fbpx

Αν ξύπνησες με τον εφιάλτη που είδες στο μυαλό σου, μάθε τι συμβαίνει!

Αν ξύπνησες με τον εφιάλτη που είδες στο μυαλό σου, μάθε τι συμβαίνει!

Ξύπνησες το πρωί και ο εφιάλτης που είδες το βράδυ στον ύπνο, σου έχει σφηνωθεί στο μυαλό. Σίγουρα δεν είναι και το καλύτερο ξύπνημα, όμως δες και μάθε τι συμβαίνει με τους εφιάλτες και σίγουρα θα χαλαρώσεις.

Γιατί βλέπουμε εφιάλτες; Λένε ότι τα όνειρα είναι η συγκεχυμένη απεικόνιση εικόνων της καθημερινότητας μας αλλά και των «θέλω» του ανθρώπου. Επομένως οι άνθρωποι θα έπρεπε κυρίως να βλέπουν ωραία όνειρα και να βλέπουν εφιάλτες μόνο όταν έχουν βιώσει κάτι τραγικό. Δεν είναι όμως έτσι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν βλέπεις σεξουαλικά όνειρα και ξεσηκώνεσαι ή τρομάζεις μάθε γιατί συμβαίνει

 

Το γιατί το ερεύνησε μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του νοσοκομείου Glostrup που μελέτησε 11 άτομα που γεννήθηκαν τυφλά,  14 που τυφλώθηκαν αργότερα στη ζωή τους και 25 άλλους ανθρώπους με φυσιολογική όραση. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να κρατούν σημειώσεις από ότι ονειρεύονταν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι: Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν τυφλοί δεν είχαν όνειρα με οπτικό περιεχόμενο και το 25% των ονείρων τους ήταν εφιάλτες.

 

 

Οι άνθρωποι που έχασαν την όρασή τους αργότερα στη ζωή είχαν όνειρα με οπτικό περιεχόμενο αν και όσο μεγάλωνε ο χρόνος ανάμεσα στην τελευταία φορά που είχαν δει τόσο μειώνονταν το ποσοστό αυτών των ονείρων. Εκ του συνόλου των ονείρων τους το 7% ήταν εφιάλτες.

Τα όνειρα των ανθρώπων με πλήρη όραση βασίζονταν σε εικόνες και ήταν εφιάλτες σε ποσοστό 6%.

Το θέμα των εφιαλτών των συμμετεχόντων γενικότερα είχε συχνά σχέση με τις απειλές που βίωναν στην καθημερινή τους ζωή.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι ένας από τους λόγους που ονειρευόμαστε είναι για να θυμόμαστε πληροφορίες που είναι σημαντικές για την επιβίωση και την ευημερία μας. Οι άνθρωποι που γεννιούνται τυφλοί έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να θυμούνται αυτές τις πληροφορίες σχολιάζει ο καθηγητής Albert Gjedde επικεφαλής του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών και Φαρμακολογίας (Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης).

Σε γενικές γραμμές ονειρευόμαστε πράγματα που μας παρείχαν μία συναισθηματική αντίδραση όσο ήμαστε ξύπνιοι σύμφωνα με τον Gjedde: «Η καλύτερη εκτίμησή μας είναι ότι τα όνειρα είναι ένας τρόπος να ξεκαθαρίζουμε τι αξίζει να θυμόμαστε και τι όχι. Όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλος ταξινομεί τις πληροφορίες αποθηκεύοντας τις πιο σημαντικές στη μνήμη μας. Τα συναισθήματα [που πυροδοτούν τα όνειρα] μπορούν να είναι είτε θετικά είτε αρνητικά αν και η πυροδότηση από έντονα θετικές εμπειρίες είναι ίσως πιο σπάνια επειδή δεν διασφαλίζουν την επιβίωση στον ίδιο βαθμό με τις αρνητικές. Τα αρνητικά συναισθήματα μας λένε τι και από τι θα έπρεπε να προσέχουμε για να παραμείνουμε ζωντανοί.

Επομένως με άλλα λόγια ένας εφιάλτης μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ της επιβίωσης και του αφανισμού!