fbpx

Έτσι θα επιστρέψεις «χαλαρά» στο Πανεπιστήμιο – Tips αν είσαι πρωτοετής!

Έτσι θα επιστρέψεις «χαλαρά» στο Πανεπιστήμιο – Tips αν είσαι πρωτοετής!

Η επιστροφή στο Πανεπιστήμιο και την κανονικότητα δεν θα είναι εύκολη, ανεμπόδιστη και ομαλή κάτι που είναι απόλυτα αναμενόμενο και δικαιολογημένο. Η Δρ. Λίζα Βάρβογλη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια δίνει πολύτιμες συμβουλές για μια ομαλή επιστροφή στην φοιτητική ζωή!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν είσαι ανεμβολίαστος μάθε πως θα πηγαίνεις γυμναστήριο και τι άλλο αλλάζει στη ζωή σου

 

Αυτή η χρονιά είναι μία πολύ διαφορετική χρονιά! Μετά από μία δύσκολη περίοδο που χαρακτηρίστηκε από πολλαπλά lockdowns, απομόνωση και διαδικτυακή μάθηση, φοιτητές και φοιτήτριες επιστρέφουν στις πανεπιστημιακές αίθουσες! Μαζί με τη χαρά της επιστροφής στην κανονικότητα όμως, πολλοί νέοι σπουδαστές έχουν το στρες της προσαρμογής σε μία κανονικότητα που είτε δεν πρόλαβαν να τη βιώσουν (αν ήταν πρωτοετείς πέρσι) ή έχουν ξεχάσει πώς είναι! Και για όσους είναι η πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο, σίγουρα θα είναι μία μεγάλη προσαρμογή.

Τι να προσέξεις για ομαλή προσαρμογή στην πανεπιστημιακή ζωή:

 

  1. Η επεξεργασία κάθε σημαντικής αλλαγής χρειάζεται χρόνο

Η διαδικασία του να επεξεργαστεί κανείς μία μεγάλη αλλαγή, όπως αυτή της επιστροφής στον πανεπιστημιακό χώρο, παίρνει χρόνο. Επίσης, διαφορετικοί άνθρωποι την κάνουν με διαφορετικό τρόπο. Κάποιοι επιθυμούν να πάρουν πίσω την ζωή τους και να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους άμεσα. Άλλους πάλι τους βόλεψε καλύτερα ο πιο αργός ρυθμός του lockdown και της διαδικτυακής μάθησης, οπότε χρειάζονται περισσότερο χρόνο προσαρμογής στις νέες συνθήκες.

Όμως, το να σκεφτεί κανείς για την τραυματική εμπειρία της πανδημίας, τις δυσκολίες και τις όποιες απώλειες (απώλεια υγείας, απώλεια ελευθερίας κίνησης, κλπ.) είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο. Αποδέξου ότι τη μία στιγμή μπορεί να νιώθεις μια χαρά, ενώ την άλλη στιγμή σε παίρνει από κάτω και αισθάνεσαι στενοχώρια και άγχος. Ίσως σου φαίνεται παράξενο πόσο εύκολα μπορείς να επιστρέψεις σε κάποιες εκφάνσεις της κανονικής ζωής, ενώ σε δυσκολεύουν κάποιοι άλλοι τομείς.

Είναι όμως σημαντικό να θυμάσαι ότι σε περιόδους όπου χάνεται η κανονικότητα το να αισθάνεσαι πολλά και διαφορετικά συναισθήματα είναι φυσιολογικό. Το τι είναι «κανονικό» άλλαξε- και μερικές από αυτές τις αλλαγές μας σημάδεψαν πιο βαθιά και ίσως είναι μόνιμες.

 

  1. Οργάνωση και προγραμματισμός

Ακόμα και απλά πράγματα, όπως το να πρέπει να ξυπνήσει κανείς νωρίτερα και να ετοιμαστεί να πάει στο μάθημα θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο, αφού τώρα δε μπορείς να ξυπνήσεις πέντε λεπτά πριν τη διάλεξη και να την παρακολουθήσεις με τις πιτζάμες την ώρα που φτιάχνει τον καφέ σου. Βάλε τα όλα αυτά στο πρόγραμμά σου, υπολόγισε από πριν πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να ετοιμαστείς το πρωί και για να περπατήσεις/πάρεις ΜΜΜ για το πανεπιστήμιο. Οργανώσου, ώστε να μην αγχωθείς και να μην έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις!

 

  1. Ο ρυθμός της διδασκαλίας με φυσική παρουσία είναι πιο γρήγορος από τον διαδικτυακό

Αυτό σημαίνει ότι οι καθηγητές θα καλύπτουν περισσότερη ύλη, τα εργαστήρια θα γίνονται από κοντά και οι υποχρεώσεις των φοιτητών θα είναι μεγαλύτερες.

