fbpx

Να γιατί δεν σου χρειάζεται η «μυϊκή αστοχία» για να χτίσεις κορμί

Να γιατί δεν σου χρειάζεται η «μυϊκή αστοχία» για να χτίσεις κορμί

Η μυϊκή αστοχία ορίζεται ως το σημείο κατά τη διάρκεια του σετ, που ο μυς δεν μπορεί πλέον να παράγει την απαραίτητη δύναμη για να σηκώσει το βάρος για μία ακόμη επανάληψη.

Η προπόνηση στη μυϊκή αστοχία ενεργοποιεί μεγαλύτερο αριθμό μυϊκών ινών, ενισχύει το μυϊκό στρεσάρισμα αυξάνοντας έτσι την απόκριση της μυικής υπερτροφίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα δουλέψεις τη σωστή πυραμίδα και θα χτίσεις το τέλειο κορμί

 

Όμως πόσο σου χρειάζεται αυτή η τεχνική αν εσύ πηγαίνεις απλώς στο γυμναστήριο για να έχεις μια καλή φυσική κατάσταση και φυσικά όμορφο γυμνασμένο κορμί; Η μυϊκή αστοχία μπορεί να είναι ένα δυνατό εργαλείο στο πρόγραμμα προπόνησης ενός bodybuilder, έχει όμως ένα σημαντικό κόστος. Για παράδειγμα, ο ερευνητής Dr. Mikel Izquierdo διαπίστωσε ότι η προπόνηση στη μυϊκή αστοχία σε κάθε σετ αύξησε τα επίπεδα ηρεμίας της καταβολικής ορμόνης κορτιζόλης και κατέστειλε αναβολικούς αυξητικούς παράγοντες όπως ο IGF-1. Αυτό δείχνει ότι οι bodybuilders που κάνουν σε κάθε σετ μυϊκή αστοχία μπορεί να παρεμποδίσουν μακροπρόθεσμα τη μυϊκή τους ανάπτυξη.

 

 

Σε μια άλλη μελέτη στο Κέντρο Έρευνας και Αθλητισμού στην Παμπλόνα της Ισπανίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μυϊκή αστοχία στην προπόνηση αύξησε σημαντικά τα επίπεδα της μονοφωσφορικής αδενοσίνης (AMP) σε σχέση με μία κανονική προπόνηση. Η αυξημένη AMP είναι ένα σημάδι ότι το κύτταρο αποβάλλει την ενέργεια και όταν συμβεί αυτό η σύνθεση πρωτεΐνης μειώνεται. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι το εργαλείο αυτό έχει τα μειονεκτήματά του και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ελαφρώς. Εάν κάνεις προπόνηση στη μυϊκή αστοχία κάνε το στρατηγικά και ενταγμένο σε ένα σωστό για σένα προπονητικό πρόγραμμα.

Γιατί δεν είναι για σένα είναι  περιττή και μπορεί να σε βλάψει

Οι μέσοι ασκούμενοι δεν κάνουν προπόνηση στη μυική αστοχία. Αυτοί που την κάνουν είναι συνήθως bodybuilders, αρισβαρίστες και άτομα που ο βασικός τους στόχος είναι η μυϊκή ανάπτυξη. Ωστόσο έχε υπόψη σου ότι:

 

  1. Μπορεί να σε βλάψει

Είναι πραγματικά δύσκολο να φτάσεις στην μυϊκή αστοχία κάθε φορά που κάνεις μια άσκηση. Φορτίζει το σώμα και το μυαλό σου, και είναι πολύ δύσκολο να ασκείσαι έτσι, εκτός κι αν θέλεις να πάρεις μέρος σε κάποιον διαγωνισμό.

 

  1. Μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς

Όταν επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά την ίδια άσκηση μπορεί να βάλεις το σώμα σου σε κίνδυνο για τραυματισμό και υπερπροπόνηση.

 

  1. Απαιτεί περισσότερο χρόνο ανάπαυσης

Όσο πιο σκληρά γυμνάζεσαι, τόσο περισσότερο ξεκούραση χρειάζεσαι και λιγότερη άσκηση που μπορείς να κάνεις γενικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν προπονείσαι τελικά τόσο πολύ και αυτό αποτελεί εμπόδιο, αφού ο όγκος είναι ένα σημαντικό μέρος ενός προγράμματος αντοχής.