fbpx

Έτσι θα τιμήσουμε τους προγόνους μας που μας χάρισαν τη μαγκιά να είμαστε ελεύθεροι!

Έτσι θα τιμήσουμε τους προγόνους μας που μας χάρισαν τη μαγκιά να είμαστε ελεύθεροι!

Λίγες μέρες απομένουν για να γιορτάσουμε ως έθνος τη δημιουργία του κράτους μας, πριν από 200 χρόνια!

Λίγες μέρες απομένουν για να θυμηθούμε πως την 25η Μαρτίου οι πρόγονοί μας αποφάσισαν να γίνουν ξανά ελεύθεροι μετά από 300 και πλέον χρόνια τουρκικής κατοχής!

Η Επανάσταση των Ελλήνων αποτέλεσε εκείνη την εποχή «πρώτη είδηση» σε όλο τον κόσμο και σήμερα πολλά κράτη ανά τον κόσμο θα τιμήσουν την επέτειο της ανεξαρτησίας μας με τα χρώματα της γαλανόλευκής να κοσμούν τα δικά τους μνημεία.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έχεις την ανάγκη να είσαι συνέχεια θυμωμένος; Αν ναι… μάθε το γιατί

 

Η ένδοξη εξέγερση την οποία διεξήγαγαν επαναστατημένοι Έλληνες με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός της εποχής της με διεθνή διάσταση.

Και ενώ όλοι εμείς οι αρτιμελείς Έλληνες ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας δύο νέα παιδιά απέδωσαν τον Εθνικό μας Ύμνο για πρώτη φορά στη νοηματική γλώσσα.

Ένα βίντεο που εγείρει συναισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης. Πρωταγωνιστές δυο ανήλικοι μαθητές της 2ας Λυκείου και της 3ης Γυμνασίου από το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης, η Ελευθερία Λαζαρίδου και ο Χρήστος Γκανάτσας που μαζί με τους εξαιρετικούς δημιουργούς και εμπνευστές της ιδέας, από τον σύλλογο διδασκόντων νοηματικής γλώσσας, κατάφεραν να κλέψουν τις εντυπώσεις και να συγκινήσουν έναν ολόκληρο λαό που φέτος συμπληρώνει 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

 

 

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού οι εκδηλώσεις είναι είτε διαδικτυακές, είτε με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων. Ωστόσο, τι κι αν η πανδημία δεν θα επιτρέψει στον κόσμο να παρακολουθήσει δια ζώσης την στρατιωτική παρέλαση για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου; Τίποτα δεν πρόκειται να επισκιάσει την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ούτε ο κορωνοϊός, ούτε οι συνέπειες αυτού. Η στρατιωτική παρέλαση αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ τα χρώματα της γαλανόλευκης σημαίας θα κυριαρχήσουν από άκρη σε άκρη του πλανήτη, με εμβληματικά κτήρια ανά τον κόσμο να φωταγωγούνται στο πλαίσιο των εορτασμών. Πρόκειται για μία επέτειο τόσο σημαντική για την Ελλάδα, αλλά και όχι μόνο. Η Ελληνική Επανάσταση ακούστηκε ηχηρά διεθνώς. Το άσβεστο πάθος των Ελλήνων για αξιοπρέπεια, ελπίδα, και προπάντων ελευθερία ενέπνευσε, δημιουργώντας έναν φιλελληνικό πυρετό.

Η ίδια πανδημία που ανάγκασε τη Γαλλία να τεθεί για ακόμα μία φορά σε καραντίνα τεσσάρων εβδομάδων. Εξαιτίας της επιβαρυμένης αυτής υγειονομικής κατάστασης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσκεψή του. Ας μη γελιόμαστε. Ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων στην εθνική παλιγγενεσία ήταν καθοριστικός για την τελική επίτευξη της νίκης με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του νέου ελληνικού εθνικού κράτους. Ασφαλώς, κάθε χώρα απέβλεπε στην προώθηση των συμφερόντων της. Η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία προσανατολίστηκαν στη λύση της δημιουργίας ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και μάλιστα σε μια στιγμή που η επανάσταση είχε χαθεί. Έτσι, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να εκπροσωπηθούν ειδικά οι τρεις αυτές μεγάλες χώρες στους εορτασμούς.

