fbpx

«Φλάς; Ποιο φλας; Έβγαλες φλας;» με θύματα κυρίως τους μοτοσικλετιστές!

«Φλάς; Ποιο φλας; Έβγαλες φλας;» με θύματα κυρίως τους μοτοσικλετιστές!

Η χρήση του φλάς στην Ελλάδα είναι μια πονεμένη υπόθεση! Εκείνα τα μικρά πορτοκαλί λαμπάκια που αναβοσβήνουν για να δείξουν την επικείμενη στροφή αποτελούν πολλές φορές αιτίες συγκρούσεων αλλά και διενέξεων… «Φλας; Ποιο φλας; Έβγαλες φλας;»

Πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων το θεωρούν περιττό και φροντίζουν να …εξοικονομούν …ρεύμα και να μη το ανάβουν αφού ο άλλος πρέπει να υποθέσει ότι θα στρίψουν ή θα αλλάξουν πορεία.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 10 απλοί και ευγενικοί τρόποι να αντιμετωπίζεις έναν επικίνδυνο οδηγό αυτοκινήτου

 

Άλλοι πάλι τα ανάβουν για ψήλου …πήδημα ακόμα και όταν βρίσκονται σε λωρίδα ή δρόμο που έχει μόνο μια κατεύθυνση.

Εκεί βέβαια που γίνεται ο μεγάλος χαμός είναι στις μοτοσικλέτες. Μάταια οι εταιρίες έχουν φροντίσει τα φλας των μηχανών να είναι ευδιάκριτα αλλά στην Ελλάδα σχεδόν κανένας δεν τα βλέπει.

Υπάρχουν βέβαια και οι μηχανόβιοι που δεν τα χρησιμοποιούν ή απλώς τα ξεχνάνε αναμμένα κάτι που συμβαίνει συνήθως στις μικρού κυβισμού μοτοσικλέτες. Εκείνοι βέβαια που τα ξεχνούν αναμμένα έχουν και μια δικαιολογία αφού τα φλας των μηχανών δεν έχουν αυτόματη επαναφορά αντίθετα από αυτά των αυτοκινήτων.

Βέβαια έχουν δεν έχουν επαναφορά οι περισσότεροι οδηγοί αυτοκινήτων δεν βλέπουν ή απλά δεν δίνουν σημασία στα φλας των μηχανών κάποιοι θεωρώντας αφελώς ότι είναι «ξεχασμένο» και κάποιοι άλλοι επειδή απλά δεν τα βλέπουν γιατί δεν θέλουν να τα δούνε!

Οι μηχανόβιοι που δεν τα χρησιμοποιούν απλά ευθύνονται όσο και οι οδηγοί αυτοκινήτων που κάνουν το ίδιο.

Ωστόσο οι μηχανόβιοι που τα χρησιμοποιούν συχνά ανακαλύπτουν ότι τα χρησιμοποιούν άσκοπα επειδή σχεδόν κανένας δεν τους δίνει σημασία.

Τι κάνεις λοιπόν;

 

  1. Απλά προσέχεις και δεν βασίζεσαι ούτε στο φλας της μηχανή σου και πολύ περισσότερο σε εκείνα των αυτοκινήτων που μπορεί και να μην ανάψουν κιόλας.
  2. Όσο είναι δυνατόν τηρείς κάποια απόσταση ώστε αν διαπιστώσεις ξαφνική αλλαγή πορείας του αυτοκινήτου να είσαι έτοιμος να αντιδράσεις.
  3. Όταν βγάζεις φλας φροντίζεις να κάνεις και το αντίστοιχο νεύμα με το χέρι σου μειώνοντας τις πιθανότητες ατυχήματος.
  4. Σε περίπτωση στροφή σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας μειώνεις σταδιακά ταχύτητα βγάζεις φλας από νωρίς και χρησιμοποιείς και το χέρι σου με την ελπίδα να σε δει ο οδηγός του αυτοκινήτου.

Πάντως η υπόθεση φλας στην Ελλάδα είναι πολύ πονεμένη και πολλά ατυχήματα οφείλονται είτε στη μη χρήση του είτε απλά ότι οι κάποιοι οδηγοί δεν δίνουν σημασία.