fbpx

Πως μπορεί να την πάθεις με τα μερεμέτια στο σπίτι ακόμα και αν είσαι γυμνασμένος!

Πως μπορεί να την πάθεις με τα μερεμέτια στο σπίτι ακόμα και αν είσαι γυμνασμένος!

Ένα μερεμέτι στο σπίτι, λίγο σκάψιμο στον κήπο, λίγο βάψιμο και κάποια στιγμή νιώθουμε ότι η «μηχανή» δεν τραβάει. Μπορεί οι εργασίες στο κήπο ή οι άλλες δουλειές που κάνεις στο εξοχικό σου σπίτι να είναι μια πρώτης τάξεως προπόνηση και πολλές φορές μάλιστα σκληρή, όμως αν δεν προσέξεις μπορεί να αντιμετωπίσεις προβλήματα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στο μυοσκελετικόσου σύστημα όσο γυμνασμένος και αν είσαι! Αυτό μπορεί να συμβεί ότι δεν προσέχεις ή υπερβάλεις σε δουλειές και μερεμέτια που κάνουμε στα εξοχικά μας σπίτια.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό είναι το βότανο που καθαρίζει το πεπτικό και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα

 

Με την απότομη κινητοποίηση ακόμα και του γυμνασμένου σώματος υπάρχει η πιθανότητα να πάθουμε και κάτι περισσότερο. Επομένως χρειάζεται προσοχή και κάποιες γνώσεις, που, τελικά, θα μας προφυλάξουν από κακοτοπιές και θα ικανοποιήσουν την ανάγκη της ψυχαγωγίας και της ανάπαυσης. Το χειρότερο βέβαια είναι αν είσαι αγύμναστος!

«Όλες αυτές οι ασχολίες θα βάλουν μπροστά τη «μηχανή» του σώματος να δουλέψει και να παράξει έργο, ίσως και να επιβεβαιώσουν τις αντοχές του ύστερα από 11 μήνες καθιστικής ή άλλης εργασίας και πιθανόν να εκτονώσουν το στρες τους με αυτό τον τρόπο. Έχετε, όμως, σκεφτεί αν κρύβονται κάποιοι κίνδυνοι για το αγύμναστο σώμα σας;» υπογραμμίζει ο Γιώργος Γουδέβενος φυσικοθεραπευτής, Drmanualmedicine, ειδικός στη μηχανική της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων.

Διάφορες επισκευές (σκάλες, ηλεκτρολογικές, υδραυλικές κτλ) 27,6%

Μεταφορές και μετακινήσεις αντικειμένων 24,9%

Κτισίματα – Βαψίματα 20,8%

Συντήρηση οικοσκευών 7,4%

Καθαρισμοί χώρων κατοικίας 5,2%

Γεωργικές, κτηνοτροφικές εργασίες, κοπή ξυλείας 4,8%

«Έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότερες εξάρσεις πόνου της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων στην κατηγορία αυτών των ατόμων παρουσιάζονται στις διακοπές και αυτό, λόγω της ξαφνικής ενεργοποίησης των διαφόρων μυϊκών ομάδων και αρθρώσεων, που «ξυπνούν» απότομα από την ατονία και την αδράνεια. Η άρση βαρών, το σκύψιμο ή το σπρώξιμο αντικειμένων αποτελεί εκλυτικό παράγοντα οσφυαλγίας (δηλαδή πόνου στη μέση). Ένα σύμπτωμα επώδυνο, μερικές φορές παροδικό και άλλες μακροχρόνιο και σοβαρό, με οδυνηρές συνέπειες (όπως δισκοπάθεια, ισχιαλγία κτλ)» εξηγεί ο Δρ Γουδέβενος.

Τα βαθιά καθίσματα για πολλή ώρα επιβαρύνουν την άρθρωση του γόνατος, όπως, επίσης, η στήριξη των γονάτων σε σκληρό έδαφος είναι πιθανόν να προκαλέσει βλάβη στην επιγονατιδο-μηριαία άρθρωση και στους τένοντες του γόνατος. Κύριος λόγος είναι τα μεγάλα μηχανικά φορτία ή οι πιέσεις που ασκούνται σε μη ελαστικά και αγύμναστα μέλη του σώματος, τα οποία δεν αντέχουν και τραυματίζονται. Όμως και οι πτώσεις μπορεί να προκαλέσουν ρήξεις συνδέσμων, μηνίσκου ή κατάγματα του γόνατος.

Οι ίδιες θέσεις επιβαρύνουν και τις αρθρώσεις των ισχίων, που δέχονται μεγάλα φορτία σε τέτοιες γωνίες, που δεν μπορούν να αντέξουν ακόμη και το σήκωμα ή το βάρος του ίδιου του σώματος.

Ο αγκώνας και ο καρπός (πηχαιοκαρπική) είναι σημεία στα οποία η υπέρχρηση εργαλείων, όπως κατσαβίδια, τανάλιες, φτυάρια κτλ μπορεί να δημιουργήσει επικονδυλίτιδες, μυαλγίες και τενοντίτιδες.

Τέλος, ένα ακόμη μέρος του σώματος, που είναι ευπαθές, είναι ο αυχένας, ιδιαίτερα όταν εκτείνεται το κεφάλι (προς τα πίσω) ή όταν στρίβει απότομα. Υπεύθυνο θεωρείται το γεγονός του διαρκούς σκυψίματος για πολλές ώρες στο γραφείο και στις διάφορες δουλειές του σημερινού ανθρώπου. Ακόμη και όταν περπατά, δεν ατενίζει ψηλά τόσο συχνά, με αποτέλεσμα να χάνεται ένα σημαντικό μέρος του εύρους κίνησης με κινήσεις προς τα πίσω (έκταση και στροφή), να γίνεται δύσκαμπτος ο αυχένας και εύκολα να υφίσταται κακώσεις, όπως μυϊκές συσπάσεις, που προκαλούν πόνο και που αργότερα «μετονομάζονται» αυχενικά σύνδρομα.