fbpx

Έχει δίκιο η Σουηδία που ισχυρίζεται ότι η τακτική της απέναντι στον κορωνοϊό αποδίδει ;

Έχει δίκιο η Σουηδία που ισχυρίζεται ότι η τακτική της απέναντι στον κορωνοϊό αποδίδει ;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η Σουηδία ακολουθεί το δικό της μονοπάτι. Σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις ζωές των πολιτών της, όπως φαίνεται από τις εικόνες που δείχνουν τους πολίτες της να κάνουν μαζικούς περιπάτους, να απολαμβάνον τον καφέ τους ανά παρέες και να τρώνε σε κλειστούς χώρους.

Τα μικρότερα παιδιά συνεχίζουν να πηγαίνουν σχολείο αν και τα πανεπιστήμια και οι τελευταίες τάξεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης γίνονται συνεχίζουν με μαθήματα εξ αποστάσεως. Οι επιχειρήσεις -από τα κομμωτήρια μέχρι τα εστιατόρια- παρέμειναν ανοικτά παρόλο που συστήνεται η εξ αποστάσεως εργασία όπου αυτό είναι εφικτό.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Κορωνοϊός: Μάθε ποια είναι τα 9 μυστήρια που ζητούν απαντήσεις

 

Στις 7 Απριλίου η κυβέρνηση εισήγαγε έναν νόμο ο οποίος της επιτρέπει να δρα γρήγορα και να παίρνει αποφάσεις για επιβολή προσωρινών μέτρων, όταν χρειάζεται. Οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας απαγορεύτηκαν από την 1η Απριλίου ενώ συστάθηκε στους πολίτες να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια, με την επισήμανση: «Διατηρείτε τις αποστάσεις και αναλάβετε προσωπική ευθύνη».

Ανάμεσα στις βόρειες χώρες, με παρόμοια πολιτιστικά, γεωγραφικά και κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά, η αντίθεση της Σουηδίας είναι τεράστια. Η Φινλανδία από τις 12 Μαρτίου κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκλεισε τα σχολεία και απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων, στις 28 Μαρτίου απαγόρευσε τα ταξίδια και την 1η Απριλίου έκλεισε τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ.

Η Δανία ανακοίνωσε γενικευμένο κλείσιμο στις 11 Μαρτίου και ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που έκλεισε σύνορα, καταστήματα, σχολεία και εστιατόρια ενώ απαγόρευσε πολυπληθείς συγκεντρώσεις.

Η Νορβηγία άρχισε να εισάγει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στα μέσα Μαρτίου και έκτοτε έχουν κλείσει σχολεία, παιδότοποι, έχει απαγορευτεί η μετάβαση στα εξοχικά, έχει ματαιώσει μαζικές εκδηλώσεις και έχει κλείσει επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Πλέον, το ποσοστό θνησιμότητας στη Σουηδία έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φτάνοντας τους 21 ανθρώπους ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Το ίδιο ποσοστό στη Δανία είναι κάτι παραπάνω από 7 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στη Νορβηγία και η Φινλανδία είναι κάτω από τέσσερις.

Η Σουηδία, με πληθυσμό 10,3 εκατομμύρια κατοίκους, έχει 18.640 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 2.194 θανάτους.

Η Δανία 8.773 κρούσματα και 422 θανάτους σε πληθυσμό 5,8 εκατομμυρίων, η Νορβηγία 7.449 κρούσματα και 202 θανάτους σε πληθυσμό 5,4 εκατομμύριων και η Φινλανδία 4.576 κρούσματα κι 190 θανάτους σε έναν πληθυσμό 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

 

ΠΗΓΗ: CNN