fbpx

Μάθε για τα άλογα και για την ιππασία όσα δεν ξέρεις

Μάθε για τα άλογα και για την ιππασία όσα δεν ξέρεις

Τα άλογα κάποτε εκτελούσαν τις μεταφορές, σήμερα μπορείς να τα συναντήσεις είτε στην εκδρομή που θα πας σε κάποιο βουνό, είτε αν αποφασίσεις να ασχοληθείς αγωνιστικά με την ιππασία.

Αν πας εκδρομή σε περιοχή που υπάρχει οργανωμένη μονάδα με άλογα η μια βόλτα είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτοί είναι οι λόγοι που μπορούν να σε οδηγήσουν στην αναρρίχηση

 

Από την άλλη μπορείς να γνωρίζεις και το άθλημα.

Δες αυτά που χρειάζεται να μάθεις για τα άλογα και την ιππασία

 

Η ίππευση αλόγου χωρίς σέλα βοηθά στην ισορροπία

Η ίππευση του αλόγου χωρίς σέλα είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους για την εξάσκηση της ισορροπίας αλλά όχι η μόνη. Η άσκηση πάνω στο άλογο είναι εξίσου καλή και με τη σέλα. Η ιππασία γυμνάζει ιδιαίτερα τον τετρακέφαλο μυ, τον μηριαίο δικέφαλο, τους προσαγωγούς και τις γάμπες. Επίσης, είναι μια πολύ καλή γυμναστική για τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μυς οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης βρίσκονται σε ισομετρική σύσπαση. Ο ασκούμενος αποκτά μια καλή στάση σώματος που θα τον βοηθήσει και στην καθημερινότητά του. Βασική αρχή του αθλήματος και των προπονητών είναι όλα να γίνονται στα πλαίσια της ασφάλειας του αθλούμενου.

 

Το άλογο προκαλεί δέος

Το άλογο είναι ένα ψηλό και ογκώδες ζώο. Είναι φιλικό προς τον άνθρωπο. Αν ο μαθητευόμενος ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας που μαθαίνει από τον προπονητή του, δεν διατρέχει κάποιον κίνδυνο από το άλογο. Βεβαια, με τη σωστή εκπαίδευση, ο μαθητευόμενος αποκτά την απαραίτητη εξοικείωση με το ζωο. Εξοικείωση και εμπιστοσύνη είναι οι λέξεις κλειδιά.

 

Το χάιδεμα στο πρόσωπό του είναι ο καλύτερος τρόπος γνωριμίας

Ο καλύτερος τρόπος για να σε γνωρίσει ένα άλογο είναι…τα καρότα! Και γενικά οι λιχουδιές.

 

Χρειάζονται πολλά μαθήματα μέχρι την ίππευση

Το πρώτο μαθημα ιππασίας ξεκινάει κατευθείαν πάνω στο άλογο. Η θεωρία γίνεται ταυτόχρονα όταν το άλογο βαδίζει, έτσι ώστε ο μαθητευόμενος να αρχίσει να συνηθίζει την κίνηση του αλόγου, αλλά και να μην σκέφτεται ότι βρίσκεται πάνω σε ένα ψηλό ζώο. Επίσης ακούει τις θεωρητικές γνώσεις που του δινει ο προπονητής. Το στρες που μπορεί να προκαλεί το γεγονός ότι είμαστε πάνω σε ένα άλογο αποσυμπιέζεται μέσω της ομιλίας του προπονητή. Τα πρώτα μαθήματα περιλαμβάνουν τη θεωρία που αφορά το άθλημα. Ασκήσεις ισορροπίας, ασκήσεις τεχνικής και γνωριμία με τα βήματα του αλόγου και την εξοικείωση με αυτό.

 

Τα επιπλέον κιλά είναι απαγορευτικά για ιππασία

Τα επιπλέον κιλά δεν είναι απαγορευτικά και μπορεί το σπορ να βοηθήσει στο να χαθούν. Άλλωστε η ιππασία είναι μια διασκεδαστική, μέτριας έντασης καρδιοαναπνευστική άσκηση, που με λίγη προσοχή στη διατροφή μπορεί να βοηθησει στην απόκτηση καλής φυσικής κατάστασης. Μην ξεχνάμε ότι το άθλημα γίνεται σε εξωτερικό χώρο. Φαντάσου, λοιπόν, ότι η προπόνηση δεν γίνεται σε έναν κλειστό χώρο όπως το γυμναστήριο που αναπνέεις τον ιδρώτα του διπλανού, αλλά έξω στο δάσος όπου εισπνέεις καθαρό οξυγόνο. Η προπόνηση γίνεται στο ειδικά διαμορφωμεένο ιπποδρόμιο το οποίο περιστοιχίζεται από δέντρα, αλλά και σε ειδικές διαδρομές μέσα στο δάσος.

 

Άρθρο του Αντώνη Τζήμα προπονητή ιππασίας