fbpx

Έτσι θα προστατευτείς από τις ιώσεις του φθινοπώρου

Έτσι θα προστατευτείς από τις ιώσεις του φθινοπώρου

Κάθε φθινόπωρο ο καιρός αλλάζει. Γίνεται βροχερός και συνάμα ξερός. Είναι ζεστός και συνάμα κρύος. Με δυο λόγια μπορεί να ξυπνήσεις το πρωί με βροχή και  το μεσημέρι να σκάσεις από τη ζέστη. Δηλαδή το τέλειο περιβάλλον για τις ιώσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:  7 φθινοπωρινά superfoods που θα σε βοηθήσουν να κάψεις λίπος

 

Η μετάδοση των ιώσεων γίνεται με την εισπνοή σταγονιδίων από το βήχα και το φτάρνισμα μολυσμένων ατόμων, καθώς και από την άμεση επαφή μέσω χεριών ή αντικειμένων που πρόσφατα έχουν μολυνθεί από εκκρίσεις της μύτης ή του φάρυγγα ασθενών.

Τα περισσότερα συμπτώματα είναι άτυπα και γενικά αφορούν το αναπνευστικό σύστημα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο βήχας (ξηρός ή με εκκρίσεις), ο πονόλαιμος, η καταρροή, η αλλαγή φωνής, η κούραση, οι μυϊκοί πόνοι, ο πονοκέφαλος και ο πυρετός.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα συμπτώματα υποχωρούν σε λίγες ημέρες, ωστόσο η ανάρρωση δε σημαίνει ότι κάποιος δε θα ξαναρρωστήσει μέσα στην ίδια περίοδο. Αυτό ισχύει κυρίως για το κοινό κρυολόγημα, το οποίο δεν είναι μια αρρώστια που οφείλεται σε μία και μοναδική αιτία, αλλά σε μια σειρά φλεγμονών που έχουν να κάνουν με εκατοντάδες διαφορετικούς ιούς.

Πως θα θωρακιστείς ενάντια στις ιώσεις:

 

– Επαρκής ξεκούραση

– Λήψη υγρών για τη διατήρηση της ενυδάτωσης

– Διατροφή με φρούτα, λαχανικά και χυμούς

– Διακοπή του καπνίσματος

– Παροχή ανακούφισης από τον πόνο, τον πυρετό, κλπ.

 

Τα μέτρα αυτά λειτουργούν υποβοηθητικά για τον οργανισμό προκειμένου το ανοσοποιητικό σύστημα να μπορέσει να δράσει και να απομονώσει το αίτιο.

Η πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων επιτυγχάνεται μόνο με την εμπόδιση της εξάπλωσής τους. Στα απαραίτητα μέτρα περιλαμβάνονται:

 

  • Το πλύσιμο των χεριών, χωρίς όμως την καθημερινή χρήση αντισηπτικών σαπουνιών.
  • Η κάλυψη του στόματος όταν κάποιος βήχει με τον αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
  • Ο τακτικός αερισμός κλειστών χώρων και η αποφυγή των κλειστών ή μη καλά αεριζόμενων κατά την περίοδο έξαρσης των λοιμώξεων, ειδικά από άτομα υψηλού κινδύνου.
  • Η καλή φυσική κατάσταση που επιτυγχάνεται με τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή, με την ξεκούραση, καθώς και με την αποφυγή στρες, καπνίσματος και κατάχρησης αλκοόλ.
  • Ο έγκαιρος αντιγριπικός εμβολιασμός, ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.