fbpx

Αυτό είναι το «κάτι» που δείχνει το πόσο θα διαρκέσει η σχέση σου

Αυτό είναι το «κάτι» που δείχνει το πόσο θα διαρκέσει η σχέση σου

Για τη διάρκεια των σχέσεων έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς πολλές μελέτες σε μια προσπάθεια να δοθεί μια έγκυρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Η δημιουργία του πάθους και του έρωτα έχουν συνδεθεί με εξελικτικούς μηχανισμούς. Ένα ζευγάρι συνδέεται με τον έρωτα με σκοπό να δημιουργήσει απογόνους που για να ανατραφούν χρειάζεται όχι μόνο η μητέρα, αλλά δίκτυο υποστήριξης.

Ο έρωτας είναι που κρατάει τη συνοχή μεταξύ του άντρα και της γυναίκας και χρειάζεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά οι απόγονοι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν …τελειώνεις γρήγορα δες τι μπορείς να κάνεις

 

Έχει παρατηρηθεί ότι το ίδιο συμβαίνει και στα ζώα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις, παραμένουν μαζί, μέχρι να ανεξαρτητοποιηθούν τα νεαρά μέλη.

Όσον αφορά στους ανθρώπους έχει παρατηρηθεί ότι ένα χρονικό σημείο καμπής είναι το 4ο έτος. Τα περισσότερα διαζύγια συμβαίνουν 4-7 χρόνια μετά τον γάμο, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι αν υπάρχουν παιδιά, χρειάζονται απαραίτητα την φροντίδα και των δύο γονιών μέχρι να γίνουν 4 ετών.

Βέβαια, με την πάροδο των ετών και κατά την μετάβαση στις σύγχρονες δομές της κοινωνίας, οι σχέσεις άλλαξαν και εξυπηρετούν πλέον και άλλους σκοπούς.

Το πόσο διαρκούν οι σχέσεις αλλάζει επίσης, ανάλογα με τις συνθήκες της κάθε εποχής και σε αυτό το ερώτημα προσπάθησαν να δώσουν απάντηση οι επιστήμονες με διάφορες έρευνες.

Η πρώτη διεξήχθη στην Γερμανία σε 3000 άντρες και γυναίκες, από 25 έως 41 ετών που βρίσκονταν σε διαφορετικά στάδια σχέσεων, από νέες σχέσεις έως και σχέσεις με διάρκεια 24 ετών.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι η σεξουαλική ικανοποίηση κορυφώνεται στους 12 μήνες από το ξεκίνημα της σχέσης.

Στη συνέχεια το πάθος μειώνεται συνήθως λόγω της αναντιστοιχίας στην ερωτική επιθυμία. Συνήθως οι άντρες έχουν σταθερή επιθυμία για σεξ, ενώ για τις γυναίκες μειώνεται σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, αυτή τη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, ο μέσος χρόνος διάρκειας μιας σχέσης είναι σχεδόν 3 χρόνια, για την ακρίβεια 2 χρόνια και 9 μήνες, όταν παλιότερα ήταν 7 χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μείωση αποδίδεται στην εμφάνιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στο γεγονός ότι δεν περνάμε ποιοτικό χρόνο στις σχέσεις.

Στην τελευταία έρευνα, η οποία διεξήχθη από το πανεπιστήμιο British Columbia, το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες, ότι το πόσο διαρκούν οι σχέσεις φαίνεται να εξαρτάται κυρίως από τον παράγοντα “φιλία”, καθώς σημαντικό μέρος των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θεωρούν τον/την σύντροφο τους τον καλύτερο τους φίλο.

Πόσο διαρκεί κάθε στάδιο, αλλά και κάθε σχέση γενικά, είναι κάτι που διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι.

Υπάρχουν ζευγάρια για τα οποία το πρώτο στάδιο μπορεί να διαρκέσει μερικά χρόνια, ενώ σε άλλα διαρκεί μόλις λίγους μήνες.

Από την άλλη, ο χρόνος που διαρκεί μια σχέση συνολικά, δεν φαίνεται να είναι συνάρτηση του κάθε σταδίου ξεχωριστά.

Ανεξαρτήτως λοιπόν του τι ισχυρίζεται καθεμία από τις διαφορετικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς, δεν πρέπει να ξεκινάς μια σχέση με την πεποίθηση ότι αυτή μετά από ένα συγκεκριμένο διάστημα θα τελειώσει.

Μπορεί η σχέση να τελειώσει σύντομα, μπορεί και όχι. Τίποτε δεν είναι απόλυτο.

Αυτό που μετράει είναι να πάρεις σωστές αποφάσεις, σχετικά με το αν αξίζει να προσπαθήσεις ή όχι για τη σχέση.

Κάθε σχέση απαιτεί προσπάθεια και επένδυση σε χρόνο και ενέργεια και το πόσο διαρκούν οι σχέσεις πραγματικά είναι κάτι που έγκειται τελικά στο κάθε ζευγάρι ξεχωριστά και στο κατά πόσο υπάρχει η διάθεση να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκύπτουν στην πορεία.