fbpx

Αυτά που πρέπει να κάνεις για να έχεις μια πετυχημένη σχέση είναι απλά!

Αυτά που πρέπει να κάνεις για να έχεις μια πετυχημένη σχέση είναι απλά!

Θέλεις να έχεις μια πετυχημένη σχέση; Και ποιος δεν θέλει, όμως σε μια σχέση δεν είσαι μόνος σου αλλά είσαι ο άντρας κάτι που σημαίνει ότι έχεις τον πρώτο λόγο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Θες να έχει μια δυνατή σχέση; Μάθε πόσες φορές πρέπει να της κάνεις σεξ!

 

Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει μια σχέση επιτυχημένη ή με άλλα λόγια την κάνει λειτουργική και τι μπορείς να κάνεις;

 

Επικοινωνία

Ακούγεται τετριμμένο και χιλιοειπωμένο αλλά δεν νομίζω πως κατανοούμε πραγματικά τι σημαίνει μέσα σε μια σχέση η λέξη επικοινωνία. Επικοινωνία λοιπόν σημαίνει να εκφράζω τις σκέψεις μου τα συναισθήματά μου τους προβληματισμούς μου τα όνειρά μου κτλ στον/στην σύντροφό μου.

Ωραία ως εδώ αλλά έρχεται η ώρα της διαφωνίας, του καβγά, ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι και τότε καλούμαστε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας προκειμένου να λύσουμε την διαφωνία μας. Να ξεκαθαρίσουμε πως δεν επικοινωνούμε με τον άλλον εξαπολύοντας ύβρεις, κατηγορίες, υιοθετώντας ειρωνικό ή πομπώδες ύφος.

 

Έτσι αμυνόμαστε δεν επικοινωνούμε..!

Χρειάζεται λοιπόν να αποτραβηχτούμε για λίγο αν ο θυμός μας είναι σε υψηλά επίπεδα και μόλις ανακτήσουμε λίγο την ψυχραιμία μας να συζητήσουμε τι μας ενόχλησε πως νιώθουμε και να αναλάβουμε μέρος της ευθύνης όταν χρειάζεται. Κατά έναν «μαγικό» (κατά κοινή ομολογία) τρόπο και ο/η συντροφός μας υιοθετεί παρόμοια στάση και έτσι επιτυγχάνεται η άμεση και ομαλή επίλυση της διαφωνίας μας. Πάνω απ’όλα νιώθουμε την εγγύτητα που μας εξασφαλίζει αυτή η διαδικασία ως ζευγάρι.

 

Κοινός ποιοτικός ελεύθερος χρόνος

Το ζευγάρι εκτός από τον χρόνο που χρειάζεται να περνά ο ένας μακρυά από τον άλλον (προσωπικός/ιδιωτικός χρόνος) χρειάζεται να περνά και κοινό χρόνο. Ο κοινός όμως χρόνος χρειάζεται να είναι και ποιοτικός για να ωφελήσει το ζευγάρι Όταν λοιπόν βγούμε για έναν περίπατο  ένα ποτό κτλ με τον σύντροφό μας και αναλωνόμαστε (στο ποιος θα πάει και πότε να πληρώσει τους λογαριασμούς να κάνει μπάνιο τα παιδιά κτλ) είναι σαν να μην βιώνουμε τη χαρά και την πληρότητα του σμιξίματος μας. Οι ανάγκες και οι φροντίδες είναι πολλές (σε ένα σπιτικό μια οικογένεια κτλ) αλλά είναι στο χέρι μας να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας και να δώσουμε προτεραιότητα σε ορισμένες…

Όταν λοιπόν επιλέγουμε να είμαστε με τον/την σύντροφό μας ας εστιάσουμε εκεί. Ας ρωτήσουμε για τον ίδιο ας ανατρέξουμε σε ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος ή σε μια στιγμή ιδιαίτερη προσωπική, ας κάνουμε όνειρα σχέδια ή απλά ας φιληθούμε και ας αγγίξουμε τον/την άλλον/άλλην. Είναι ο δικός μας χρόνος λίγος ή πολύς και καλούμαστε να τον προστατέψουμε να μας προστατέψουμε.