 

 

Στη θέση του Μακρόν θα βρεθεί η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί. Πρόκειται για ένα γνώριμο πρόσωπο. Είχε επισκεφτεί την Αθήνα λίγους μήνες νωρίτερα. Είχε, μάλιστα, συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής της που πραγματοποιήθηκε για την υπογραφή των συμβάσεων για τα Rafale.

Η Αθήνα είχε απευθύνει πρόσκληση και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να τιμήσει με την παρουσία του τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Η απάντηση ήταν αρνητική, καθώς εδώ και μήνες δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό και η συμμετοχή του σε διεθνείς εκδηλώσεις πραγματοποιείται μονάχα μέσω τηλεδιάσκεψης. Έδωσε, όμως, εντολή η χώρα να εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν. Θα φτάσει στην Αθήνα την 24η Μαρτίου, μία ημέρα νωρίτερα. Τότε, θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και θα παρακολουθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις και τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα.

Την παρουσία τους επιβεβαίωσε και ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης. Το ζεύγος εκπροσωπεί τη Βρετανία. Εκτός από το θεσμικό τους ρόλο, όμως, υπάρχει και η πτυχή των ιδιαίτερων δεσμών που διατηρεί ο Κάρολος με την Ελλάδα και το Χριστιανισμό.

Το σενάριο που τον θέλει κρυπτοορθόδοξο δεν διακινείται από ιερωμένους, αλλά έχει εκφραστεί και από τον Guardian. Γεγονός παραμένει ότι επισκέπτεται συχνότατα το Άγιο Όρος, με το παλάτι να χαρακτηρίζει τα ταξίδια αυτά «ιδιωτικά». Με δική του χρηματοδότηση αναστηλώθηκε προ ετών ο ναός του Αγίου Ευδόκιμου, στην είσοδο του Βατοπαιδίου και τα εγκαίνια έκανε μάλιστα ο ίδιος. Η παρουσία του, λοιπόν, αποκτά βαρύνουσα σημασία.

Οι προσκεκλημένοι θα πραγματοποιήσουν κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ή στρατιωτικός αξιωματούχος συνοδεύει τον υψηλό προσκεκλημένο και στρατιωτικό άγημα αποδίδει τιμές. Η μοναδική παρέλαση φέτος θα είναι η στρατιωτική στο Σύνταγμα, η οποία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Ο ελληνικός ουρανός θα γεμίσει με πολεμικά αεροπλάνα: αμερικανικά F-16, γαλλικά Rafale, ελληνικά F-16 και Mirage. Όλα τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα απογειωθούν σχεδόν ταυτόχρονα από τις βάσεις τους και θα πετάξουν τιμητικά πάνω από όλες τις ελληνικές πόλεις.

 

 

Θα παρελάσουν ιππείς, με άλογα της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων. Συνολικά θα παρελάσουν 15 ιππείς φορώντας στολές του 1821, των βαλκανικών πολέμων και στολές από τον πρώτο και τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και σύγχρονες στολές. Θα κρατούν ιστορικές σημαίες από τους αγώνες του έθνους. Μπάντες θα παίζουν τους εθνικούς ύμνους των τεσσάρων χωρών.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα παρακολουθήσουν την παρέλαση. Αργότερα, θα περιηγηθούν στο εκσυγχρονισμένο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, που θα κάνει εγκαίνια εκείνη την ημέρα, με οικοδεσπότες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολούθως, η Προεδρία της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή. Θα υπάρξει επιτήρηση του κέντρου της Αθήνας από ελικόπτερα και drones καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι ομάδες της ΕΚΑΜ καθώς και πεζές περιπολίες.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα παρακολουθήσουν την στρατιωτική παρέλαση και θα ξεναγηθούν στη νέα Πινακοθήκη, ενώ αναμένεται να έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εξέδρα των επισήμων θα βρίσκονται από 30 έως 50 άτομα με μάσκες και αποστάσεις.