 

  1. Προετοιμάσου να διαχειριστείς πολλά ερεθίσματα

Επιστρέφοντας στο αμφιθέατρο αλλάζει και όλη η αισθητηριακή σου εμπειρία! Στη διαδικτυακή μάθηση τα ερεθίσματα που έπαιρνες ήταν συγκεκριμένα και γνώριμα: εικόνες, ήχοι, μυρωδιές του δωματίου ή του σπιτιού σου. Προετοιμάσου να βρεθείς σε έναν χώρο όπου θα υπάρχει θόρυβος (ψίθυροι, συζητήσεις, τρίξιμο από συσκευασίες που ανοίγουν, κλπ.), διαφορετικές μυρωδιές, κλπ. Όταν κανείς έχει ξεσυνηθίσει σε αυτού του είδους τα ερεθίσματα, μπορεί να του φανούν έντονα, να τον βγάλουν από την αίσθηση της βολής και άνεσης που είχε στο σπίτι του, ή να του αποσπάσουν την προσοχή. Έτσι, ίσως χρειαστείς παραπάνω χρόνο να προσαρμοστείς και σε αυτή τη διαφορετική έκφανση της πανεπιστημιακής ζωής δια ζώσης.

 

  1. Το κοινωνικό κομμάτι της μάθησης

Με τη δια ζώσης διδασκαλία υπάρχει και ένα σημαντικό κοινωνικό κομμάτι, κάτι που δεν υπήρχε στη διαδικτυακά. Τώρα οι φοιτητές καλούνται να διαχειριστούν ζητήματα όπως το να μπουν και να παραμείνουν σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, να φτάσουν αργοπορημένοι και να πρέπει να μπουν σε μία μικρή αίθουσα όπου θα στραφούν όλα τα κεφάλια να τους αντικρίσουν, να χαιρετίσουν κόσμο, να σηκώσουν χέρι και να κάνουν ή να μην κάνουν ερωτήσεις, να αποφασίσουν αν θα μιλήσουν στον διπλανό τους, να διασπαστεί η προσοχή τους επειδή κάποιος δίπλα τους μιλάει, να βρουν τους καθηγητές στα γραφεία τους και να τους μιλήσουν δια ζώσης, κοκ. Δεν υπάρχουν σωστές ή λανθασμένες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να σκεφτείς τη δική σου ατομική προτίμηση και αντίδραση, για να είσαι προετοιμασμένος/η όταν ξεκινήσουν τα μαθήματα.

 

  1. Η κοινωνικότητα στην φοιτητική ζωή

Οι παρέες και οι φιλίες αλλάζουν σε αυτή τη φάση της ζωής σου. Μην το χρεωθείς σαν προσωπικό σου λάθος αν απομακρύνθηκαν κάποιοι φίλοι από εσένα ή αν εσύ δεν κράτησες την επαφή μαζί τους. Η επιστροφή στις αίθουσες είναι μία καλή ευκαιρία να επανασυνδεθείς με παλιούς συμφοιτητές ή να κάνεις νέες γνωριμίες.

 

  1. Φρόντισε τον εαυτό σου και τους γύρω σου

Επειδή δεν γνωρίζεις τι σκέφτονται και πώς νιώθουν οι άλλοι γύρω σου, μην υποθέτεις ότι όλοι οι άλλοι είναι καλά και ότι μόνο εσύ ζορίζεσαι και αγχώνεσαι με τις αλλαγές. Η πανδημία μας δίδαξε ότι οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά σε μεγάλες αλλαγές. Μπορεί να έχεις διαφορετικές πεποιθήσεις από αυτές που έχουν οι συμφοιτητές σου για την υποχρεωτική χρήση μάσκας ή για τον εμβολιασμό ή την τήρηση αποστάσεων, κάτι που μπορεί να προκαλέσει διαφωνίες. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο για να καταλάβεις τι χρειάζεσαι εσύ προσωπικά για την επαναπροσαρμογή σου και μην υποκύψεις σε πιέσεις από φίλους που έχουν διαφορετική άποψη. Μέσα στην αυτοφροντίδα να συμπεριλάβεις σωστή διατροφή, άσκηση, ξεκούραση, χρόνο με φίλους και τον εαυτό σου, αλλά και διαχείριση του στρες.

 

  1. Κατανόηση, καλοσύνη και επικοινωνία

Να θυμάσαι να δείχνεις κατανόηση και καλοσύνη σε όσους έχουν στρες και φοβούνται την αλλαγή και το ξεκίνημα των μαθημάτων. Κάνε υπομονή με τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Να θυμάσαι ότι όλοι μαζί επιστρέφουμε σε μία νέα κανονικότητα. Κράτησε τα κανάλια της επικοινωνίας ανοιχτά- με φίλους, καθηγητές, την οικογένειά σου.

Καλή χρονιά! Να απολαύσεις το ταξίδι στη γνώση και τη μάθηση!

 

Άρθρο της Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια