fbpx

Αν ντύνεσαι σαν …κρεμμύδι και κρυώνεις δες πως θα ντυθείς ζεστά στο κρύο του χειμώνα!

Αν ντύνεσαι σαν …κρεμμύδι και κρυώνεις δες πως θα ντυθείς ζεστά στο κρύο του χειμώνα!

Είσαι από εκείνους που φοράνε τα πάντα από ρούχα για να μην κρυώνουν αλλά τελικά τουρτουρίζουν;

Αν ναι πρέπει να μάθεις ότι όταν ο οργανισμός σου νιώθει να απειλείται από το κρύο, αναπτύσσει μηχανισμούς αυτοπροστασίας. Βρίσκεται δηλαδή σε μια μόνιμη προσπάθεια να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος γύρω στους 37 βαθμούς.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε τα στιλιστικά tips για να …κρύψεις τα κιλά που θα βάλεις τον χειμώνα!

 

Πρώτο του μέλημα είναι η διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας στα ζωτικά όργανα του σώματος. Αυτή επιτυγχάνεται με τον εξής τρόπο: Το κρύο προκαλεί αγγειοσύσπαση, δηλαδή τα αγγεία του δέρματος και των μυών μικραίνουν, με αποτέλεσμα μικρότερη ποσότητα αίματος να κυκλοφορεί στην επιφάνεια του σώματος, ενώ βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος στο εσωτερικό.

Προστατευτικό ρόλο παίζει και το λίπος που αποτρέπει την απώλεια της θερμότητας από το σώμα μας στο περιβάλλον. Ένας ακόμη μηχανισμός προστασίας του οργανισμού μας είναι το ρίγος (τρέμουλο). Με αυτό, ο οργανισμός μας προσπαθεί να παράγει περισσότερη θερμότητα.

Για να μην τουρτουρίζεις δες πως μπορείς να ντυθείς σωστά:

Το ιδανικότερο είναι να φοράς “στρώματα” ρούχων ώστε να μπορείτε να βγάζεις τα επιπλέον όταν βρεθείς σε ζεστό χώρο.

Τα ιδανικότερα ρούχα για τις κρύες ημέρες του χειμώνα είναι τα μάλλινα αφού καταφέρνουν να κρατούν τη θερμότητα μέσα στο σώμα μας.

Υπάρχουν βέβαια ρούχα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το κρύο και είναι γνωστά ως ισοθερμικά. Είναι κατασκευασμένα από μαλλί, βαμβάκι και διάφορες άλλες συνθετικές ίνες, που τα κάνουν πολύ ζεστά.

Οι μάλλινες κάλτσες, πουλόβερ, μάλλινο παντελόνι, παλτό, το αντιανεμικό, κασκόλ, σκούφο ή καπέλο, γάντια είναι μερικά από τα αξεσουάρ που δεν πρέπει να λείπουν από την ντουλάπα σου το χειμώνα.

 

Έτσι θα προστατεύσεις τα σημεία που κρυώνουν πιο πολύ

Τα άκρα: Συνήθως παγώνουν πιο εύκολα από τα υπόλοιπα μέρη του σώματος. Μπορείς να φοράς σκούφο και γάντια και χοντρές κάλτσες για να τα προστατεύσετε.

Ένα ακόμη πρόβλημα που κάνει τα άκρα ευαίσθητα στο κρύο είναι το σύνδρομο Ρεϊνό που εκδηλώνεται με μυρμηγκιάσματα και αλλαγές στο χρώμα των δαχτύλων (από πολύ ωχρά γίνονται μελανά και έπειτα κοκκινίζουν). Πρόκειται για την παρουσία αγγειοσπασμού στα δάκτυλα που επιδεινώνεται με το κρύο.

Για να αντιμετωπιστεί, συνήθως χορηγούνται και φάρμακα, τα οποία βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στα άκρα.