε ορισμένες μορφές για ασκήσεις, οι οποίες αφορούν σε όλο το σώμα. Ίσως, αλλά η κολύμβηση αποτελεί την γνήσια ολοκληρωμένη άσκηση: στοχεύει παντού, από τη στήριξη της μέση σας μέχρι την τόνωση των χεριών σας. Χωρίς βαρύ εξοπλισμό ή βάρη. Αντί λοιπόν να αγοράζετε πολλά διαφορετικά όργανα γυμναστικής για του μύες σας, απλά βουτάτε στη θάλασσα ή στην πισίνα.

 1. Απαιτείται ελάχιστος εξοπλισμός

Προσοχή, αυτό δε σημαίνει ότι κολυμπάμε γυμνοί. Εκτός αν βέβαια βρίσκεστε σε παραλία γυμνιστών ή στην προσωπική σας πισίνα. Για το μέσο άτομο, η κολύμβηση δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μαγιό. Τα μόνα επιπλέον αξεσουάρ είναι η πετσέτα, τα γυαλιά, οι ωτοασπίδες και ο σκούφος.

 1. Το κολύμπι είναι η καλύτερη αεροβική άσκηση

Ακριβώς. Δεν χρειάζεται πια να ιδρώνετε στα όργανα, να χτυπιέστε και να στριμώχνεστε στα γυμναστήρια. Επίσης, σε σύγκριση με το τρέξιμο, απαιτείται μεγαλύτερος έλεγχος της αναπνοής, κάτι που δημιουργεί μια αυξανόμενη απαίτηση για οξυγόνο, σκληραίνοντας τους μύες, χωρίς να το καταλαβαίνετε. Η κολύμβηση ενδυναμώνει επίσης την καρδιά, μεγαλώνοντάς τη και οδηγώντας σε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

 1. Η λύση στη ζέστη

Δεν αποτελεί αποκάλυψη το γεγονός ότι το κολύμπι είναι δροσιστικό: όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα, η μόνη ανακούφιση για τον οργανισμό βρίσκεται στο νερό. Είναι κρίμα που τις περισσότερες φορές εκείνες τις καυτές μέρες, όλοι πηγαίνουν στις παραλίες και ο χώρος είναι περιορισμένος για να κολυμπήσουμε. Ως εκ τούτου, κάποιοι προτιμούν να απολαμβάνουν το κολύμπι αργά το απόγευμα και το βράδυ σε πισίνα, κάτω από τα αστέρια. Ο κόσμος έχει φύγει και δε χρειάζεστε αντηλιακό. Απλά μαγεία!

 1. Το κολύμπι ενισχύει την αυτοπεποίθηση

Αυτό ισχύει για κάθε άθλημα ή σωματική άσκηση. Χτίζουν αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Εντάξει, μπορεί να μην είστε πρωταθλητές ή να κερδίζετε τρόπαια, αλλά και η τακτική κολύμβηση επίσης το καταφέρνει. Θα νιώθετε περισσότερο δυναμικοί, έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις καθημερινές δυσκολίες.