fbpx

7 «ασήμαντα» συμπτώματα δείχνουν αν σε χτύπησε η «αταξία» της γλουτένης

7 «ασήμαντα» συμπτώματα δείχνουν αν σε χτύπησε η «αταξία» της γλουτένης

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Αν και οι περισσότεροι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την πέψη αυτής της πρωτεΐνης, πολλοί έχουν δυσανεξία στην γλουτένη (κοιλιοκάκη).

Τα άτομα που έχουν δυσκολία στην πέψη της γλουτένης μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα με το πεπτικό σύστημα και να αναπτύξουν βλάβη στο λεπτό έντερο, κάθε φορά που τρώνε κάτι που περιέχει γλουτένη.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό είναι το βότανο που αποτοξινώνει το συκώτι σου

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντίδραση του σώματος στη γλουτένη μπορεί να γίνει αρκετά σοβαρή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σώμα αρχίζει να προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αταξία γλουτένης.

Τα συμπτώματα μπορεί να τα θεωρήσεις ασήμαντα και να μην δώσεις τη σημασία που χρειάζεται. Δεν ποια είναι αυτά:

 

  1. Προβλήματα με γενικές κινήσεις, όπως το περπάτημα, ο έλεγχος των χεριών
  2. Αστάθεια
  3. Θέματα με τον συντονισμό κινήσεων
  4. Απώλεια ακρίβειας δεξιοτήτων κίνησης, όπως η ικανότητα να γράφετε ή να κουμπώνετε ένα πουκάμισο
  5. Δυσκολία στην ομιλία
  6. Προβλήματα όρασης
  7. Συμπτώματα νευρικής βλάβης στα άκρα

 

Η θεραπεία είναι σχετικά απλή και περιλαμβάνει πλήρη αφαίρεση κάθε γλουτένης από τη διατροφή ενός ατόμου.

Όλες οι γλουτένες, συμπεριλαμβανομένων των ιχνοστοιχείων, πρέπει να αφαιρεθούν εξ ολοκλήρου από τη διατροφή του ασθενούς. Ακόμα και μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν την περαιτέρω εξέλιξη της ασθένειας.

Τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν κάποιο χρόνο για να βελτιωθούν, ακόμη και μετά την αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή. Είναι σημαντικό ο ασθενής να ελέγχει σχολαστικά τα συστατικά σε όλα τα προϊόντα διατροφής του, για να αποφευχθεί ακόμα και η συμπτωματική κατανάλωση γλουτένης.

Δεν συμφωνούν όλοι οι γιατροί στο ότι η αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή θα βελτιώσει τα συμπτώματα κάποιας ανεξήγητης αταξίας. Ως εκ τούτου, μπορεί να μην συστήσουν ή ούτε καν να αναφέρουν την εξάλειψη της γλουτένης από την διατροφή του ασθενούς, ως μέτρο αντιμετώπισης της αταξίας που τον ταλαιπωρεί.

Ωστόσο, μη-επιβεβαιωμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που αφαιρούν τη γλουτένη από την διατροφή τους, θα δουν βελτιώσεις στα συμπτώματα της αταξίας τους.