fbpx

Αν δεν αποδίδεις στη προπόνηση με βάρη μάθε τι λάθος κάνεις

Αν δεν αποδίδεις στη προπόνηση με βάρη μάθε τι λάθος κάνεις

Κάνεις αεροβική, κάνεις και βάρη, κάνεις και διατάσεις, γενικά κάνεις ολοκληρωμένες προπονήσεις, όμως δεν είσαι ικανοποιημένος από την απόδοση σου στα βάρη!

Το να σηκώνεις βάρη φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Μπορεί να έχει γενικά σωστή τεχνική, δηλαδή να εκτελείς σωστά τις ασκήσεις, είτε στα ελεύθερα βάρη, είτε στα μηχανήματα, ωστόσο δεν!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτή είναι η τρίλιζα την επιτυχίας για να αναδείξεις το άνω μέρος του σώματος σου

 

Τι σου συμβαίνει; Έχασες ξαφνικά τη δύναμη σου;

Αν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι, όπως η σωστή διατροφή ή η υπερκόπωση ή ακόμα και μια μικρή ασθένεια τότε το πρόβλημα βρίσκεται στη αναπνοή σου.

Η σωστές αναπνοές είναι το πιο συχνό λάθος στα γυμναστήρια και αυτό έρχεται ενάντια στην απόδοση. Και ίσως είναι ένα μυστικό που οι περισσότεροι ειδικοί το θεωρούν δεδομένο και δεν το υπενθυμίζουν σε αρχάριους ασκούμενους.

 

Η σωστή και ρυθμική αναπνοή:

  • Διατηρεί το ρυθμό, συμβάλλει στην καλύτερη τεχνική και επομένως στην καλύτερη απόδοση στην άσκηση.
  • Προσφέρει καλύτερη οξυγόνωση των μυών, κάνοντάς τους να αποδίδουν καλύτερα και αυξάνοντας τη δύναμη.
  • Δημιουργεί, μέσω της ενδοκοιλιακής πίεσης, μία ζώνη προστασίας για τη μέση και τη σπονδυλική στήλη, ειδικά για τις πιο βαριές ασκήσεις.
  • Σε βοηθά να μην «κλέψεις» στην προπόνηση.
  • Σε προστατεύει από τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η κακή ή λανθασμένη αναπνοή.
  • Συμβάλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού και επομένως στην καλή αποκατάσταση μετά την άσκηση.

 

Οι βασικοί κανόνες αναπνοής που πρέπει να θυμάσαι

  • Εισπνέεις από τη μύτη και εκπνέεις από το στόμα, όσο η ένταση της άσκησης σου επιτρέπει.
  • Η εκπνοή γίνεται στην προσπάθεια, τη θετική κίνηση.
  • Ο ρυθμός της αναπνοής πρέπει να συμβαδίζει με τον ρυθμό της άσκησης.

 

Πώς να αναπνέεις κατά τη τη διάρκεια μιας άρσης

Η τεχνική είναι απλή. Για παράδειγμα εάν κάνεις κάμψεις δικεφάλων με βαράκια ή κάνεις πλάγιες εκτάσεις με αλτήρες εκπνέεις όταν σηκώνεις το βάρος και αναπνέεις όταν χαμηλώνεις το βάρος. Έχε υπόψη σου ότι οι περισσότεροι αρχάριοι το κάνουν αντίθετα. Και αυτό γιατί όταν γεμίζουν τους πνεύμονές τους με αέρα βοηθούν στην άρση και κλέβουν ουσιαστικά τον εαυτό τους, κάνοντας την άσκηση εύκολη. Αν προσπαθήσεις να εκπνέεις κατά την προσπάθεια με λιγότερα κιλά θα εστιάσεις καλύτερα στους μυς που δουλεύεις.

Προετοιμάζεις επίσης τον εαυτό σου για την επόμενη επανάληψη, καθώς απομακρύνεις τους αλτήρες από τους δικέφαλους μυς εισπνέεις παρέχοντας οξυγόνο στους μυς για να κάνεις την άσκηση σωστά. Η αναπνοή εμπλέκει επίσης τον πυρήνα.

 

Άλλες τεχνικές αναπνοής

Όταν αλλάζει το τέμπο ή η διάρκεια της άσκησης μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλες τεχνικές αναπνοής όπως:

 

Διπλή αναπνοή : Oταν διαρκεί πολύ η κάθοδος του βάρους εισπνέεις κατά την προσπάθεια δύο φορές και εκπνέεις πιο αργά μέχρι να φτάσεις στην αρχική θέση.

 

Πολλαπλή αναπνοή: Αν το διάστημα που κατεβάζεις τα βάρη είναι μεγάλο π.χ. 10 δευτερόλεπτα τότε κάνεις πολλαπλή αναπνοή, δηλαδή εισπνέεις και εκπνέεις αρκετές φορές.

 

Διαφραγματική ή θωρακική αναπνοή: Η καλύτερη στιγμή στη διάρκεια της προπόνησης να δουλέψεις διαφραγματική αναπνοή, αν μπορείς, είναι ανάμεσα στα σετ και στις ασκήσεις για καλύτερη οξυγόνωση και γρηγορότερη αποκατάσταση.

 

Πόσο πρέπει να κρατάς την αναπνοή σου;

Το μέγιστο χρονικό περιθώριο για να συγκρατήσεις την αναπνοή σου πρέπει να είναι 2 δευτερόλεπτα, κυρίως σε μεγάλα βάρη. Όταν συγκρατείς την αναπνοή σου αυξάνεται η ενδοκοιλιακή, η αρτηριακή, η οφθλαμική, η ενδοθωρακική πίεση αυξάνοντας τους κινδύνους που μπορεί να έχουν όπως ζαλάδα, λιποθυμία, σπάσιμο κάποιων αγγείων στα μάτια ή (πιο σπάνια) αποκόλληση αμφιβληστροειδούς (στα μεγάλα βάρη), επιδείνωση αιμορροϊδών, προβλήματα με κήλες όπως βουβοκήλη κλπ. Αρκετοί είναι εκείνοι που κρατούν σε πολλές περιπτώσεις την αναπνοή τους, ακόμα και σε εύκολες προσπάθειες. Αν το κάνεις κι εσύ δεν είναι εύκολο να το αποβάλλεις αλλά, αν καταφέρεις να το διορθώσεις, η προπόνησή σου θα βελτιωθεί σταδιακά παρά πολύ.