fbpx

Αν δεν είσαι καπνιστής ή πότης και έχεις κακό γάμο… τότε ζεις ανθυγιεινά

Αν δεν είσαι καπνιστής ή πότης και έχεις κακό γάμο… τότε ζεις ανθυγιεινά

Ο (κακός) γάμος βλάπτει σοβαρά την υγεία είναι το αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας επιστημόνων των πανεπιστημίων της Νεβάδα και του Μίτσιγκαν. Μάλιστα, σε τέτοιες περιπτώσεις, ο γάμος είναι εξίσου ανθυγιεινός με το κάπνισμα ή το αλκοόλ.

Οι ψυχολόγοι παρακολούθησαν 373 ζευγάρια σε διάστημα πάνω από 16 ετών και ανακάλυψαν ότι όσα διαφωνούσαν συνεχώς είχαν χειρότερη υγεία.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Για να μην βρεθείς ξαφνικά …μισόγυμνος στον δρόμο!!!

 

Σύμφωνα μάλιστα με τους ψυχολόγους, οι συχνές συγκρούσεις μπορεί να είναι τόσο επιβλαβείς όσο το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Η έρευνα αφορούσε στο εάν τα 373 ετερόφυλα ζευγάρια διαφωνούσαν για διάφορα θέματα, όπως τα παιδιά, τα χρήματα, τα πεθερικά και τα χόμπι και εάν αυτές οι διαφωνίες είχαν επιπτώσεις στην υγεία.

«Παρακολουθήσαμε παντρεμένα ζευγάρια τα τελευταία 16 χρόνια γάμου και συγκρίναμε την υγεία των γυναικών και των αντρών που ανέφεραν έναν μεγαλύτερο αριθμό μεταξύ τους καυγάδων, έναντι όσων ανέφεραν λιγότερους καυγάδες», εξήγησαν μέλη της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενδοσυζυγικές συγκρούσεις επιδρούν αρνητικά στην υγεία τόσο των αντρών όσο και των γυναικών, αν και υπάρχει μεγαλύτερος αντίκτυπος της σύγκρουσης στους άντρες απ’ ότι στις γυναίκες. Τα ζευγάρια που έχουν περισσότερες συμφωνίες έχουν οφέλη στην υγεία τους στο ξεκίνημα της σχέσης, ωστόσο η προστατευτική επίδραση εξασθενεί στα μεταγενέστερα στάδια.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι σύζυγοι δέχθηκαν ερωτήσεις για την υγεία τους, καθώς και για το εάν η υγεία τους εμπλέκεται με τη δουλειά τους, εάν είναι αρκετά υγιείς για να κάνουν πράγματα που θέλουν, εάν έχουν προβλήματα ύπνου, εάν έχουν νευρικότητα και νιώθουν το αίσθημα της ντροπής κι αν έχουν προβλήματα με πονοκεφάλους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι συγκρούσεις σε μια σχέση μπορούν να έχουν άσχημες επιπτώσεις στο σώμα, όπως φλεγμονές, αλλαγές στην όρεξη, αυξημένα επίπεδα στρες, που όλα μπορούν να επηρεάσουν από την καρδιά μέχρι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης, η έρευνα ασχολήθηκε και με τον αριθμό των συζυγικών συγκρούσεων και των επιπτώσεων υγείας που είχαν στις γυναίκες και τους άντρες μεμονωμένα. Αν για τις γυναίκες ο αριθμός των θεμάτων διαφωνίας δεν σχετίζεται με την υγεία τους, τα αποτελέσματα για τους άνδρες δείχνουν το αντίθετο.

PROTOTHEMA.GR