fbpx

Μάθε τι πρέπει να προσέξεις στη συνέντευξη για να κερδίσεις τη θέση εργασίας

Μάθε τι πρέπει να προσέξεις στη συνέντευξη για να κερδίσεις τη θέση εργασίας

Το σωστό βιογραφικό είναι το πρώτο στάδιο για να βρεις δουλειά. Το δεύτερο επίσης σημαντικό είναι η συνέντευξη που ακολουθεί την πρώτη επιλογή βάση βιογραφικού.

Όπως είναι λογικό όλοι οι εργοδότες θέλουν να έχουν μια προσωπική συνάντηση με τους υποψήφιους υπαλλήλους. Ακόμα και να πρόκειται για μεγάλη εταιρία, ο αρμόδιος υπάλληλος είναι εκείνος που θα επιλέξει και φυσικά δεν πρόκειται να υποθηκεύσει τη θέση του για κανέναν.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Η απομόνωση δεν είναι η λύση στην ανεργία σου – Πως θα αποκτήσεις γνωριμίες και δουλειά

 

Μπορεί να έχεις το καλύτερο βιογραφικό και τα τέλεια προσόντα, όμως η προσωπική συνέντευξη θα είναι εκείνην που θα βαρύνει περισσότερο.

Δες τι πρέπει να προσέξεις για να έχεις πιθανότητες να κερδίσεις τη δουλειά:

 

Μην αργήσεις

Ίσως το πιο αυτονόητο πράγμα στην λίστα με αυτά που πρέπει να αποφύγουμε είναι το να μην αργήσουμε. Όχι μόνο θα κάνει κακή εντύπωση αλλά θα δώσει την εντύπωση στους εργοδότες μας ότι δεν έχουμε συνέπεια και δεν μπορούμε να τηρήσουμε ένα πρόγραμμα. Αυτό σίγουρα δεν θα λειτουργήσει θετικά προς τα εμάς και ίσως χάσουμε την δουλειά με αυτό το λάθος. Υπολόγισε να είσαι τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα προκειμένου να ετοιμαστείς και καταλληλότερα!

 

Δεν έχεις κάνει έρευνα

Οι εργοδότες σου δεν θα επιλέξουν γουρούνι στο σακί αλλά κάποιον που γνωρίζει τους στόχους της εταιρείας και έχει την όρεξη να επενδύσει σε αυτήν και στην προσωπική εξέλιξη του. Το να πάμε στην συνέντευξη και να μην ξέρουμε τα βασικά για την εταιρεία ή το μαγαζί που δουλεύουμε είναι νούμερο ένα λάθος. Σε μία ερώτηση του τύπου, “τι γνωρίζεις για την εταιρεία” ή “έχεις χρησιμοποιήσει κάποιο από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας” θα φάμε γκολ από τα αποδυτήρια. Για αυτό λοιπόν πάντα πρέπει να κάνουμε μία έρευνα πριν παρουσιαστούμε στην συνέντευξη!

 

Να μιλάς μόνος σου

Όταν περνάμε από μία συνέντευξη για δουλειά, συνήθως οι πρώτες ερωτήσεις είναι γνωριμίας. Αφορούν κυρίως το πρόσωπο μας και το επαγγελματικό παρελθόν μας. Πρέπει όμως να δώσουμε προσοχή και να μην πλατειάζουμε στην συζήτηση. Να λέμε στοχευμένα πράγματα και να μην αφηνόμαστε. Για παράδειγμα, αν σε ρωτήσει για τα ενδιαφέροντα σου, απάντα μόνο για αυτά. Τι σου αρέσει να κάνεις και μην επεκταθείς παραπάνω στην συζήτηση. Γιατί; Αυτό μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι δεν μπορείς να εστιάζεις στον στόχο σου.

 

Μιλάς άσχημα για τον πρώην εργοδότη σου

Ένα λάθος που σίγουρα θα αφήσει αρνητικές εντυπώσεις στα άτομα που μας παίρνουν συνέντευξη είναι να μιλάμε άσχημα για τους πρώην εργοδότες μας. Όσο και να παραπονιόμασταν για την κακή τους συμπεριφορά ή την έλλειψη συνεργασίας, στην νέα μας δουλειά δεν πρέπει να αναφερθούν με άσχημο τρόπο. Γιατί; O τωρινός εργοδότης θα θεωρήσει ότι δεν είσαι έμπιστο άτομο και σε περίπτωση απόλυσης θα κάνεις το ίδιο πράγμα.

Αντί λοιπόν να αναφερθείς με άσχημο τρόπο στο παρελθόν σου, μπορείς να το θέσεις με έναν πιο διπλωματικό τρόπο. Για παράδειγμα μία απάντηση του τύπου, “δεν ήμουν καλυμμένος γιατί ένιωθα ότι οι επαγγελματικές μου σχέσεις ήταν πιο πολύ μονόδρομες παρά αμφίδρομες”.  Έτσι τους δίνεις να καταλάβεις ότι έχεις και εσύ αιτήματα αλλά πρώτα από όλα θες να είσαι αποδοτικός στην δουλειά σου!

 

Υπερβάλλεις

Ένα ακόμα λάθος που μπορεί να μας στοιχήσει την δουλειά είναι το να υπερβάλλουμε για τα προσωπικά μας επιτεύγματα και να τα παρουσιάζουμε με υπεροπτικό τρόπο. Αντί να υπερηφανευόμαστε για αυτά μπορούμε απλά να τα παρουσιάσουμε με τον δυναμισμό που αισθανόμαστε εκείνη την στιγμή. Είναι προτιμότερο να δείξουμε ότι πατάμε στα πόδια μας και στην γη και θέλουμε να δουλεύουμε σκληρά για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Σε ερώτηση του τύπου “γιατί πιστεύεις ότι είσαι ο κατάλληλος για την δουλειά” δεν αρκεί μία απάντηση του τύπου “γιατί μπορώ να τα καταφέρω και έχω προϋπηρεσία”.  Πρέπει να γίνουμε συγκεκριμένοι, να προβάλλουμε τα προτερήματα του εαυτού μας και το που μπορεί αυτά να βοηθήσουν στην δουλειά μας.

 

Δεν προσέχεις την γλώσσα σώματος σου

Πως περιμένεις να εντυπωσιάσεις στην συνέντευξη για δουλειά αν δεν προσέχεις την γλώσσα σώματος σου; Θυμήσου ότι ένα άτομο που είναι σίγουρο για τον εαυτό του, προβάλλει περισσότερη εμπιστοσύνη και σιγουριά έχοντας το στήθος του ανοιχτό και το βλέμμα των ματιών του ψηλά. Επιπλέον, μην σταυρώνεις τα πόδια και τα χέρια σου, δείχνει ότι έχεις πράγματα να κρύψεις. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι για να γίνεις συμπαθής είναι να έχεις μία άνεση στο σώμα σου, να μην κλείνεσαι και να στέκεσαι ίσια.