 

Θαυμασμός – Εκτίμηση

Ένα χαρακτηριστικό του έρωτα της έλξης… που νιώθουμε τον πρώτο καιρό σε μια σχέση είναι να θαυμάζουμε χαρακτηριστικά/δεξιότητες του/της συντρόφου μας. Με τον καιρό αυτό ίσως να εξασθενεί καθώς «συνηθίζουμε» τα θετικά στοιχεία του συντρόφου. Ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι ένα συναίσθημα που κρατά αρκετά κοντά ένα ζευγάρι είναι αυτό του θαυμασμού και της εκτίμησης. Δεν χρειάζεται η φίλη μας ή η σύζυγός μας να είναι πρωταθλήτρια στίβου για να την θαυμάσουμε ούτε ο σύντροφός μας ένα κινητό λεξικό για να τον εκτιμήσουμε.

Μικρές καθημερινές δεξιότητες συμπεριφορές μπορεί να μας κάνουν να αισθανθούμε όμορφα και να κερδίσουν το καμάρι μας για τον/την σύντροφό μας. Αν λοιπόν καταφέρει να βρει ένα δύσκολο δρόμο να φτιάξει ένα γευστικό φαγητό ή να επισκευάσει το καζανάκι μπορεί να του/της χαρίσουμε όλο μας τον θαυμασμό. Ας μην ξεχνάμε πως λαμβάνοντας επιβράβευση κάποιος για μια συμπεριφορά του τείνει να την επαναλάβει ενώ οι συμπεριφορές που τυγχάνουν αδιαφορίας τείνουν να μειωθούν αισθητά. Ας μην είμαστε φειδωλοί λοιπόν στην εκδήλωση αυτών των συναισθημάτων.

 

Πάθος

Η ερωτική ζωή ενός ζευγαριού αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα (μεταξύ άλλων) για να παραμένουν ικανοποιημένοι στη σχέση τους. Το πιο δύσκολο ίσως μέρος είναι πως να διατηρηθεί το πάθος αφού περάσει ο πρώτος καιρός του μέλιτος. Το πάθος δεν μπορεί να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου στην αρχική του μορφή. Μπορεί όμως να πάρει άλλη μορφή και να φροντίσουμε να τη διατηρήσουμε για να μην εξασθενεί.

Η καθημερινότητα και η ρουτίνα είναι δύο ισχυροί αντίπαλοι του πάθους. Καλούμαστε να ποθούμε τον /την σύντροφό μας έχοντας αφήσει πίσω μας τον πρώτο καιρό της… εξερεύνησης και της ερωτικής αδημονίας. Ο κοινός ποιοτικός χρόνος που αναφέραμε πιο πάνω αποτελεί σύμμαχο του πάθους.

Όταν περνάμε ευχάριστα με τον σύντροφό μας και χαλαρώνουμε η ερωτική μας διάθεση δεν είναι μακριά. Η φαντασία είναι ο επόμενος σύμμαχος για να διατηρήσουμε τη φλόγα μεταξύ μας. Ας μην επαναπαυόμαστε ας μην θεωρούμε τον/την σύζυγο δεδομένη γιατί έτσι η ερωτική μας επιθυμία τείνει να εξασθενήσει. Ας πούμε λοιπόν ναι στις εκπλήξεις στις μικρές ή στις μεγάλες χειρονομίες στον αιφνιδιασμό (με την καλή πάντα έννοια)!

 

Εμπιστοσύνη

Δεν νοείται να δεσμεύομαι να είμαι με κάποιον/κάποια που δεν εμπιστεύομαι. Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για να μπορέσει ο κάθε σύντροφος χωριστά αλλά και μαζί να αναπτυχθεί να ανθίσει να εξελιχθεί. Λέγοντας λοιπόν ότι εμπιστεύομαι τον άλλον εννοώ ότι έχω εμπιστοσύνη στα συναισθήματά του για μένα στην προσπάθειά του για το κοινό μας καλό στις ενέργειές του και στην προσωπικότητα/χαρακτήρα του.

Έτσι το να μην εμπιστεύομαι την σύντροφό μου είναι σαν να της στερώ το δικαίωμα να υπάρξει χωρίς εμένα σαν άτομο (που είναι ανθρώπινο αναφαίρετο δικαίωμα)