fbpx

Μάθε πως πήρε η Mercedes το όνομα της πριν 120 χρόνια!

Μάθε πως πήρε η Mercedes το όνομα της πριν 120 χρόνια!

H Mercedes είναι μια από τις πιο παλιές και πιο γνωστές εταιρείες στον κόσμο και από τις πλέον διάσημα επωνυμίες παγκοσμίως, ενώ όπως λέει και η ίδια η γερμανική εταιρεία η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία με γυναικείο όνομα. Πώς, όμως, προέκυψε το όνομα αυτό;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί παραμένουν οι κλασσικοί διακόπτες στα σύγχρονα αυτοκίνητα

 

Η ονοματοδοσία έχει ιστορία 120 ετών και νονά ήταν ένα 11χρονο τότε κορίτσι, την Mercedes Jelinek -το Mercedes είναι ισπανικό όνομα και σημαίνει «έλεος»- κόρη του αυστριακού επιχειρηματία Emil Jelinek, ο οποίος ήταν από τους μεγαλύτερους εμπόρους των μοντέλων της εταιρείας, ενώ μετείχε με αυτά και σε αγώνες.

Έτσι το 1900 η Daimler Motoren Gesellschaft -δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει… καριέρα με αυτήν την ονομασία- αποφάσισε να ονομάσει όλα τα αυτοκίνητά της Mercedes. Το πρώτο μάλιστα που είχε το όνομα σε καλλιγραφική γραφή στη μάσκα του ήταν ένα πολύ σημαντικό μοντέλο, η Mercedes 35 PS.

 

 

Το εν λόγω μοντέλο ίχε παρουσιαστεί το Μάρτιο του 1901 στην αγωνιστική εβδομάδα της Νίκαιας όπου είχε κλέψει την παράσταση τόσο με την κομψή της εμφάνιση, που είχε αποστασιοποιηθεί πλήρως από την εμφάνιση άμαξας που είχαν μέχρι τότε τα αυτοκίνητα, όσο και με την πρωτοποριακή για την εποχή τεχνολογία της. Είχε έναν κινητήρα 5.913 κυβικών που ζύγιζε μόλις 230 κιλά, επίτευγμα για τότε, απέδιδε 35 ίππους στις 1.000(!) στροφές και είχε τελική 75 χλμ./ ώρα στην κανονική του έκδοση και 90 χλμ./ ώρα στην ελαφριά.

Η Mercedes 35 S δικαίως θεωρείται το πρώτο σπορ μοντέλο στην ιστορία της αυτοκίνησης, ενώ έβαλε τις βάσεις για τα αγωνιστικά που παρουσιάστηκαν μέχρι και το 1924.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1926 η Daimler Motoren Gesellschaft ενώθηκε με την Benz και για την καινούργια τότε εταιρεία που προέκυψε επιλέχθηκε το όνομα Mercedes-Benz που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα, ενώ ο όμιλος στον οποίο ανήκει λέγεται Daimler.

Στην ιστορία πάντως της Mercedes-Benz υπάρχει και μια άλλη ιδιαίτερα σημαντική γυναίκα. Πρόκειται για την Bertha Benz, σύζυγο του εφευρέτη του αυτοκινήτου Carl Benz, η οποία ήταν η πρώτη που οδήγησε αυτοκίνητο (στις 5 Αυγούστου του 1888) καλύπτοντας συνολική απόσταση 105 χιλιομέτρων.