fbpx

Αυτά είναι τα 8 λάθη που κάνεις μετά τις 8 το βράδυ

Αυτά είναι τα 8 λάθη που κάνεις μετά τις 8 το βράδυ

Η ξεκούραση είναι πολύ σημαντική και για να την επιτύχεις πρέπει να χαλαρώσεις στο σπιτάκι σου.

Η ικανότητά να κοιμηθείς για ένα εύλογο χρονικό διάστημα χωρίς διακοπές και να ξυπνήσεις νιώθοντας ξεκούραστος το επομένη το πρωί εξαρτάται από τα όσα κάνεις τις τελευταίες ώρες πριν πέσεις στο κρεβάτι!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν κοιμάσαι πάνω από 10 ώρες κινδυνεύεις και ξεκουράζεσαι… αιωνίως!

 

Το να πάρεις απόφαση ότι ο ύπνος πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά για καλύτερη υγεία είναι ένα πράγμα και άλλο είναι να καταφέρνεις να πετύχεις εκείνες τις 8 ώρες καλού ύπνου κάθε βράδυ.

Αυτές οι 8 συμπεριφορές μετά τις 8 το βράδυ μπορεί να κρύβουν τις αιτίες του προβλήματός:

  1. Ώρα και… μέγεθος γεύματος

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν τρώτε νωρίς ή αργά το βράδυ αρκεί να μην είναι πολύ αργά και να παίρνεις το γεύμα σου κάθε βράδυ την ίδια ώρα. Η συνήθεια είναι πολύ σημαντική στον τρόπο που ο οργανισμός προετοιμάζεται για ύπνο.

  1. Εργάζεσαι μέχρι αργά

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν πέσεις για ύπνο είναι να τελειώσετε τη δουλειά που αφήσατε νωρίτερα στη μέση. Άσε το κινητό τηλέφωνο το laptop και τον υπολογιστή κλειστά. Μπορείς να δείς τα e-mail και την επόμενη μέρα!

  1. Ήπιες ένα ποτηράκι παραπάνω το βράδυ

Η προσπάθειά να χαλαρώσει ς από μία ενδεχομένως αγχωτική ημέρα μπορεί να σε γυρίσει μπούμερανγκ στον ύπνο. Θυμησου ότι για κάθε αλκοολούχο ποτό πρέπει να πίνεις και ένα ποτήρι νερό και εφόσον το τηρεις αυτό τότε θα σηκώνεσαι τη νύχτα για να πάς στην τουαλέτα. Προσπάθησε να μην πιεις αλκοόλ ή πολύ νερό τουλάχιστον 2 ώρες πριν κοιμηθείς.

  1. Πέφτεις στο κρεβάτι γεμάτος νεύρα

Αν έχεις μαλώσει με τ την σύντροφό ή με κάποιον συνάδελφο στη δουλειά ή με κάποιον γείτονα και το σκέφτεσαι διαρκώς δεν θα μπορέσεις να κοιμηθείς ποτέ. Ειδικά αν είσαι άτομο με συμπεριφορά «τύπου-Α» οπότε και έχεις την τάση να αναλύεις πολύ στην σκέψη τα όσα σου συμβαίνουν.

  1. Αρχίζεις μια ταινία ακριβώς πριν κοιμηθείς

Πόσο πιο προφανές μπορεί να είναι αυτό; Όχι μόνο βλέπεις μια φωτεινή οθόνη που διαταράσσει την σεροτονίνη στον οργανισμό σ και “απορυθμίζει” το εσωτερικό σας ρολόι.

  1. Η «εμμονή» με το κινητό τηλέφωνο

Ακόμα και αν δεν τσεκάρεις τα e-mail σας ή κάνετε δουλειά στον υπολογιστή η ενασχόληση και το «σερφάρισμα» στο ίντερνετ στο κρεβάτι πριν κοιμηθείς  θα σε δυσκολέψει στον ύπνο. Προσπαθησε να “κατεβάσεις ρολά” τουλάχιστον μια ώρα πριν κοιμηθείς  να ηρεμήσεις και να αδειάσεις το μυαλό σου από το facebook, το twitter και τα παιχνίδια στο κινητό.

  1. Πέφτεις με τα μούτρα στα βιβλία

Μπορεί να μην έχουν φωτεινή οθόνη αλλά ένα καλό βιβλίο όπως και μια καλή ταινία, θα διεγείρει το μυαλό σας και θα εμποδίσει να χαλαρώσεις για να κοιμηθείς καλά.

  1. Παίρνεις τις βιταμίνες σας πριν κοιμηθείς.

Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το να διασφαλίσεις ότι το σώμα σας λαμβάνει επαρκείς θρεπτικές ουσίες αλλά μια μεγάλη δόση βιταμινών (ιδίως του συμπλέγματος Β) με τη μορφή συμπληρώματος πριν κοιμηθείς το βράδυ μπορεί να δημιουργήσει μια ακούσια  ενεργοποίηση  του οργανισμού  με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο φυσικός κύκλος του ύπνου.